Győr és környéke

2017.11.12. 18:48

Győri Balett - Bemutatták A skarlát betűt, díjakat adtak át - fotók

A suttogó propaganda megelőzte a Győri Balett premierjének kíváncsi várakozását: a pénteki szakmai bemutató vendégei közül többen is dupláztak és szombaton újranézték a darabot. Velekei László Harangozó-díjas koreográfus nagy vállalkozása - A skarlát betű táncátirata - nagy sikert zúdított a társulatra.

Werner Krisztina

A jövőre negyvenéves Győri Balett hírnevét már a harmadik táncosgeneráció viszi tovább, méltón az alapítókhoz. A nézők elégedettségére Velekei László személyében a biztos szakmai folytatás garantált, legújabb munkájában is a tőle megszokott kimunkált, érzékeny, szimbolikájában és mozgásvilágában újszerű és egyértelmű művészi világot láttuk viszont. A két főszereplő – Matuza Adrienn és Jekli Zoltán – kifogástalanul formálta meg elképzeléseit.


Mindig minden alkotásomban az embert kerestem, azt az ösztönös lényt, aki gondolataival formálja a világot – mondta a kétrészes műről Velekei László koreográfus. – Ha az ösztönök elé tilalomfát állítunk, akkor nem tudja megélni az ember a természetes lényegét, melyre teremtetett. Az érzelmeit élő embert nem büntetni kell, mert a büntetésből csak elfojtások születhetnek, hanem megszólítani párbeszéddel."


 

Pillanatképek a darabból - fotók: Mészáros Mátyás

 

Kardirex-díj


2003-ban a Kardirex Egészségügyi Központ tulajdonosai megalapították a Kardirex – Győri Balett Művészeti Díjat. A díjalapítás célja a Győri Balett munkájának elismerése, tisztelete, a fiatal, tehetséges táncosok művészi munkájának segítése. 2017-ben Tetiana Baranovska magántáncos vehette át az elismerést dr. Vasas Norbert sebész főorvostól a pénteki szakmai bemutató után.


Hogy miben látja A skarlát betű sikerét, arra azt válaszolta: "A darabban feltűnő karakterek közül mindenki megtalálja azt, aki mellé odaállhat az érzéseivel, akiben magára ismer. Ha előadás előtt nem érzem azt, hogy sikerült színpadra vinnem, amit akartam, az az én kudarcom és akkor nem dolgoztam jól. Elmondhatom, hogy a darabjaimban mindig sikerül viszontlátnom azt, amit elképzeltem. A sikert elsősorban a táncosoknak köszönöm, akik testükkel, szellemükkel, lelkesedésükkel segítették, hogy az álmom valóra vált."

 

Az Audi Hungaria a Minőségi Táncművészetért díját idén Jekli Zoltán vehette át.

Az Audi Hungaria a Minőségi Táncművészetért díját idén Jekli Zoltán vehette át.


Velekei László szereti érzékenyen megfogalmazni a gondolatait a tánc, a zene, a miliő egységében. A skarlát betű színpadi látványát Yaron Abulafia erősítette fényművészetével. Vélhetően őt tisztelte meg szombati látogatásával Izrael magyarországi nagykövete. A fénytervező művész a világ vezető társulataival dolgozik, hogy Győrben is letette névjegyét, egy gratuláló e-mailnek köszönhető, tudtuk meg Velekei Lászlótól.

 

Fotók: Mészáros Mátyás


"Voltam olyan szemtelen, hogy gratuláltam neki egy Izraelben látott előadásához azzal, hogy a világ, amit megteremt a fényeivel, olyan, amit én álmodok. Megnézte a munkáimat és ő is megérezte a közös gondolatvilágunkat." Rajta és a táncosokon kívül több társalkotó segítette A skarlát betű megszületését: Velich Rita jelmez-, Bozóki Mara díszlettervező, Csepi Alexandra dramaturg. 

Audi-díj a minőségért Jekli Zoltánnak


Negyedik alkalommal adta át az Audi Hungaria a "Minőségi Táncművészetért" díjat a Győri Balett kiemelkedő táncosának, amit az idei évben Jekli Zoltánnak ítélt oda a háromfős kuratórium. A vállalat által alapított, egymillió forint pénzjutalommal járó díjat a személyügyekért felelős igazgatósági tag, dr. Knáb Erzsébet nyújtotta át a társulat magántáncosának szombaton.


"Az Audi Hungaria 15 éve főszponzora a világszerte elismert Győri Balettnek. Fontos számunkra, hogy támogassuk a kultúrában kimagasló értékeket és büszkék vagyunk arra, hogy a társulattal kiváló partnerséget ápolunk" – mondta dr. Knáb Erzsébet.


"A Győri Balett művészei előadásaikban a tökéletes összhangot, dinamizmust és precizitást testesítik meg, amire az általunk képviselt négykarikás márka is törekszik az autóiparban. A hagyományteremtő céllal alapított díjjal minden esztendőben elismerünk egy kimagasló táncművészeti teljesítményt" – tette hozzá dr. Knáb Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!