Győr és környéke

2019.06.14. 13:22

Extrém szúnyoginvázió - Folytatódik az intenzív gyérítés földön és a levegőben Győrben

A szúnyogirtás több napon át tart, és Győr egész területét érinti.

kisalfold.hu

A Győr-Szol Zrt. a hétvégén és a jövő héten is folytatja a megkezdett intenzív szúnyoggyérítési munkát. A légi beavatkozások mellett, ahogyan eddig, lesz földi melegködös gyérítés is. A szúnyogirtás több napon át tart, és Győr egész területét érinti.


A Győr-Szol Zrt. június 15-e és június 23-a között – amennyiben az időjárási körülmények megfelelőek – légi kémiai szúnyoggyérítést végez az alkonyati órákban Győr teljes területén két repülőgéppel, összességében több mint 5000 hektáron. A beavatkozás minden városrészt és peremkerületet érint, beleértve a parkokat, ligeteket, vízpartokat, erdős részeket. Így a város teljes területén többször megtörténik a szúnyoggyérítés. (Amennyiben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem lehetséges a gyérítés, a következő arra alkalmas napon újra megkísérlik a munka elvégzését.)


Tízszer annyi fogy a gyógyszertárakban a szúnyogcsípésre használható szerekből, mint általában. Egy öttevényi család harmincezernél többet költött már riasztókra, hiába. Egy dunaszigeti táborozó gyerek lábán 190 csípést számoltak >>

A légi beavatkozást földi melegködös gyérítés egészíti ki. Az erre alkalmas berendezés a tervek szerint ugyancsak június 15-e és június 23-a között a koraesti órákban dolgozik Győr különböző pontjain. A gyérítés a légi beavatkozáshoz hasonlóan valamennyi városrészt érinti, különösen Gyirmótot, Ménfőcsanakot, a Dózsa rakpartot, a Rába-partot, a Püspökerdőt, Sárást, a bácsai csatorna környékét, Győrszentivánt, Pinnyédet, Likócs területét, a Jedlik hídtól az Aqua Sportközpontig húzódó terület egyes részeit, a városi parkokat, sétányokat, ligeteket és az Aranypart I. és II.-t érinti. Elsősorban a vizes élőhelyek közelében, valamint az erdősávokban, bokros-fás területeken kerül sor földi melegködös kémiai gyérítésre, összességében közel 1400 hektáron. Amennyiben az időjárási körülmények a tervezett napokon nem megfelelőek, a beavatkozást a következő napokon pótolják.


A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét.


A gyérítési feladatokra viszonylag szűk idősáv áll rendelkezésre, ez naponta mintegy két-két és fél óra. Földről és repülőgépről egyaránt a napnyugta időszakában tudnak érdemi munkát végezni a szakemberek. A gyérítés szempontjából repülő szúnyogokra tehát a kora esti, esti órákban lehet számítani, ezért a repülőgépről végzett gyérítésüket is ebben az időben végzik. Az esti gyérítés összhangban van a napközben „dolgozó" méhek védelmével is.


A munka hatékonyságát az is befolyásolja, hogy Győrhöz nagyon közel van Szigetköz, ahol sok vízzel elöntött terület található, ezek egy része sekély, gyorsan melegedő víz, ami jó tenyészhelye a szúnyognak. Győr térségében az uralkodó szélirány északnyugati, ez azt jelenti, hogy eredményes győri szúnyoggyérítés esetén is előfordulhat, hogy a szigetközi szúnyogok a légmozgás miatt városunkba sodródnak.

A Győrben végzett szúnyoggyérítés tehát olyan összetett feladat, ahol a helyben megfelelő gyakorisággal és szakértelemmel elvégzett szúnyoggyérítés eredményét nagyban befolyásolják a tőlünk független földrajzi, vízrajzi és időjárási tényezők. Mindezekkel együtt a Győr-Szol Zrt. a lakosság türelmét megköszönve mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevesebb szúnyog legyen Győrben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!