Győr és környéke

2015.07.01. 11:31

Győrkőc nem félti a székét

„A Győri Rendőrkapitányság az idén is fokozott figyelemmel kíséri a Győrkőcfesztivált" – szögezték le megkeresésünkre. A tavalyi pöttyöslabda-lopás után természetes módon adódik mindenkiben a kérdés hétfő óta: nem féltik-e a székeket?

Laczó Balázs

Hétfőn kihelyezték a 8. Győrkőcfesztivál dekorációjául szolgáló székeket a Belvárosban. Tavaly egy barbár vicc majdnem elrontott mindent, 200 pöttyös labdát vittek el a fesztivált megelőző hétvégén, a megbotránkozást összefogás követte, miután egy hatéves kisgyerek, Pollreisz Ágoston maga ajánlotta fel labdáját a fesztiválnak. A mosonmagyaróvári KWH Kft. 150 labdát adott és azután egymást követték a magánfelajánlások, egy nappal a fesztiválnyitó előtt már 550 labda lógott a lámpatesteken és másutt.

Idén több mint 50 széket helyeztek ki, amik jórészt felajánlásból származnak. Csak a kórházi selejtezésből például 20 darabot kapott a bábszínház, amely élénkké varázsolta a gyerekeknek tervezett bútort. A tavalyi balkanyar miatt megkérdeztük a Vaskakas Bábszínházat és a rendőrséget: nem tartanak-e lopástól?

A székek magasabban vannak, leszakítani sem lehet őket és a rendőrség azt mondja: figyeli a kamerákat. Fotó: B. A.

A székek magasabban vannak, leszakítani sem lehet őket és a rendőrség azt mondja: figyeli a kamerákat. Fotó: B. A.

Sashalmi Orsolya, a Vaskakas sajtóreferense elmondta: azt már tavaly eldöntötte a bábszínház, hogy nem a megelőző hétvége előtt helyezi ki a dekorációt, mert a múltkori esetből okulva a buliból hazatérők rohama kockázatot jelent. A székek – egy darab kivételével – nem érhetők el a földről, ollóval vagy öngyújtóval sem lehetne őket leszedni, csípőfogót pedig nem visznek magukkal a fiatalok.

– Bízunk abban is, hogy ilyen feltűnő, nagyobb tömegű tárgyakkal nem próbálkoznak, de leginkább – őszintén bevallom – azt reméljük, hogy nem akarják elrontani a gyerekek örömét – mondta. – Hiszünk benne, hogy tavaly sem a lopás, a károkozás volt a cél, hanem a játék. Sokan meg is bánták, hiszen kaptunk vissza labdákat. Ettől függetlenül természetesen a Vaskakas Bábszínház igazgatója felhívta telefonon a megbízott rendőrkapitányt és tájékoztatta a dekorációról – tette hozzá Sashalmi Orsolya.

A kérdést a rendőrségnek is feltettük, Tóth Gabriella alezredes, szóvivő írásban azt közölte: a rendőrség a belvárosi gyalogos mozgóőri szolgálattal és a gépkocsizó járőrszolgálattal naponta visszatérően ellenőrzi a rendezvény helyszíneit. Ezenkívül a győri rendőrök a belvárosi térfigyelő kamerák folyamatos figyelemmel kísérésével is igyekeznek megelőzni a bűncselekmények elkövetését a fesztivál területén.
Beszámolt arról is: tavaly a Győri Rendőrkapitányságon két büntetőeljárás indult, az elkövetők fiatal felnőttek voltak, a nyomozást vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek továbbították. Dr. Gál Katalin ügyészségi szóvivő megkeresésünkre pedig közölte: egy gyanúsítottra nézve nem bizonyosodott be, hogy maga lopta volna el a labdát, csak az, hogy ő is beállt a többiek közé játszani. A lopáson ért másik fiatal megrovást kapott.

A tavalyi labdák egy része még a raktárban van és arra vár, hogy dekorációul szolgálhasson, egy részét pedig gyermekintézményeknek ajándékozták – mondta még Sashalmi Orsolya. – A székek is a dekoráció részei lesznek, a bábszínház reményei szerint majd a BBMMK-ban, ahová régóta szeretne beköltözni az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!