Győr és környéke

2016.02.24. 23:06

Félmilliárd felett a Klik adóssága Győr-Moson-Sopron megyében

Csak a győri tankerületnek 290 milliós adóssága volt január végén.

nmgr

Ikotity István LMP-s képviselő azt kérdezte Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert arról kérdezte írásban, hogy "milyen következményekkel járt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adósságállományának felduzzadása?", illetve "mit tudunk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által görgetett adósságállomány megoszlásáról?"


Balog Zoltán nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Válasza a parlament.hu-n is elérhető.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (a továbbiakban : KLIK) létrehozására azért került sor, hogy ne a helyi önkormányzatok teherbíró képessége határozza meg egy köznevelési intézmény megmaradását vagy bezárását. A KLIK megalakulása óta a szakos ellátottság megszervezése a kisiskolákban 30 százalékkal javult. Sok helyen valósult meg infrastrukturális beruházás, felújítás: iskolaépületek, iskolaudvarok, sportpályák fejlesztése. Az iskolák léte kiszámíthatóbbá vált, helyi szinten az oktatás biztosított.


A KLIK működése kezdeti időszakának tapasztalatai azt mutatták, hogy a működési keretek korrekciója szükséges, mind szervezeti, mind finanszírozási szempontból . Ez egy ekkora új szervezet esetében természetes folyamat 2015. szeptember 11-én hatályba lépett a KLIK új szervezeti és működési szabályzata, amely alapján végrehajtható a KLIK szervezeti átalakítása, működési folyamatainak racionalizálása.


Ahogyan már korábban is utaltunk rá, a KLIK létrehozásakor a szervezet költségvetésének tervezését jelentős mértékben befolyásolták a 2011. évi önkormányzati beszámolók (kiadások és bevételek), a 2012. évi támogatási előirányzatok alapján rendelkezésre álló adatok, a szervezet számos, önkormányzatoktól megörökölt adóssága, kifizetetlen számlák, továbbá olyan folyamatban lévő szerződések, melyek költségvetési vonzata nem volt el őre kalkulálható. Az elmúlt években több korrekció is történt. A 2016. évben a KLIK már a tapasztalatok és az összes körülmény ismeretében megállapított költségvetéssel működhet.


A 17 milliárd forintnyi adósság nagyobbik része hatvan napon túli adósság (6,852 milliárd forintról van szó). 



A tartozásállomány megyénkénti megoszlásából kiderül, hogy a Kliknek a legnagyobb mértékű tartozása a fővárosban van (ide tartozik a központ is), de 1 milliárd feletti a tartozás Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. 


Győr-Moson-Sopron megyében január végén több mint félmilliárd volt a Klik adóssága, Komárom-Esztergom megyében ez az összeg 266 millió forint.



A tíz legeladósodottabb tankerület között ott van a győri is, 290,6 milliós tartozással.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!