Győr és környéke

2014.06.20. 19:11

Győri ifiház: nem bontják le, ígérik

Információnk szerint építészek egy csoportja kezdeményezi az ifiház műemléki védelem alá helyezését. Hogy mi lesz a legendás épület sorsa, arról a városházán továbbra sincs döntés.

Gülch Csaba


Nagy port kavart, számos civil kezdeményezést gerjesztett – például rokonszenv-aláírás- gyűjtést – az ifiház, hivatalos nevén a Petőfi Sándor Művelődési Ház bezárása. A város hajdani legendás szórakozó és kulturális töltekezőhelyének sorsa iránt azóta is sokan aggódnak. Ezt jelzik a szerkesztőségünkbe érkező SMS- ek, telefonok is.

Információnk szerint az ifiház tervezője, Lőrincz József özvegyéhez is eljutottak a Kisalföld tudósításai, amelyben hírt adtunk – többek között – arról, hogy nincs pénz az épület felújítására és esetleges lebontása is felvetődött. Úgy tudjuk, hogy L. Nyiri Vera építész ezek után megkereste a városháza illetékesét, akitől ígéretet kapott, hogy az épületet nem bontják le.

A szakember szerint előbb-utóbb „elpusztul

A szakember szerint előbb-utóbb „elpusztul" az ifiház, ha nem használják. Fotó: Bertleff András
Tudomásunkra jutott az is, hogy építészek egy csoportja úgy véli, mielőbb műemléki védelem alá kellene helyezni a szebb napokat látott épületet. Annál is inkább, mivel példaszerű alkotásként, az 1960-as évek jellegzetes, modern stílusának kiemelkedő helyi emléke. Az eljárás érdekében már történtek lépések.

Megkerestük az ifiház védelmében többször nyilatkozó, a Marosi Anikó által szervezett aláírásgyűjtő akcióval rokonszenvező Winkler Gábort is. Az ismert építész, műemléki szakember így nyilatkozott:

– Az az épület, amit nem használnak, előbb-utóbb az enyészeté. Az ifiház is erre a sorsra juthat, ha nem kezdődik el mihamarabb a karbantartása, helyreállítása.

Érdeklődésünkre Domanyik Eszter, a győri önkormányzat kommunikációs osztályvezetője elmondta: az ifjúsági ház ügyében továbbra sincs döntés, az új információkról tájékoztatják a lakosságot. Várhatóan még idén lesznek előrelépések.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!