Győr és környéke

2018.02.03. 07:25

Grafikán mutatjuk, hol látnának Olvasóink szívesen fix traffipaxokat Győrben

Vízivárosi lakóközösségek szerint az Új Bácsai úton sok autós közlekedik úgy, mintha gyorsulási versenyen venne részt. Utánajártunk a témának és megkérdeztük Olvasóinkat, hogy ők hova helyeznének fix traffipaxokat Győrben. A 10 legjobb javaslatot hírgrafikán láthatják.

Szeghalmi Balázs

Napi 5000-7000 autó


"Mindennapos a száguldás az Új Bácsai úton és a környező kicsi utcákban is" - mondta Pingiczer Szabolcs, aki a Vidra és a Votinszky utcában közös képviselő. Nehéz mérni, hány autós tesz magasról a szabályokra itt. Tény, hogy a 2010-ben átadott, 1,3 km-es Új Bácsai úton napi 5000-7000 autó halad át.


Az egyenes szakaszt három körforgalom tagolja. "A lakók jelzései szerint a kritikus rész a Ladik és a Szabadrév utca közötti szakasz" - mondta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke. Annak ellenére feszegetik többen a határokat, hogy a Ladik utca és a Külső-Bácsai út között, azaz a két körforgalom között 70-nel lehet menni. Ezen a szakaszon nincs kereszteződés, nincs gyalogátkelőhely, a jogszabály ilyen helyszínen megengedi az emelt szintű sebességkorlátozás bevezetését. Az Új Bácsai úton történt az emlékezetes előzés a kék Mustanggal tavaly.

 

Van, akinek ez is kevés: a Ladik utca és a Külső-Bácsai út között 70-nel haladhatnak az autósok, mégis többen magasabb sebességbe kapcsolnak. Fotó: Béres Márton

Van, akinek ez is kevés: a Ladik utca és a Külső-Bácsai út között 70-nel haladhatnak az autósok, mégis többen magasabb sebességbe kapcsolnak. Fotó: Béres Márton

Amikor az Alfa 75-tel jött a Pennyhez


Amikor a helyszínen a Pennynél jártunk, egy körülbelül 75 km/órás sebességgel érkező fekete Alfa láttán úgy éreztük: gyalogosok és bringások szempontjából a Szabadrév utcához közeli szakasz is a balesetveszélyes. Egyrészt itt szaporodnak gombamód a társasházak - sok kismama sétál babakocsival erre -, az üzlet pedig rengeteg embert vonz.


Az Útkezelő Szervezet forgalomtechnikai szempontból "mindent" bevetett az "autóversenyzők megfékezésére": táblák, burkolatjelek, megvilágított gyalogátkelőhelyek óvják a közlekedőket. Fekvőrendőrt ilyen forgalmas útszakaszon tilos elhelyezni. Az Új Bácsai út, Irinyi utca csomópontba jelzőlámpát szeretnének telepíteni a jövőben, ennek a tervei elkészültek. A lámpa gombnyomásra engedné át a gyalogosokat, ugyanolyan elv szerint, mint a Pápai úton.


Fix kamerák nélkül Győrben


Az Új Bácsai úton több lakó szívesen látna fix traffipaxot. Ennél a pontnál jegyezzük meg: Győr határain belül jelenleg egyetlen kamera sem ellenőrzi állandóan az autók sebességét. Vannak ugyan kamerák forgalmas csomópontokban, de ezek közül egyik sem a gyorshajtókat veszi célkeresztbe. Úgy tudjuk, a fix traffipaxok telepítéséről nem helyben, hanem az Országos Rendőr-főkapitányság hatáskörében döntenek.


"Ellenőrzési terv alapján hajtjuk végre a sebesség-ellenőrzéseket" - közölte kérdésünkre Smuk Ferenc rendőr főtörzs-zászlós, a Győr-Moson-Sopron Megyei RFK kommunikációs munkatársa. A változó mérések helyszíneiről mindenki tájékozódhat a police.hu weboldalon az Útinfo/Sebességellenőrzések fül alatt. Visszatérve az Új Bácsai úthoz: januárban egyetlen nap sem mértek itt a rendőrök a közzétett dokumentum szerint.

 

Hírgrafika: Valach Endre

Kattintson a nagyobb térképért. Hírgrafika: Valach Endre

Nem szentírás a traffi infó


Az is igaz, hogy közölte terv nem "szentírás". Volt már rá példa, hogy máshol állították fel a háromlábút, mint ahol előzetesen ígérték. Elnézve a februárra tervezett sebességmérések listáját, a rendőrök próbálják "keverni a kártyát" és minél több győri helyszínen feltűnni.

Ön hova helyezne fix traffipaxokat Győrben? - kérdeztük Olvasóinkat múlt héten. A hozzászólásokat, javaslatokat ide kattintva nézhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!