Győr és környéke

2019.04.02. 14:54

Győr 2,3 milliárdból újít fel utakat idén - Megépül a győrszentiváni híd

Útkezelő szervezetén keresztül mintegy 1,5 milliárd, saját költségvetéséből 850 millió forintot költ a győri önkormányzat útfelújításokra idén.

Hancz Gábor

Olyan beruházási feladatlistát állítottunk össze, amit a térség kivitelezői tudnak vállalni – válaszolta [namelink name="Borkai Zsolt"] győri polgármester a Kisalföld építőipari munkaerőhiánnyal kapcsolatos kérdésére azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyen ő és Prédl Antal, az önkormányzat útkezelő szervezetének vezetője Győr idei útfelújításait ismertette. Az önkormányzat útkezelő szervezete több mint 100 kilométer utcát, mintegy 21 kilométer járdát és kerékpárutat, valamint 37 csomópontot újított fel vagy épített át 2006 óta 17 milliárd forintnál is nagyobb összegből. A számok év végére jóval nagyobbak lesznek.


A szervezetnek a város 4,3 milliárd forintot biztosít idén, amiből 1,5 milliárd forint jut utak rekonstrukciójára, kereszteződések átépítésére. Ehhez jön még az a mintegy 850 millió forint, amit az önkormányzat közvetlenül saját költségvetéséből fordít ilyen célra. Utóbbiak sorában a polgármester négy projektet említett. A révfalui Áldozat, Mező és Zólyom utcában csapadékvíz-elvezetést alakítanak ki teljes út- és járdafelújítással, a Körtöltés utca és dervári út között pedig ivóvízvezetéket építenek. A pinnyédi Szent Vendel utca Fő utca és Jávor Pál utca közötti szakaszán szintén a csapadékvíz-elvezetés problémáját oldják meg ugyancsak teljes járda- és útfelújítással, s ott a közvilágítást is korszerűsítik a légkábelek földkábeles cseréjével. A Tatai úton európai uniós támogatásból új kerékpárutat építenek.


Prédl Antal szavaiból kiderült, hogy az egyik leglátványosabb beruházás a győrszentiváni Kálmán Imre út vonalában, az M19-es autóút felett épülő új gyalogos-kerékpáros híd lesz. Ennek megépítése polgármesteri ígéret volt, miután a lakossági igény elhangzott egy közmeghallgatáson. A kivitelezés áprilisban kezdődik el, s a műtárgyat nyáron adhatják át. A városrészben emellett bővítik a Kör tér–Egressy utcai körforgalmat és befejezik a Nagyhegy utca felújítását.

Az egyik leglátványosabb beruházás a győrszentiváni Kálmán Imre út vonalában, az M19-es autóút felett épülő új gyalogos-kerékpáros híd lesz.


Természetesen más területeken is felvonulnak a munkagépek. Jancsifaluban a Pusztaszeri utcát, a Belvárosban az Újkapu utcát, Marcalváros II-n a Mécs László utcát, Nádorvárosban a Corvin utca 36–44. mögötti szervizutat, Adyvárosban az Ifjúság körúti csomópont környezetében a Tihanyi Árpád úti kerékpárutat újítják fel. Az utóbbi városrészben befejezik a Szigethy Attila út Tihanyi Árpád út és Bartók Béla út közötti szakaszának rekonstrukcióját, átépítését is. A közeli Körkemence utcában bővítik a parkolóhelyeket. Ménfőcsanakon az Új élet utca–Ormos utca csomópontban kettős körforgalmat építenek, míg Gyirmóton a Szent László út 200 méteres szakaszát újítják fel.


Elhangzott: az útkezelő szervezet költségvetésének másik felét az utak, a hidak, a jelzőlámpák, a beléptető rendszerek üzemeltetése, a kisebb felületű út- és járdaszakaszok felújítása, javítása, a kátyúzás, a város közvilágítási díjának fizetése, az útburkolati jelek felújító festése, a jelzőtáblák karbantartása, cseréje, újak elhelyezése teszi ki. A költségvetési keretből mintegy 600 millió forint jut a közvilágítási, díszvilágítási hálózat korszerűsítésére. Idén ilyen munkálatokat végeznek a 83-as főút városi szakaszán, a Szigethy Attila úton a Fehérvári út és Bartók Béla út között, valamint az Újkapu utcában. Emellett közvilágítást építenek ki Újvárosban a Rába utca melletti töltésen, a Burcsellás közben, a Beér közben és a Transzportház utcában. Több városrész több zebrájánál alakítanak ki emelt szintű közvilágítást, s ahol a közlekedésbiztonsági helyzet indokolja, sárga villogó lámpát is felszerelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!