Győr és környéke

2014.10.21. 19:58

Földbiznisz: felhalmozás miatt utasítottak el kisnyugdíjast

Egy szigetközi kisnyugdíjas meglévő alig egyhektáros földje mellé még felet szeretett volna vásárolni: elutasították, mondván, ez felhalmozás lenne. Az agrárkamara szerint minden esetben a helyi bizottság véleményére támaszkodtak.

Cséfalvay Attila



Helyi földbizottságok híján (amelyek a májusi határidő ellenére sem álltak még fel) a megyei agrárkamara dönt Rajkától Nagyszentjánosig, hogy él-e vétójogával a megyei földvásárlások során (termőföldet csak magánszemély vásárolhat). Egyre több dokumentum érkezik hozzájuk, átlagosan heti negyven, így minden héten üléseznek. Volt már olyan eset, hogy éltek a vétójogukkal, ahol a helyiek sem támogatták az adásvételt. Akadt olyan beadvány is, melyről nem döntöttek.

A húszezret is bukta

Egy névtelenséget kérő nyugdíjas szigetközi olvasónk azzal kereste meg lapunkat: ő is szeretett volna földet vásárolni, az agrárkamara azonban elutasította kérelmét.

„Mindössze fél hektárt szerettem volna megvásárolni egy ismerősömtől a meglévő 0,9 hektáromhoz. Húszezer forintot fizettem a szükséges adminisztrációs ügyletekre: egyedüli jelentkező voltam a földre. Ennek ellenére – számomra érthetetlen módon – elutasították a kérelmemet. Hozzáteszem: májusi beadványomra október közepén válaszoltak. Az volt az indokuk, hogy felhalmozás céljára vásárolnék, s ezt nem támogatták. Most a költségekre fordított húszezer forintot is buktam. Az eladót sajnálom, ő is hoppon maradt" – mondta.

Klauz András Győrzámolyon gazdálkodik, időnként földeket ad-vesz. Most éppen venne: az agrárkamara dönt, megteheti-e. Fotó: M. M.

Klauz András Győrzámolyon gazdálkodik, időnként földeket ad-vesz. Most éppen venne: az agrárkamara dönt, megteheti-e. Fotó: M. M.
„Jól működő rendszer"

Németh Gergely, a megyei agrárkamara elnöke úgy reagált: ők minden esetben támogatták a települési agrárkamarai bizottság (TAB) véleményét, így ez esetben is helyben hozhattak elutasító véleményt. „Ez egy jól működő rendszer: azt kértem a TAB vezetőitől, hogy kellő alázattal és irigység nélkül formáljanak véleményt. Hozzátenném: a kérelmek huszonöt-harminc százaléka be sem érkezik az agrárkamarába, mert már a földhivatal kiszűrheti őket, mondván, nem földművesek."

A győrzámolyi Horváth Gábor termőföldet venne, az ügylet folyamatban van. Gazdálkodik, így viszonylag gyakran vesz vagy ad földeket. „Nem tudom, az agrárkamara mikor és miként bírálja el a kérelmemet, remélem, nem akadályozza majd meg az adásvételt. Azokat sem tudom elítélni, akik befektetési céllal szeretnének földet venni, bár ezeket korlátok között kell tartani, s nem mehetnek a helyiek kárára" – mondta.

Lassú, de szükséges

Klauz András a Győrzámoly települési agrárgazdasági bizottság elnöke. Gazdálkodik, s éppen földet szeretne vásárolni. „Eddig a faluban egy adásvétel volt, amit véleményeztünk. Támogattuk, s ezt az agrárkamara is megerősítette – igaz, hónapokkal később, addigra ment végig a szükséges bürokrácián. Ennek ellenére úgy látom, szükség van erre a vétójogra."

Ángyán jelentése
Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár legfrissebb „jelentése" szerint a gazdaságok felső 10 százaléka teszi zsebre a területalapú és beruházási támogatások 74 százalékát. Hat érdekcsoport két év alatt 76,5 százalékkal növelte támogatott területének nagyságát, 38 százalékkal pedig a támogatások összegét. A terület jelentős része az államtól bérelt föld.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!