Győr és környéke

2015.11.06. 20:15

Hat és fél milliárd forint két folyóra megyénkben

A beruházás során a Mosoni-Duna és a Lajta partjait rendeztek, holtágakra, mellékágakra is költöttek.

kisalfold.hu


Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság uniós támogatásból három év alatt 6,5 milliárd forintot költött a Mosoni-Duna és a Lajta rehabilitációjára. A több elemből álló beruházást pénteken adták át. A munkálatok két részből álltak. Egy éve készült el Győrben az új Püspökerdei holtág beeresztő műtárgy, ami biztosítja a holtág frissvíz-ellátását, növeli az árvízvédelmi biztonságot és lehetővé teszi a Mosoni-Duna felől kisméretű vízi járművekkel az átjárás lehetőségét.

A projekt második részében a Mosoni-Duna menti 16 településen – köztük Rajkán, Dunakilitin, Dunaszegen, Győrben és Véneknél – partrendezéseket végeztek, lankás partokat, csónakkikötési lehetőségeket alakítottak ki a kivitelezők. Halászin, Mosonmagyaróváron és Győrben a partrendezések kialakításánál részben vagy egészben átépítették a meglévő burkolatokat. A fejlesztés részeként holtágak, vizes élőhelyek és szigetek mellékágainak rehabilitációjára is sor került, valamint átépítették a mosonmagyaróvári Mosoni-Duna és Lajta-duzzasztót.

A pénteki átadáson Radnóti Ákos győri alpolgármester és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő egyaránt utalt arra, hogy a beruházás révén a családok már a Rába és a Mosoni-Duna újonnan épített partján sétálhatnak. Széles Sándor megyei kormánymegbízott azt hangoztatta: a projekt azt példázza, hogy van értelme a települések összefogásának. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese reményét fejezte ki, hogy a gönyűi torkolati műtárgy megvalósításával 2020-ig a folyók vízszintjét is sikerült megemelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!