Győr és környéke

2019.07.19. 15:51

Gazdára talált a szfinxes ház Győrben

Külföldi tulajdonosai 12 lakást alakíthatnak ki a műemlékileg védett épületben. Az egy éve 130 millió forintért kínált ingatlanegyüttes állaga leromlott a következő években, úgy tudjuk, új gazdái majdnem egymilliárd forintot költenek rá.

Gyurina Zsolt

Folynak a belső bontási munkálatok, új gazdára talált a győri belváros egyik ikonikus tömbje, a Kazinczy utca 12. száma alatti sarokház. A homlokzat díszítőeleméről szfinxes háznak is nevezett épületet több mint egy éve kezdték el árulni 130 millió forintért. A Kazinczy utca és Sarló köz találkozásánál lévő, 646 négyzetméteres, összközműves telek és azon álló, 1600 négyzetméteres építmény viszonylag kedvező ára azzal magyarázható, hogy állapota jó szívvel is nehezen írható le közepesként.


A győri önkormányzat közölte: az ingatlant nem az önkormányzat értékesítette, így a vevő személye vonatkozásában nem adtak információt. Mint megtudtuk, műemlék épület lévén a tervek a tervtanács elé kerültek, építési engedéllyel újulhat meg a vegyes rendeltetésű épületegyüttes, amelyben szolgáltató- és lakóegységek egyaránt lesznek.


Lapunk információi szerint az új tulajdonos külföldi, orosz vagy ukrán. Elképzelései szerint a házban 12 lakást alakítanak ki. Volt, akitől azt hallottuk, hogy a munkákkal akár az év végére is végezhetnek, más azt mondta, hogy évekig eltarthatnak. Úgy tudjuk, jelenleg 900 millió forintos költségvetéssel számolnak a befektetők. Egyes hírek szerint butikhotel is lehet az épületben: a butikhotelekben minden szobát más stílus jellemez. (Az értékesítő ingatlancégen keresztül kerestük a tulajdonost is; később a témára még visszatérünk.)


A Kazinczy utca 10. számmal együtt a XVIII. században emelt épület oromzatos, klasszicizáló homlokzatú, második emelete álemelet, párkányának két végében szfinxek láthatóak. A felújítás a Kazinczy utca felőli oldalon kezdődik.


„Valójában épületegyüttesről beszélünk, mert eredetileg három épület volt, abból épült össze eggyé – nyilatkozta lapunknak egy évvel ezelőtt Révi Zsolt főépítész. – Műemlék épület, ezért nemhogy lebontani nem szabad, hanem még az átalakítás, átépítés is csak a műemlékvédelmi szabályok figyelembevételével lehetséges. Belső átalakítása minden bizonnyal csak az örökségvédelmi hivatal iránymutatása alapján történhet meg."


Mindezek figyelembevételével remélhető, hogy Győr egyik jelképes épülete rangjához méltó minőségben újul meg és válik a belváros ékévé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!