Győr és környéke

2008.05.21. 11:07

Emlékest és gyűjtés a győrújbaráti családnak

Győrújbarát - A Győri Nemzeti Színház társulatának tagjai jótékonysági estet tartanak a múlt héten elhunyt győrújbaráti anya családjának megsegítéséért június 9-én este 7 órakor. Több alapítvány is a család segítségére sietett.

Tóth Gyula

A Kisfaludy Teremben június 9-én este 7 órai kezdettel számos művész színpadra lép: Bellai Eszter a Pillangókisasszonyból adja elő a Nagyáriát, Bátyai Évától és Klinga Pétertől részletet láthatunk A dzsungel könyvéből, Vándor Attila hegedűszólóval kápráztatja el a közönséget. A rendezvény lebonyolításában a Zenebirodalom Alapítvány és Mikulásbirodalom Alapítvány közreműködik.

Előzetes helyfoglalásra van lehetőség a 06-30/829-45-16-os telefonszámon. A jegyek a helyszínen vásárolhatók meg ezer és ötezer forint értékben, a társulat tagjai a teljes bevételt a család segítésére fordítják.

A jó szándékú támogatók adományaikat június 30-áig helyezhetik el a művészek által nyitott 58600283-11159328-as számlaszámon


Előadással segítenek

„Mikor értesültem az esetről, úgy éreztem, ez nem baleset, hanem horrorisztikus tragédia. A társulatban sokan vagyunk szülők, nap, mint nap visszük gyermekeinket autóval óvodába, iskolába" - mondta Posonyi Takács László színművész, aki úgy döntött, szeretné támogatni a családot. Szándékát megosztotta kollegáival.

A péntek délutáni ülésen jelen volt többek között Lenner Karolina, Szűcs Kinga, Bartha Alexandra, Nagy Balázs,Vándor Attila és Timkó János. Döntés született arról, hogy a napokban bankszámlát hoznak létre, melyen bárki elhelyezheti a családnak szánt adományokat. Ezen kívül a társulat tagjai külön estet tartanak, melyet június 9-én rendeznek meg a Kisfaludy teremben, amihez a jelenlegi igazgató, Forgács Péter is hozzájárult. A színészek és táncosok néhány perces produkciókkal állnak színpadra, melyeket Kszel Attila és Máté Richárd rendezők forrasztanak másfél órás műsorrá, a szervezési feladatokat Bedi Eszter végzi.

„Azzal segítünk, amihez értünk. A fájdalmukon nem tudunk enyhíteni, de bízunk benne, hogy az anyagi támogatással valamennyi terhet levehetünk a három gyermekkel egyedül maradt családapa válláról"- nyilatkozták a művészek.

Az érdeklődők a 06 30/ 829-45-16-os telefonszámon előzetesen helyet foglaltathatnak. Az elérhetőség a kisterem beteltéig él.
A jegyek a helyszínen, ezer és ötezer forint értékben lesznek megvásárolhatók. A befolyó összeget a társulat egyik tagja és Győrújbarát polgármesterasszonya, Juhászné Árpási Irma juttatja el a családhoz, akik szívesen fogadták a kezdeményezést, meglehet, személyesen is képviseltetik magukat az előadáson.
Sulyok Natália

Előzmények:

Az óvodás  kisfiú először magát hibáztatta a tragédiáért
 
A családban nem él harag, véleményük szerint a baleset véletlenek sorozatának következménye. A sok hozzászólásból is kiderült, sokakat mélyen megrendített a tragédia, s részvétüket fejezték ki, illetve segítségüket ajánlották a családnak. Mások az okokat, felelősöket keresték, késő este az apa is úgy érezte, meg kell szólalnia.
 
A tragikus baleset: szerdán reggel fél 9-kor Győr-Ménfőcsanakon, egy 6 méter hosszú vascső lecsúszott egy Győr- újbarátra tartó furgonról. Éppen akkor érkezett oda szemből egy Renault, amelynek a szélvédőjét dárdaszerűen átütötte a cső és halálosan megsebesítette az autó vezetőjét. Kisfiát a mentők könnyű sérüléssel szállították kórházba.


