Győr és környéke

2019.09.06. 09:08

Folytatódnak a hallgatói innovációs projektek a győri egyetemen

Az elmúlt félévben nagy sikerrel vitték végig a helyi KKV-kel közös Hallgatói Innovációs Projekteket (HIP) a Széchenyi István Egyetemen.

Széchenyi-egyetem

A folytatásra nem kellett sokat várni. A második körben nyolc kis- és középvállalkozás innovációjának megvalósításához nyújtanak segítséget széchenyis projektek a Menedzsment Campuson. A felsőoktatási-ipari együttműködés hosszútávú, releváns példája lehet a győri HIP-program, és az országban is követésre érdemes branddé válhat.


A Hallgatói Innovációs Projekteket Dr. Buruzs Adrienn egyetemi docens koordinálja. Az ötfős diákcsapatoknak és oktatói mentoraiknak Frank Ágnes, a Menedzsment Campus irodavezetője nyújt háttértámogatást. Dr. Kurucz Attila egyetemi docens pedig a „mentorok mentoraként" egy olyan struktúra felépítésében segít, ami standard és magas minőségű módszertant tesz a projektekben résztvevők mögé. Velük beszélgettünk a KKV-k aktuális kihívásaira innovatív válaszokat adó, fejlesztési javaslatokat kidolgozó hallgatói projektekről.

Dr. Kurucz Attila, Frank Ágnes és Dr. Buruzs Adrienn. Fotó: Májer Csaba József

Tavasszal négy céggel volt együttműködésünk, ősszel viszont már nyolccal folytatjuk tovább a közös munkát. Az ALTEO Nyrt. - Győri Erőmű Kft., az APP Kft., a Belvárosi Utcák Alapítvány, a DentArtTechnik Kft., a Funkció Kft. (DarnóHús), a Jankovits Engineering Kft., a Procomtec Kft. és a Wiedenmann Kft. lett a partnerünk. Közülük a Jankovits és a DentArtTechnik Kft-vel már az előző etapban is együtt dolgoztunk"

– mondja Dr. Buruzs Adrienn.


Frank Ágnes a csapatok lelkesedését, a minőségi munkavégzést, és a cégek pozitív visszajelzését emelte ki a már lezárult, valós ipari kihívásokra válaszokat adó projektekkel kapcsolatban. Mint mondja, terjed a jó híre a helyi gazdaságban az egyetemi HIP-programnak, ezért könnyű volt új cégeket bevonni a folyamatba. Ágnes a Menedzsment Campus irodavezetőjeként a szervezésben segít.


Az egyetem oldaláról nappali tagozatos, alap- és mesterképzésben tanuló hallgatók vehetnek részt a projektekben, és várják jelentkezésüket a következő napokban. Mind a kilenc karon meghirdetik a lehetőséget, mert a választott szakiránytól függetlenül minden diák megtalálhatja a kiteljesedési lehetőséget az innovációs feladatokban. Hiszen az az ideális, ha a csapatokban humán és reál beállítottságú hallgatók dolgoznak együtt, hozzáadva a megoldáshoz a saját érdeklődési körük értékeit. A különböző szakmai háttér azt jelenti, hogy más-más dimenzióból, különféle szemüvegeken láthatnak rá a résztvevők a feladatra, teljesebbé téve a megoldást.

Komplex világban élünk, komplex problémáink vannak, az egyéni, magányos hősök kora lejárt. Minden sikeres cégnél a csapatmunkára helyezik a hangsúlyt"

– mondja Dr. Buruzs Adrienn.


Dr. Kurucz Attila egyetemi docens a projektek minőségi megvalósítását segítő módszertant tesz a folyamatba. Csaknem két évtizedes tanácsadói tapasztalatával segíti a csapatok mentorait abban, hogy még hatékonyabban tudják támogatni a hallgatókat. Mindegyik csapatban lesz egy-egy hallgatói projektvezető, és természetesen mögöttük áll majd egy-egy oktatói mentor is.


Az újonnan meghirdetett projektek szeptember közepétől december közepéig tartanak. Intenzív három havi munka vár a résztvevőkre. A partner KKV-k már a nyár folyamán definiálták az alaphelyzetet és a kitűzött célt, az alapvetően elvárt eredményt. Termék-, piaci- és szervezeti innováció egyaránt megjelenik a projektfeladatokban. Olyan kihívások, amikre a cégeknek általában nincs külön dedikált szakemberük. Akad, aki a belső folyamatait javítaná, van, aki új terméket fejleszt, mások a piacok feltárásához kérnek segítséget.

Összességében ez egy win-win-win szituáció, hiszen a partner KKV-k, az egyetem és a kihívásokban részt vevő diákok is a nyertesei lehetnek a hallgatói innovációs projekteknek"

– foglalta össze a HIP-program lényegét Dr. Buruzs Adrienn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!