Győr és környéke

2014.07.17. 10:15

Győrszentiváni klán: újabb milliárdos csalás?

A bíróság elrendelte előzetes letartóztatását az 1,7 milliárd forint áfa-csalással gyanúsított, fémkereskedelemmel foglalkozó győrszentiváni férfinek.

Tóth Gyula

Az ügyet a pénzügyi nyomozók a cseh társhatósággal közösen oldották meg.

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészség indítványának helyt adva egy hónapi időtartamra elrendelte a győrszentiváni színesfém kereskedői kör újabb gyanúsítottjának előzetes letartóztatását.

A bíróság határozatának indoklása szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok arra engednek következtetni, hogy az eljárás további szakaszaihoz a gyanúsított jelenléte másként nem biztosítható, s a nyomozás zavartalan lefolytatása érdekében a kényszerintézkedés alkalmazása indokolt.

A Győri Törvényszék sajtószóvivője, dr. Máté Kinga tájékoztatása szerint a gyanúsított terhére rótt cselekmény a korábbiakkal hasonló jellegű, hasonló elkövetési móddal, amely részben azonos elkövetői kört érint. Az ügyben a cseh hatóságok kezdték meg a nyomozást, majd a Prágai Legfőbb Ügyészség büntetőeljárás átvételére tett felajánlását Magyarország Legfőbb Ügyészségének, a büntetőeljárást a magyar hatóságok átvették.

A bíróság határozatával szemben a gyanúsított, védője és az ügyész is fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős. Másodfokon a Győri Törvényszék jár el.

Korábban írtuk:

A pénzügyi nyomozók a korábbi, 6 milliárdos áfacsalás mellett újabb, 1,7 milliárdos ügyet tártak fel, ami a gyanú szerint a győrszentiváni színesfém-kereskedő klán számlájára írható. A Kisalföld információja szerint a család egy fiatalabb tagját kedden vette őrizetbe a NAV győri bűnügyi igazgatósága. Lapunk információit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetője, [namelink name="Csiszár Csaba"] alezredes megerősítette.

A bűnügyi igazgató elmondta: az ügy nem része a korábban többmilliárdos áfacsalás miatt folyó eljárásnak, ez attól függetlenül indult. Igaz, a gyanúsítottak között szerepel a klán több, már előzetesben lévő tagja is, ám ebben szerepet kapott a család fiatalabb korosztálya: az egyik unokaöcs, akit kedden reggel győrszentiváni lakásáról állítottak elő a pénzügyi nyomozók.

Beszédes a kedden őrizetbe vett gyanúsított lakásának berendezése. Fotó: Kisalföld-archívum

Beszédes a kedden őrizetbe vett gyanúsított lakásának berendezése. Fotó: Kisalföld-archívum

Lengyelországban is nyomoznak?
Lapunk úgy tudja, hogy Lengyelországban is folynak nyomozások a győrszentiváni klán ügyletei miatt.
Csiszár Csaba alezredes tájékoztatása szerint az igazgatóság a cseh partnerhatósággal közösen tárta fel az újabb ügyet. A gyanú szerint ez esetben nagyrészt körbeszámlázással csaltak el több mint 1,7 milliárd forint áfát. A fémkereskedelemmel foglalkozó klán tagjai felügyelték a folyamatot. Magyar felvásárlótelepük a fémet megvette, majd eladta egy cseh tulajdonú cégnek, az pedig az őáltaluk alapított, saját cseh cégeiknek továbbította a fémhulladékot. Magyarországra tőlük került vissza ismét az áru. Az ügyletek közt sorozatosan igényelték vissza az áfát. Volt, hogy már nem is iktattak közbe cégeket, s az áru is egyszer mozgott, utána már csak a papírok „pörögtek".

A másik, nemzetközi nyomozócsoport felállításával megoldott ügy gyanúsítottjai közül hat szerepel gyanúsítottként az új eljárásban is. Jelenleg heten vannak előzetes letartóztatásban. Csiszár Csaba tájékoztatása szerint várhatóan más gyanúsítottjai is lehetnek az ügynek.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról ma dönt a Győri Járásbíróság.



A hatmilliárdos adócsalás

Luxusautókat, ingatlanokat, ékszert, aranyat és készpénzt foglaltak le, mintegy 1,7 milliárd forint értékben a pénzügyi nyomozók az elfogott győrszentiváni színesfém-kereskedő klántól, amelynek tagjait áfacsalással gyanúsítják. Szlovákiának 5 milliárd, Csehországnak mintegy 900 millió forintnak megfelelő kárt okoztak. A társaság tevékenységét a győri bűnügyi igazgatóság koordinálásával működő nemzetközi nyomozócsoport számolta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!