Győr és környéke

2014.10.30. 09:04

Fontos! Forgalmi változások Győrben az ünnepek alatt

A rendőrség és a katasztrófavédelem nagyon hasznos információkat, tanácsokat gyűjtött össze.

kisalfold.hu

Győr-Moson-Sopron megyében a közlekedők 2014. október 30. és november 4. között fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közutakon és a temetők környezetében.

Győr-Moson-Sopron megyében az ünnepnapokon a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet forgalomirányítással segíti a gépjárművek parkolását, a gyalogosok és kerékpárosok közlekedését a temetők közelében lévő utakon, útkereszteződésekben, gyalogos-átkelőhelyeken és a parkolókban. A rendőrök közlekedésrendészeti ellenőrzésekkel biztosítják a KRESZ szabályok betartását és a zavartalan közlekedést a megye minden településén.

Győrben, a városi temetők környékén az alábbi forgalmirend-változásra számíthatnak a közlekedők:



Győrben 2014. október 31-től, november 4-ig naponta 7 óra és 21 óra közötti időszakban a Nádorvárosi köztemető mellett lévő A1 Autószalon az ünnep idejére megnyitja külső és belső parkolóját, azt közlekedők térítésmentesen használhatják.

A győri Nádorvárosi köztemető melletti útszakaszon 2014. október 31-től, november 2-ig a 83-as számú főút mindkét oldalán feloldják a parkolást tiltó tábla hatályát, a parkolás a forgalom akadályozása nélkül engedélyezett.

Győrben, a 83-as számú főút és a Nagy Imre út kereszteződésében a körforgalomnál, illetve a 83-as számú főút és Szentlélek tér kereszteződésében forgalomtorlódás esetén rendőri forgalomirányításra lehet számítani 2014. október 31-től, november 2–ig naponta 9 órától 21 óráig.

A hétvégén megnövekvő forgalomban a lakosság elővigyázatossága kiemelt jelentőségű, ezért a rendőrség kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében:



Fokozott figyelmet fordítsanak az úttest mellett közlekedő kerékpárosokra, a buszmegállóban és a gyalogos-átkelőhelyeken haladó gyalogosokra!

Kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljék ki a közutakon esti szürkületben és az éjszakai órákban közlekedő gyalogosokat, illetve egy nyomon haladó járműveket!

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a látni és látszani elv betartása szükséges, ezért használjanak világítást és fényvisszaverő eszközöket!

A nagyobb forgalomból adódó forgalomlassulásokra, a temetőknél kialakított parkolók zsúfoltsága miatt torlódásra lehet számítani, ezért legyenek türelmesek, előre számítsanak hosszabb utazási időre!

Kora reggeli órákban akár fagypont alatti hőmérsékletre is számítani lehet, ami az utak csúszósságát idézheti elő. A balesetveszélyes utakon és parkolókban fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Tömegközlekedési eszközök használata esetén körültekintően közlekedjenek, főként a járműről le és fellépéskor.

A mindenszentek és a halottak napján a parkolókban, a tömegközlekedési eszközökön és a temetőkben nagyobb az esély a vagyone lleni bűncselekmények elkövetésére. A gépkocsifeltörés, a zseblopás és az alkalmi lopás megelőzése érdekében kérjük a lakosságot:


A temetőknél leparkolt gépkocsikban ne hagyjanak látható értéket, a járművek ajtajait zárják be! Kerékpárt soha ne hagyják lezáratlanul!

Értékeiket ruházatuk belső, vagy jól zárható zsebeiben tárolják, táskáikat, csomagjaikat mindig tartsák szem előtt, ne hagyják őrizetlenül!

A mécseseket, virágokat, koszorúkat ne rakják ki napokkal az ünnepek előtt!

Otthonaikat a temetőlátogatások idejére zárják be, ne adjanak esélyt a betörőknek!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válnak, illetve környezetükben élők körében kér valaki segítséget, értesítsék a rendőrséget a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Emlékezés - gyertyagyújtáskor is vigyázzunk!

November elsején Mindenszentek napján, és az azt követő Halottak napján sokan gyújtanak gyertyákat, mécseseket elhunyt szeretteik emlékére a temetőkben és otthon is. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét a gyertyák, mécsesek helyes használatára.

A zárt térben óvatlanul gyertyát gyújtók könnyen tüzet okozhatnak és ugyancsak veszélyeket rejt a mécsesek, lámpások száraz avar környezetében történő használata. A statisztikák szerint az évnek ebben az időszakában megemelkedik tűzesetek száma, mivel sokan nem kellő körültekintéssel használják ezeket az eszközöket. A tűzesetek leggyakoribb oka, hogy a lakásban az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is.

Fontos, hogy csak nem éghető alátétre helyezett gyertyát gyújtsanak meg, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell tenni a gyúlékony anyagokat.

A temetőkben is legyen mindenki körültekintő, hiszen ilyenkor rengeteg hulladék keletkezik, amelyet akár egy el nem oltott gyufa is lángba boríthat.

Száraz idő esetén egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen, a szél a lángok továbbterjedését pedig meggyorsítja.

Akadályozzuk meg a tűz keletkezését!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!