Győr és környéke

2019.07.26. 17:13

Gyászol a Széchenyi István Egyetem - Elhunyt Horváth Edéné, Vali néni, az ösztöndíj-alapító

Küzdelmes és gazdag életútjának 92. évében elhunyt Horváth Edéné, Vali néni, az ösztöndíj-alapító.

Vali néni a Horváth Ede Emlékalapítvány másfél évtizeddel ezelőtti megszervezésével az egykori, Győri Magyar Vagon- és Gépgyár gazdaságtörténeti tradícióinak bemutatását, s a győri egyetem gépész hallgatóinak motiválását tekintette meghatározó feladatának. A Horváth Ede Emlékalapítvány kuratóriuma az autóipari gyártási szakterületen tanuló győri egyetemisták és a Lukács Sándor Szakközépiskola tanulóinak első alkalommal 2007-ben hirdette meg ösztöndíjpályázatát. 


Az emlékalapítvány névadója, Horváth Ede iparos családban született, édesapja autószerelő mester volt. Horváth Ede a Vagongyárba került inasnak. Miután a szakmát elsajátította, egy éven belül megkapta a segédlevelet.

Neve először a Sztahanov-mozgalom keretén belül vált országosan ismertté. 1949-ben az autógyár műszaki vezetője, majd 1951-ben, 27 évesen a Szerszámgépgyár igazgatója lett. 1962-ben kinevezték a Vagongyár vezérigazgatójának, e posztot 1989-es nyugdíjazásáig töltötte be.

 


A Vagongyárba történt kinevezése után radikális szerkezet-átalakítást hajtott végre, szigorú minőségi követelményrendszert vezetett be. A Vagongyár fénykorában 20.000 ember napi foglalkoztatottságát biztosította.

A Vagongyár eredményeiből Győr városa is részesült, számos kulturális, egészségügyi, kommunális és sportlétesítmény felépülése köszönhető a gyár támogatásának.


1950-ben Kossuth-díjat, 1980-ban Állami Díjat kapott. Győr városa 1986. január 15-én díszpolgárává választotta. 

Horváth Edéné, Vali néni gazdaságtörténeti hagyományápoló tevékenysége, ösztöndíj-alapító, a hallgatókat minőségi tanulmányokra ösztönző tevékenysége Győr történetének maradandó értéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!