Győr és környéke

2016.12.17. 00:35

Filmekbe illő módon megmentett Botond terepjárót állított ki a Rába Győrben! - videó, fotók

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 1400 négyzetméteres csarnokban köti össze a múltat a jelennel és mutatja be a gyár korábbi remekműveit. A Technológiai Centrumban Németh Attila kalauzolta végig stábunkat és beszélt a különleges, remek állapotú, Győrben gyártott járművekről.

Szeghalmi Balázs

A győri ipar csillogó ékkövei


A Rába Technológiai Centrumának legfényesebb ékköve a "Botond". A Darányi-terv keretein belül kezdték el gyártani a '30-as évek végén. A legendás katonai terepjáró tervezését teljesen Győrben végezte a Rába. A járművet a második világháború legjobb terepjárói között tartották számon. A Rába akkori főmérnöke Winkler Dezső volt. A Botondok három típusát tervezte a kiváló szakember.


1941-ben a genfi egyezmény után a kormányt a jobb oldalról a bal oldalra helyezték át. Európa - Nagy-Britannia kivételével - ekkor állt át a jobb oldali közlekedésre. Nem csak a kormányt helyezték át ekkor, a második széria motorját szintén fejlesztették. A fő különbség az volt, hogy a Botond II motorját már vízpumpás hűtéssel látták el. A zseniális tervezésű járművet a felfüggesztés és a hajtáslánc tette különlegessé, valamint a jármű közepén található szabadon futó kerék. Így a katonák nehéz terepen, buckákon is könnyűszerrel jutottak át.


 



A hős mérnök


A Botondok harmadik generációját fejlesztették, amikor 1944 áprilisában lebombázták a győri üzemet. A támadás következtében a gyár 80 százaléka megsemmisült. Ennek ellenére a termelés pár hónap múlva újra indult, sőt, 1945-ben újra gyártott járműveket a Rába. Visszatérve a Botondokra: a harmadik széria motorját 100 lóerőre tornázták fel. Így ezek a terepjárók nehéz lövegek vontatására alkalmasak lettek volna. Nem véletlen a feltételes mód: a Botond III soha nem gördült le a gyártósorokról, a 100 LE-s motort a próbapadon érte a bombázás. A második világégést követően kérdéses volt, hogy marad-e az utókor számára bemutató darab a Botondokból. A doni katasztrófa során a katonai szállítóeszközök nagy része is odaveszett.


A háborút túlélő Botondokat tudatosan pusztították el, barbár módon feldarabolták és beolvasztották a járműveket. Összesen 3300 Botondot gyártottak, ebből 1200 darabot Győrben, az utolsó példányok egyikét tervezőjük, Winkler Dezső mentette meg. A győri mérnök, aki ekkor már Budapesten a Járműipari Tröszt vezetője volt, hatalmas bátorságról tett tanúbizonyságot. Az utolsó Botondok egyikét a fővárosban, munkahelyének egy csarnokában rejtette el.


 

A legendás Botond



Indítható a Botond


Winkler Dezső kötődése a Botondokhoz érthető volt, mivel a 44-es bombatámadásig ő irányította a Botondok gyártását. Az a Botond, amelyiket kiállítanak a Rába technológiai centrumában, az a jármű, amelyet Winkler Dezső megmentett a '40-es évek végén. Németh Attila elmondása szerint a bemutatott jármű kis karbantartás után működőképes lenne, a jármű elindulna. Érdekesség, hogy a Szovjetunióban vívott szörnyű harcok után több német katona Botondokkal menekült vissza Németországba. Egyes netes források  arra utalnak, hogy Németországban a mai napig maradtak fenn Botondok, de erről konkrét adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre.


67 Supert vittek el a szovjetek


1936 és 1949 között gyártották a folyók városában a Super és Special tehergépkocsi családot. A járműveket kezdetben Austro-Fiat licensz alapján készült motorral látták el. Az 1944-es légitámadást követő évben 69 darab Rába Super tehergépjárművet szereltek össze. Az első kész kocsit a gyár használta, majd amint megérkeztek a szovjetek, a Vörös Hadsereg katonái 67 darab vadonatúj Supert elvittek. Ez időtájt a gyár szovjet katonai parancsnokság alatt működött.


A 69 Superből az utolsó itt maradt, a jármű civil használatra készült. A Technológiai Centrumban ezt a vajszínű, remek állapotban lévő tehergépjárművet nézhetik meg a látogatók. A Super és Special járműveket 1937-től MAN dízelmotorokkal is gyártották. A győri gyár ez a licencet vásárolta először a német autóipari vállalattól. A Special járművekneknek nagyobb volt a teherbíró képessége, mint a Super modelleknek.


 

Super busz



Vörös-kék ETO-busz


A technológiai centrumban kiállított Speciel-buszt az ETO sportolói használták anno. Olvasóink szemét biztosan "bántja", hogy a busz festése nem az ETO zöld-fehér színét tükrözi, hanem vörös-kék. Ennek oka, hogy az ETO egykoron Győri Vasas ETO klubként működött és ez tükrözte a színét is az ötvenes évek végéig.


A kiállított járművek között egy 65 LE-s tűzoltó autót szintén megtekinthető. A járművet 1949-ben gyártották, szép kort ért meg, a '80-as években szinte veterán autóként vonultatták vissza. Addig a jármű a Rábánál látta el a tűzvédelmi feladatot.


 

A tűzoltóautó és a vörös-kék ETO-busz


 

A kapu őrzője


A Technológiai Centrumra egy FUG típusú felderítő-úszó katonai gépkocsi "őrködik" éjjel-nappal a bejáratnál. A kiállított típust 1962-1968 között gyártották, összesen 2300 készült el belőlük. A járművet továbbfejlesztették, PSZH néven amely már toronnyal és gépágyúval volt ellátva.


A korszerűsített modellt 1978-ig gyártották, 2841 darab gördült le a győri gyártósorról. Csepel motorral és sebességváltóval szerelték fel a katonai gépeket, a többi alkotóelem döntően Rába gyártású volt. A magyar honvédségen kívül a Varsói Szerződés tagállamai közül néhány ország használta a járműveket.


 

FUG a bejáratnál

 

Ingyenesen látogatható


A Rába Technológiai Centrumában kiállított járműveket, tárgyakat bárki megnézheti. Jegyet nem kell vásárolni, a győri ipar ékkövei ingyenesen megtekinthetők. Előzetes bejelentkezés szükséges, a látogatási szándékot az [email protected] e-mail címen jelezzék. Eddig 5700 vendég látogatott el a Technológiai Centrumba, köztük több világcég (Scania, Volvo, MAN, Mercedes, Renault, Claas, John Deere, Marmon) képviselői.

 

Egy újabb klasszikus a


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!