Győr és környéke

2018.12.03. 08:00

"Ha pénzünk nincs is, egymásnak azért vagyunk" - Péri család a remény kapujában

Mesebeli székely kapu előtt áll a péri család, de a mindennapok küzdelme sokkal valóságosabb Csontos Gréta, Csiki Zsolt és a gyerekek számára.

Sudár Ágnes

A helyi családsegítő hívta fel a figyelmünket Grétára és Zsoltra, akik mindent megtesznek a gyerekeikért, de a hitelcsapdából ők sem tudnak menekülni. Tavaly ilyenkor hetente csak egyszer ettek húst – azért, hogy karácsonykor olyan legyen az ünnepi asztal, mint másoknál...

 

A fűtésre úgy spórolt Gréta és Zsolt, hogy a gyerekekkel kijártak az erdőbe gallyakat, fát szedni. De ez a család tud mosolyogni, ahogy Gréta mondja, „ha pénzünk nincs is, egymásnak azért vagyunk". Tavaly is segítette az önkormányzat és a családsegítő őket tartós élelmiszerrel, ruhaadománnyal, idén az önök szeretetforintjai is megérkeztek hozzájuk – épp adventre. 

A székely kaput Zsolt készítette, a családi ház legszebb éke ez.

A székely kaput Zsolt készítette, a családi ház legszebb éke ez.

Kalandos Gréta és Zsolt útja, az anya ugyanis Budapesten élt akkor még négy gyerekével: három lánnyal (ketten ikrek) s a nagyfiúval. Zsolt Erdélyből jött Magyarországra, s mivel konkrét munkára volt megbízása, asztalosként kötött ki Győr-Moson-Sopron megyében. Az interneten és a barátok által ismerkedtek meg, aztán Gréta a gyerekekkel Pérre költözött, ahol a férfi befogadta, és megszerette mindannyiukat. Roland, a most harmadikos kisfiú váratlanul érkezett az életükbe, ő a közös gyermek, aki a bátyjával és szüleivel él a péri házban. A nagylányok már felnőttek, élik önálló életüket. 


Péren előbb albérletben laktak, aztán megvásárolták mostani házukat, nem sejtve, hogy a hitel mekkora teher lesz a kamatok elszabadulása miatt. De nem engedték el az álmukat, még székely kaput is készített Zsolt, ami mögött azonban nem olyan színes a valóság. 


A házra eddig nem tudtak költeni, most a Jóakarat forintjaiból a szigetelést oldják meg; akkor ugyanis tudnak spórolni a gázszámlán. 


Gréta Győrbe jár dolgozni, főállásban takarít, de elvállal minden más szezonális munkát is. Zsolt most vágott bele a saját vállalkozásába, asztalosként már közvetlenül magának és a családjának fog keresni. 


Mosolyogva biztatja Gréta, hogy menni fog, bízik benne, s talán semmi sem jellemzi jobban a küzdelmüket, mint az, hogy a gépeket már be tudta szerezni, de azokhoz csak egy motorja van, így mindig ki-be szereli azt, hogy működtetni tudja a szerkezeteket. 


A gyerekek érzik, látják, hogy szüleik most újabb erőt, biztatást kaptak: mögöttük állnak az emberek, s azért sem szólnak egy szót sem, hogy a pénzből nem az álmukra jut most. Pedig mindketten egy BMX kerékpárra vágynak. Ez az álom. De tényleg az is marad? 

Ha támogatást adna vagy kérne


A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Adományaikat korábban a Kisalföldbe fűzött, ügyfélszolgálatainkon is beszerezhető sárga csekken fizethetik be, vagy átutalással a 12096705- 01312657-00100008-as számlaszámra is eljuttathatják hozzánk. Az alapítvány segítségét kérők vagy rászorulókat ajánló olvasóink levelét a Kisalföld-szerkesztőség, 9021 Győr, Újlak utca 4/A postacímre vagy az [email protected] e-mail-címre várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!