Mementó:  Virágok  és mécsesek emlékeztetnek a borzalmas tragédiára a ménfőcsanaki villanyoszlop mellett. Fotó: H. Baranyai Edina

Mementó: Virágok és mécsesek emlékeztetnek a borzalmas tragédiára a ménfőcsanaki villanyoszlop mellett. Fotó: H. Baranyai Edina



„Köszönöm mindenkinek a részvétnyilvánítást és az együttérzést. Jólesett olvasni. Én nem keresem, ki a hibás, de egyetértek azokkal, akik a KRESZ-t idézték: itt mutatkozik némi felelőssége egyeseknek szerintem. A hatéves kisfiam viszont saját magát hibáztatta: ő szerette volna, hogy arra menjenek óvodába. Nagyon nehéz megmagyarázni neki, hogy mégsem ő az oka a balesetnek. Az út az tényleg pocsék. De attól még senki sem hal meg... Még egyszer köszönöm a részvétnyilvánításokat" – fogalmazott a családapa.

Reméljük, minél előbb el fogja felejteni a látottakat, de azt nem tudni, mikor. Emlékszik a csőre, a villanyoszlopra, meg másra...
Édesanyjáról elmondta Péter, hogy Szegeden végzett élelmiszer-mérnöki szakon.


A személyautó vezetője a helyszínen életét vesztette.Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

A személyautó vezetője a helyszínen életét vesztette.

– Anyukám szerette az állatokat,  most is van több kutyánk. Amikor nevelőapámmal összeházasodtak és kiköltöztünk Győrújbarátra, akkor indították a családi vállalkozást. S hogy milyen volt ő? Nagyapám azt mondta: ilyen esetben írják a fejfára: „Élt 43 évet, de boldogan"...

Az anya első házasságából született 19 éves fia,  Péter  – aki  a napokban  érettségi vizsgáira  készül – a Kisalföld  megkeresésére annyit mondott:

– Nem haragszunk senkire. Belegondolva több véletlen egybeesése okozta a tragédiát. Nem hibáztatjuk a sofőrt, s az utat. Igaz, ha kiköti a csövet, nem alakul így. Érthetetlen, de sajnos van ilyen balszerencse. A sofőrnek is pont elég a baja, úgy tudjuk, rendes életvitelű ember.
Péter elmondta, a családjuk eddig héttagú volt. Ő és második öccse az édesanya első házasságában születtek, nevelőapjuknak két lánya van. A közös gyermek az óvodáskorú Gergő.

– Kisöcsémnek szerencsére nincs semmi baja, a baleset
után rutinvizsgálatokat végeztek rajta a kórházban, s még szerdán dél körül hazaengedték. Jelenleg óvodában van, megkértük az óvónőket, hogy külön figyeljenek oda rá – tudtuk meg a fiatalembertől.
Arra a kérdésünkre, hogy lelkileg mennyire viselte meg a tragédia a kisfiút, Péter annyit mondott:

– Szüleim a két Győrbe vezető út közül mindig felváltva szoktak menni. Szerdán azért fordultak Csanak felé, mert Gergő pogácsát szeretett volna enni, s azon az úton van pékség. Azt említette kisöcsém, hogy nem történik semmi, ha nem akar pogácsát.

Első híradásunk a balesetről

Szörnyethalt az a győrújbaráti nő, akinek az autója szélvédőjét áttörte egy szembejövő kisteherautóról elszabadult vascső szerda reggel fél kilenckor Ménfőcsanakon.  Az asszony feje teljesen szétroncsolódott. Az autóban ülő hatéves fia könnyebben sérült.

Gödör gödör hátán: Talán jövőre felújítják a rossz állapotú főutat

A platós Toyota furgon 47 éves győrújbaráti vezetője egy szál 6 méteres vascsövet szállított faluja felé. A temetőtől mintegy 200 méterre lévő enyhe jobb kanyarban a csak az egyik végén rögzített cső keresztbe fordult, s lecsúszott a platóról.

Szerencsétlenségére éppen akkor ért oda Renault Meganjával egy 43 éves, Ménfőcsanak felé tartó győrújbaráti nő. A lezuhanó vascső dárdaként döfte át az autó szélvédőjét, majd belefúródott az asszony fejébe. A vétlen vezető fel sem tudta fogni, mi történt, azonnal meghalt. A Renault irányítás nélkül a mintegy 50 méterre lévő villanyoszlopnak ütközött, s azt tőből kitörte. A nő hátsó ülésen utazó 6 éves kisfiát a mentők könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

A balesetet okozó férfi már a helyszínen elismerte, hogy miután a közeli vaskereskedésben megvette a csövet, mint máskor, felrakta a platóra. Egyik végét a láncos dobozban rögzítette, a másikat a tartókeretre fektette. A sofőr zokogva vádolta magát, s tisztában volt vele, hogy milyen tragédiát okozott azzal, hogy nem kötötte le a cső másik végét, így az fel tudott pattanni, amikor egy nagy gödörbe hajtott.

