Győr és környéke

2015.08.10. 15:31

Győriek találkoztak Obamával és Phelpsszel Los Angelesben! - fotók

Az öt győri játékossal és egy edzővel felálló magyar női labdarúgó válogatott bronzérmet nyert az Angyalok városában rendezett Speciális Olimpián. Az esemény súlyát jól mutatja: a megnyitón Barack Obama személyesen köszöntötte a sportolókat, Michael Phelps pedig zászlóvivőként volt jelen.

Szeghalmi Balázs


Öt győri játékos és kisalföldi edzőjük utazhatott az USA-ba

A kisalfold.hu július közepén adott hírt arról, hogy a Los Angeles-i Speciális Olimpiára öt győri játékos és egy edző utazhatott el.

Női labdarúgásban a tíz fős csapat felét győri játékosok adták; Papp Barbara, Stummer Barbara, Szabó Emerencia, Taufer Barbara, Zsédely Zsuzsanna egytől egyig a Staféta DSE labdarúgói. Egyik edzőjük, Szünstein Mónika szintén győri.

A hatfős győri különítmény pár napja érkezett haza az Angyalok városából bronzéremmel, emlékezetes találkozásokkal és felejthetetlen emlékekkel.

A Los Angeles-i tűzoltók szirénázva mutatták meg a teljes arzenáljukat a magyar csapatnak 

"Hosszú és kimerítő repülőút után landoltunk az Egyesült Államok nyugati partján. Ami azonban ezután következett - talán a végeredményt leszámítva -, minden várakozásunkat felülmúlta. Az értelmi sérültek olimpiájának megnyitója előtt öt napunk volt ráhangolódni a mérkőzésekre.

Ebben az időben a Csendes-óceáni Manhattan Beachen élő magyarok és a már kinn született, magyar származású emberek láttak bennünket vendégül, kalauzoltak szebbnél szebb helyekre.

Leírhatatlan, mennyire figyeltek ránk: az erős napsugárzás miatt fényvédő krémeket adtak, a meglehetősen erős sodrású óceánban szinte élőláncot alkottak, nehogy a hullámok elragadjanak bárkit közülünk.

A 86 fős magyar csapatból mindenkinek adtak 25 dollárral feltöltött kártyát, így kedvünkre választhattunk apró ajándékokat. A megnyitó előtt Manhattan Beach tűzoltósága hívta meg vacsorára a teljes csapatot.

Kinn óriási hagyománya van ugyanis annak, hogy a tűzoltók jótékonysági rendezvényeket szerveznek. A lánglovagok nem csak finom tésztát főztek, szirénázva mutatták meg a teljes arzenáljukat nekünk" - kezdte portálunknak Szünstein Mónika.

Emlékképek Los Angelesből: bronzérmet nyert a női labdarúgó válogatott a Speciális Olimpián


Közös fotó Michael Phelpsszel

"A megnyitón Barack Obama elnök és felesége tartotta az ünnepi beszédet, míg előttük a világtalan zenész legenda, Stevie Wonder énekelte el a legismertebb számait.

Az elnök úr tőlünk messze lépett mikrofon elé, de ha kicsiben is, láttuk. Arról beszélt, hogy az összes sportoló, aki eljutott idáig, minden dicséretet megérdemel a kitartásért.

Minden idők legsikeresebb olimpiai atlétáját, Michael Phelpset ellenben testközelből láthattuk. A tizennyolcszoros olimpiai bajnok is vitte ugyanis a speciális sportolók zászlaját. Talán a szakálla miatt, meglepő módon nem volt nagy nyüzsgés a közelében, így bátorkodtam közös képet kérni tőle.

Az angolom nem a legjobb, izgultam is, így inkább mutogattam, mit szeretnék. Az úszófenomén vette a lapot, megállt és mosolyogva vállalta a fotót. Az úszóversenyeken többször tiszteletét tette Phelps, sőt, `versenyzett´ egyet az indulókkal.

Utóbbi lehetőségre annyian jelentkeztek, hogy a szervezők végül kisorsolták, kik ugorhatnak a medencébe a bajnokkal" - folytatta Szünstein Mónika.


Michael Phelps, az úszófenomén minden további nélkül vállalta a közös fotót a győri Szünstein Mónikával

Michael Phelps, az úszófenomén minden további nélkül vállalta a közös fotót a győri Szünstein Mónikával

"A harmadik helyért nagy meccset játszottunk a szerbekkel, s sikerült érmet szerezni"

"A magyar női labdarúgó válogatott szereplését illetően van némi hiányérzetem. Európa-bajnokként aranyéremért utaztunk, végül, bronz lett belőle. Kicsit lassan vettük fel a torna ritmusát, Finnországtól és Uruguaytól szenvedtünk vereséget.

A harmadik helyért viszont óriási meccset játszottunk a szerbekkel, s sikerült érmet szerezni.

A hazautazás előtti napon a Los Angeles-i magyarok házában hazai slágerekre bulizhattunk, magyar kötődésű vendéglátóink még egyszer nagyon kitettek magukért" - zárta szavait Szünstein Mónika.


A tavalyi Európa-bajnoki cím után most harmadikként végzett a magyar labdarúgó csapat


"Szerencsére sok érmet nyertünk, volt, mit lájkolni a Facebookon!"

A győri Taufer Barbara volt az egyedüli a válogatottban, aki mind a nyolc mérkőzést elejétől végig játszotta.

"Mind a pályán, mind a pályán kívül jól megértettük magunkat a lányokkal, barátságok szövődtek. Ha akadt kis szabadidőnk a meccsek között, rögtön mentünk más magyar sportolóknak szurkolni.

Több lelátón zúgott a Ria, ria, Hungária, este pedig első dolgunk volt a szállásunktól távol versenyző csapattársak eredményeit megnézni. Szerencsére sok érmet nyertünk, volt mit lájkolni a Facebookon!" - hallottuk Taufer Barbarától.


Taufer Barbara a Los Angeles-i bronzzal és edzőjével, `Móni nénivel´ - fotó: Béres Márton

Taufer Barbara a Los Angeles-i bronzzal és edzőjével, `Móni nénivel´ - fotó: Béres Márton

32 arany, 30 ezüst és 20 bronzérem

Az 58 versenyzőből álló magyar küldöttség 32 arany, 30 ezüst és 20 bronzérmet szerzett 14 sportágban Los Angelesben.

A magyar csapat szerepléséről ide kattintva olvashatnak bővebben!

Szünstein Mónika Lengyel Lajos elnöknek, Kárpáti Orsolya nemzetközi igazgatónak, Dr. Jády György országos sportigazgatónak, Urveczki Natali elnöki tanácsadónak, Mednyánszky Szilvia irodavezetőnek mondott köszönetet támogatásukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!