Győr és környéke

2019.05.17. 14:59

Fokozott rendőri jelenlét a zebráknál: Győrben is segítették a gyalogosokat - videó

A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak.

kisalfold.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága május 14. és 19. között a gyalogosok védelmében meghirdette a Zebraakciót. Az akció ideje alatt a járőrök a forgalmasabb gyalogos-átkelőhelyeken segítik a lakosok balesetmentes áthaladását, ellenőrzik a gyalogosközlekedést.

 

Csütörtök reggel a rendőrjárőrök Győrött a Tihanyi Árpád úton, a kórház melletti gyalogos-átkelőhelynél segítették a járókelőket a balesetmentes áthaladásban és ott ellenőrizték a közlekedést. Fotó:

​Csütörtök reggel a rendőrjárőrök Győrött a Tihanyi Árpád úton, a kórház melletti gyalogos-átkelőhelynél segítették a járókelőket a balesetmentes áthaladásban és ott ellenőrizték a közlekedést. Fotó: Bertleff András

Az elmúlt időszakban a figyelem ráirányult a gyalogosan közlekedőkre, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. A velük történt közlekedési balesetek majd minden esetben személyi sérüléssel járnak, és gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek. Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarországon, akik közül 150-en életüket vesztik. Az előzetes adatok alapján idén eddig 35 gyalogos vesztette életét közúti közlekedési balesetben. A balesetek közel 40 százalékát a járókelők okozzák.


A gyalogosok által okozott baleseteknél vezető helyen áll a vigyázatlan, hirtelen lelépés az úttestre, ez évente több mint 400 balesetet eredményez. Emellett a második leggyakoribb ok a tilos jelzésen, illetve a tiltott helyen való áthaladás, amely évente 200 balesetet jelent.


– A járdán lehajtott fejjel okostelefont bűvölő, a fülhallgatóban bömbölő zenével baktató fiatalok képe bizonyára mindenki számára ismerős. Gyakori, hogy ők körültekintés nélkül lépnek le a járdáról. Ez a fajta magatartás komoly veszélyforrást jelent – említette Rosta Roland rendőr őrnagy, a megyei közlekedési baleset-

megelőzési bizottság titkára. 


– A gyalogosok sokszor figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak. Sokan azt sem veszik számításba, hogy – bár a zebránál a gyalogosok elsőbbséget élveznek – műszaki vagy forgalmi okból előfordulhat, hogy az úton haladó jármű nem képes megadni számukra az elsőbbséget. Ezért különösen fontos az éberség és a körültekintés, amely nemcsak az autóvezetők, hanem a gyalogosok feladata is.


Rosta Roland tanácsként még elmondta, a járókelők mielőtt az úttestre lépnek, nézzenek körül, hogy biztonságosan áthaladhatnak-e. A tilos jelzésen, illetve tiltott helyen ne haladjanak át, még akkor sem, ha szerintük biztonságos lenne. Az autósoknak fokozottabb figyelemmel és óvatossággal kell megközelíteni az olyan helyeket, ahol bárki az úttestre léphet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!