Győr és környéke

2018.08.29. 08:15

Extrém eső idején ürülékkel teli szennyvíz kavarog a Pannónia utcában Győrben - videó, fotók

A győrszabadhegyi Pannónia utcában minden zivatartól tartanak a lakók. Extrém eső esetén alkalmi szennyvíztározóvá alakul az utca középső, mélyebben fekvő része. A hibákat megtalálták, ám az kérdéses, hogy mikor lesz megoldás.

Szeghalmi Balázs

90 milliós beruházás 10 éve


"Az utóbbi években, idén többször tapasztaltuk, hogy intenzív esőzéskor a szennyvíz felnyomja a szennyvízaknák fedelét. Ilyenkor fekáliával, tamponnal és egyéb szennyel együtt bűzös víz önti el a lakókörnyezetünket. A vihar után a feloldott fekália megszárad, porként az itt élők, erre közlekedők tüdejébe kerülhet. Az édeskés szag napokig, száraz időben hetekig megmarad. Tíz éve, 2008 májusában 90 millióból nyitott aknarendszert valósítottak meg a Pannónia utca garázssorán. Mindenki azt várta a beruházástól, hogy megoldódik a csapadék- és szennyvíz-elvezetés, de ez nem így történt" - mondta Csák Péter, utcában lakó férfi.


Extrém záporok


A Pannon-Víz, a Győri Útkezelő Szervezet és a Győr-Szol egyaránt vizsgálatot végez a szabadhegyi utcában. "Az augusztus 10-i felhőszakadás után - azon a pénteki napon közel 40 mm csapadék zúdult a városrészre - megkezdtük a szennyvízcsatorna ellenőrzését a Pannónia utca környékén. Eddig kilenc illegális csapadékvíz rákötésre bukkantunk a hálózaton. Ezekkel az ingatlantulajdonosokkal szemben hivatalos eljárást kezdeményeztünk. A szennyvíz elöntéseket lemosattuk és fertőtlenítést végeztünk" - közölte Tóth László.


A Pannon-Víz diszpécser-szolgálatának vezetője nyomatékosította: "a szennyvízcsatornának nem feladata a csapadékvíz elvezetése. Nem alkalmas erre. Akik mégis illegálisan esővizet vezetnek oda, a többi lakóknak okoznak kárt. Ebben a családi házas övezetben a csapadékvizet telken belül kell elhelyezni". Ráadásul utóbbi vízzel locsolni kifejezetten környezetbarát megoldás lenne.  

 

A felgyülemlett szennyvíz elárasztja a garázsokat, rosszabb esetben a házak udvarait, pincéit is.

A felgyülemlett szennyvíz elárasztja a garázsokat, rosszabb esetben a házak udvarait, pincéit is.


600-700 km-es átépítés


"A városi úthálózat alatt sok esetben 50-60 éves közműrendszerek szolgálják az esővíz elvezetését. Ha ezek megfelelő állapotban vannak, a keresztmetszetük akkor sem bírja a zivatarokat" - kezdte a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke. Máthé-Tóth Péter szerint Győrben és több nagyvárosban az évtizedekkel korábban épített, akkori szabványok szerinti vízelvezetők ma már nem bírják a nyomást.


Hogy ez ne így történjen, a rendszer nagy részét újra kellene építeni - Győrben 600-700 km hosszan. Győr-Szabadhegy alatt elválasztott rendszer üzemel: egy vezeték biztosítja a csapadékvíz, egy a szennyvíz vezetését. A csapadékvíz rendszert - melyet az Útkezelő Szervezet üzemeltet – az adyvárosi tóba kötötték. A Pannónia utca és környezetében lévő csapadékcsatorna tehát nem érintkezik a Pannon-Víz szennyvíz-rendszerével. A Győri Útkezelő is vizsgálta a saját csöveit a napokban, az eredmény szerint az esővíz folyása biztosított. "


Jó és rossz hír


A csőhálózatot fogadó, a Győr-Szol által üzemeltetett adyvárosi tó vízszintje nem megfelelő számunkra, a tóba vezetett esővíz-elvezető vezeték a vízfelszín alatt van. Így ez a körülmény lassítja a tóba kötött csapadékcsatorna folyását. A csővezetékben hirtelen felgyülemlő víz emiatt sokkal lassabban távozik. A jelenség a csőben 1-2 órán át fennáll, de ennyi idő alatt a mélyponton lévő víznyelőaknákból, tisztítóaknákból a víznyomás miatt feltör az esővíz. Mivel az extrém záporok évről évre gyakoribbak, keressük a megoldást a saját rendszerünkön. Pár éve gyakran esővíz öntötte el a Török Ignác utcát, ott a csőhálózat átépítésével eredményt értünk el" - mondta Máthé-Tóth Péter.


Az Útkezelő szóvivője szerint azonban az említett korrekció elvégzése után sem fog megszűnni a szennyvíz-rendszer túlterheltsége a Pannónia utcában. "A telítettség miatt a mélypontokon lévő aknákból, padlóösszefolyókból történő szennyvíz-feltörések esélye meg fog maradni zivatar esetén" - közölte Máthé-Tóth Péter.

Fotók: Tudósító

Fotók: Tudósító


Hibaforrások után megoldást szeretnének


"Pozitívumként értékelem, hogy a lehetséges hibaforrásokat összegezték a szakemberek. Egyelőre nem látjuk a fényt az alagút végén, de bízunk benne, hogy a 2008-ban átadott rendszer feltárt konstrukciós hibáit sikerül javítani a közeljövőben" - zárta szavait Csák Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!