Győr és környéke

2019.07.11. 18:12

Gyilkosság Láziban: halálra rúgta, taposta a féltestvérét - fotók

Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint az ütésekbe, rúgásokba, taposásokba halt bele az a lázi férfi, akit féltestvére bántalmazott tavaly. Az ügyész különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt kérte őt elítélni a csütörtöki tárgyaláson, a védőügyvéd szerint viszont csak halált okozó testi sértésről lehet szó.

Hancz Gábor

A belső szervek sérülései és a csonttörések vezettek a sértett halálához – jelentették ki a boncolást végző igazságügyi orvosszakértők a csütörtöki bírósági tárgyaláson. Dr. Habony János bíró kérdésére részletesen ismertették, hogy az áldozat mellkasában, hasüregében nagy mennyiségű vér volt. A férfi mindkét oldalán sorozat-bordatörést szenvedett, orrcsontja darabosra tört, sérült a szíve, a tüdeje, a mája, a veséje, a koponyája, az arca, az agytörzse, a nyaka, a nyelve, a fogazata, a rekeszizma. Összesen 23 külsérelmi nyomot találtak az áldozaton, aki véleményük szerint az ütések, rúgások, taposások után legfeljebb néhány percig élhetett. Véralkoholszintje 4,58 ezrelékes volt, ami igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot jelent.


Az eset még tavaly január 12-én estefelé történt a bakonyaljai Láziban, egy József Attila utcai házban. Az ott édesapjával lakó két féltestvér – ahogy azt a csütörtöki tárgyaláson a tanúként beidézett egyik szomszéd is megerősítette – aznap végig italozott. A pontos eseménysor nem könnyen rekonstruálható, többek között azért, mert az azóta elhunyt szülő azt vallotta, a történtekből ő semmit sem észlelt, a bátyjánál több mint húsz évvel fiatalabb vádlott pedig folyamatosan változtatta vallomását. Az első pillanatokban még azt mondta, hogy féltestvére a lépcsőn elesve sérült meg, a legutolsó variációja pedig az, hogy egy szalonnázó késsel akart rátámadni a szobában tartózkodó apjára, amit ő kicsavart a kezéből, s utána ütötte, rúgta meg többször a konyhában.

 

Fotók



Az igazságügyi orvosszakértők leszögezték, hogy ha időben érkezik orvosi segítség, a férfi életét akkor sem lehetett volna megmenteni. Erről azonban szó sem volt, hiszen a sértett még jó ideig a földön feküdt, s az öcs és az apa valamikor később fektette a szoba egyik ágyára. Éjjel egy órakor vették észre, hogy nem lélegzik, s csupán akkor hívtak hozzá mentőt. A mentőtiszt a nyomozóknak vallomásában korábban azt mondta: a testi tünetekből arra következtetett, hogy a halál hat–nyolc órával korábban állt be.


Perbeszéde során dr. Novák Tünde ügyész leszögezte: közvetlen, kizárólagos, egyenes ok-okozati összefüggés van az áldozat sérülései és halála között. Azt kérte a bírótól, hogy különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondja ki a vádlott bűnösségét. Szerinte az öcs vallomása hiteltelen, a késnek nem volt szerepe a tragédiában, s így jogos védelmi helyzet sem állt fenn. A dr. Ács Andreát helyettesítő dr. Nagy Zsanett védőügyvéd ezzel szemben úgy vélte: nem emberölés, hanem halált okozó testi sértés a tett helyes minősítése, s enyhítő körülményként kérte figyelembe venni a vádlott büntetlen előéletét, megbánását, alacsony iskolai végzettségét, személyiségzavarát, epilepsziáját, alkoholbetegségét, a cselekmény beismerését, valamint a sértett közrehatását.


Dr. Habony János bíró július 18-ra tűzte ki az ítélethirdetést.

Előzmények



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!