Győr és környéke

2014.08.19. 16:37

Győri nő Mozambikban: `egyelőre megúsztuk az Ebolát´

A kisalfold.hu afrikai bloggere, Vass Veronika szerint ugyan az Ebola eddig elkerülte a földrész keleti részét, de a készültség fokozódik. Vera balesetet szenvedett barátnője továbbra sem tudja mozgatni a lábát.

Szeghalmi Balázs

A győri Vass Veronika közel négy éve, 2010 októbere óta kisebb megszakításokkal él a fekete kontinensen, jelenleg tanítóként dolgozik egy bentlakásos tanítóképző iskolában a kelet-afrikai Mozambikban.


A győri nő közel négy éve foglalkozik afrikai gyermekkel és felnőttekkel Mozambikban

A győri nő közel négy éve foglalkozik afrikai gyermekkel és felnőttekkel Mozambikban

Mozambiktól egyelőre távol van a gyilkos vírus, de az ország készenlétben áll

"Jelenleg nem tervezem, hogy hazalátogassak Magyarországra, jól érzem magam az iskolában. A közelünkben nem terjed az Ebola vírus, a fővárosból, Maputóból és más mozambiki településről sem jelentettek egyelőre megbetegedéseket.

A járvány nagy kiterjedésű nyugat-afrikai országokat, Guineát, Sierra Leonét, Libériát sújtja és most már Nigériát is" - kezdte érdeklődésünkre a fiatal győri nő, aki évek óta írja a kisalfold.hu egyik legnépszerűbb blogját, a "Ficánkát".

"Elővigyázatosságból Mozambik elkülönítő központot hozott létre az Ebola vírussal fertőzöttek számára a fővárosban, az ország készenlétben áll. A Mavalane kórházban, a nemzetközi repülőtér mellett már elkezdték beszerezni a szükséges orvosi felszereléseket, kellékeket.

A világhálón olvasható írások szerint a kormányzat ígéretet tett arra: minden szükséges gyógyszert, felszerelést biztosítanak a vírus terjedésének megakadályozására.


Vera a mozambiki iskola végzett hallgatóival

Vera a mozambiki iskola végzett hallgatóival

"A repülőterek és az országhatárok ellenőrzését erőteljesen megszigorították"

Az említett kórház egyébként évekkel ezelőtt, a kolera járvány idején a fertőzöttek központjaként működött. Igaz, ez nem a közelmúltban történt, az egészségügyi intézmény felújításra szorul.

A kórházban tíz ágyat különítettek el az ebolával fertőzöttek számára, miközben az orvosok és ápolók külön képzésben vesznek részt, ahol mindent tudható információt átismételnek az eboláról.

Azt hangsúlyoznám, hogy Mozambikban nincs pánik hangulat az Ebola miatt. Annak ellenére sem, hogy a repülőterek és az országhatárok ellenőrzését erőteljesen megszigorították" - mondta Vass Veronika.

Veronika barátnője, Suria továbbra sem érzi a lábát 

Rossz hír ugyanakkor, hogy Veronika mozambiki barátnője - akit a Kisalföld Olvasói idén év elején támogattak - újra kórházba került. A 26 éves Suria tavaly karácsonykor súlyos buszbalesetet szenvedett: a jármű akkor borult fel, amikor épp kisfiáért utazott.

A mozambiki nőnek kerekesszékre lett volna szüksége, ám annyi pénzről még csak nem is álmodott soha, amennyibe egy tolókocsi kerül az afrikai országban.


Vera Suriával: az afrikai anya Magyarországról kapott kerekesszéket

Vera Suriával: az afrikai anya Magyarországról kapott kerekesszéket

Végül Suriának az Életfa Egyesület elnöke, Horváth Lajos ingyen felajánlott egy speciális széket, Kisalföld olvasói pedig napok alatt összegyűjtötték a szállítás költségeit.

"Sajnos, Suria a mai napig nem érzi a lábait, ráadásul vérszegénységet állapítottak meg nála. Zimbabwéba MRI-vizsgálatra kellene utaznia, ennek költsége 1000 dollár.

Most is próbálok rajta segíteni: aki szeretné támogatni a fiatal édesanya felépülését, a következő bankszámlaszámra küldhet adományokat: 10300002-69126597-11103281" - mondta búcsúzóul Vass Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!