A helyszínelés idejére a főutat lezárta a rendőrség, a holttestet a győri tűzoltók vágták ki a Renaultból. A közelben lakók felháborodottan szidtak mindenkit, aki felelőssé tehető az út kegyetlenül rossz állapota miatt.
– Nem ez az első ilyen baleset, csak eddig nem történt tragédia. Annyira rossz ez az út, hiába kérjük, hogy csinálja már meg a közútkezelő.
Semmi nem történik. Volt, hogy egy fűnyíró esett le az utánfutóról, amikor az egy gödörben megdobódott – replikázott egy nő, a körülállók meg helyeseltek.

– Nem a harmincas táblákkal kell utat javítani, ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb. A tábla meg az alumíniumcső kevesebbe kerül – erősített rá egy férfi. A helyiek véleményét erősítik a kisalfold.hu-ra a balesettel kapcsolatban érkező hozzászólások is.

Ménfőcsanak részönkormányzati képviselője, Gangl András lapunk kérdésére elmondta, az út katasztrofális állapota miatt a napokban küldtek levelet a Magyar Közút Kht.-nek, amelyet rajta kívül aláírt két országgyűlési képviselő, valamint Nyúl és Győrújbarát polgármestere.
„Sajnálattal értesültünk, hogy a Regionális Fejlesztési Tanács által 2007-ben támogatott Ménfőcsanak–Győrújbarát–Nyúl 8311-es számú főút felújítására a Tanács döntésétől eltérően nem kerül sor...

Kérjük segítségét, szíveskedjék felvilágosítást adni arra vonatkozóan, hogy a Regionális Tanács támogató döntése 2009–2010-re átvihető-e, vagy új eljárást kell indítani annak érdekében, hogy az útfelújítás realizálható legyen" – áll a levélben.

Lapunk megkeresésére a Magyar Közút Kht. kommunikációs főmunkatársa, Pécsi Norbert Sándor közölte: a Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságuk a 2007/2008-as Regionális Operatív Programba jelölte a 8311-es számú út felújítását, azonban a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ezt nem fogadta el, csupán a tartalék pályázatok közé sorolta a beadványt. Ez azt jelenti, hogy idén ezt az útszakaszt nem tudják felújítani. Azonban a 2009/2010-es ROP-listára szintén benyújtják a pályázatot, így leghamarabb 2009-ben kerülhet sorra a 8311-es számú út felújítása.

„Megértjük az önök által jelzett helyzetet. Tudjuk, hogy az útszakasz rossz állapotban van. A magyar közúthálózat elöregedett útjai-
nak átlagos életkora 40 év feletti..., a burkolatok átlagéletkora meghaladja a 20 évet, ennek érdemi csökkentése ezermilliárd forintot meghaladó költségvetési forrást igényelne... A kht. ennek megfelelően elsősorban toldoz és foltoz, és igyekszik forrásait úgy felhasználni, hogy évente a lehető legtöbb szakaszon tudjon érdemben, azaz teljes burkolatcserével beavatkozni. Ilyen körülmények között a táblák kihelyezése marad a fő kompetenciánk: a burkolat minősége és a biztonságos sebesség közötti összhang megteremtése érdekében ezt tudjuk tenni..."

Az igazságügyi jármű- és közlekedési szakértő, Kulcsár Béla a KRESZ-t idézve kezdte kérdésünkre adott válaszát, ami szerint a rakományt minden esetben biztonságosan kell rögzíteni, hogy az ne tudjon elmozdulni, a platóról lecsúszni, legurulni.

– A szállítmányt meg kell kötni, hogy az egy viszonylag kemény rugózású teherautón se szabaduljon el egy gödörbe hajtásnál. Nem lehet indok, hogy „csak" a közelbe viszik az árut, s az sem, hogy máskor is úgy szokták – hangsúlyozta Kulcsár Béla.

A Kisalföld szerette volna megszólaltatni a baleset okozóját, de bemutatkozásunkra válaszul visszament házába. Az utcában lakók nem igazán ismerték az öt éve Győrújbarátra költözött családot, azt tudták, hogy három gyermekük van. Sajnálják, ami történt, s szorítanak azért, hogy a gyerekekben minél kisebb törés maradjon a tragédia miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!