Győr és környéke

2019.03.14. 08:00

Emlékek az 1848. márciusi forradalom győri eseményeiről

Szinte ugyanazok az események zajlottak le 1848. március 15-én Győrött, mint Pest-Budán, anélkül, hogy a folyók városában tudtak volna az ott történtekről. Az ünnep kapcsán felidéztünk néhány fontos győri mozzanatot.

Gülch Csaba

A győri események kulcsszereplője Lukács Sándor volt, aki már napokkal március 15. előtt a mai Lloyd helyén lévő kávéházban kifejtette az álláspontját. Fel is jelentették ezért és maga István nádor kérte a helyiektől, hogy figyeljék meg Lukácsot, kísérjék nyomon lázító ténykedését.


– A győri forradalmi események a Széchenyi téren játszódtak, amit abban az időben elneveztek Egység térnek. Megalakultak a forradalom különféle szervezetei, egyesült a győri magyar és német nemzetőrség – idézte fel az egykor történteket Bana József, a városi levéltár igazgatója. – Ebben az időszakban Lukács mellett felemelkedtek olyan személyiségek, mint dr. Kovács Pál, aki a Hazánk című lapjában végig tudósított az eseményekről. Az ő nevéhez fűződik, hogy több utcanév-változtatást javasolt, így például Győrött már abban az időben neveztek utcát Kossuthról, Széchenyiről, Klauzálról, sőt, szintén az ő javaslatára már a szabadságharc alatt Lukács is kapott utcát.

 

Bana József,  a városi levéltár igazgatója idézett fel néhány mozzanatot az 1848. március 15-i forradalom győri eseményeiből.  Fotó: M. M.

Bana József, a városi levéltár igazgatója idézett fel néhány mozzanatot az 1848. március 15-i forradalom győri eseményeiből. Fotó: M. M.


Erről az időszakról számos napló, magánfeljegyzés is tanúskodik. Ezekbe a kilenc éve elhunyt Sáry István, a megyei levéltár egykori igazgatójának kutatásai alapján tudunk belelapozni. Ezek közül az egyik egy gazdag győri kereskedő feleségének nevéhez fűződik. A Wurdáné-féle napló inkább a mindennapi dolgokról tudósít, de természetesen a politikai eseményeket is megörökítette. Sok más mellett arról is írt, hogy aznap éppen a szőlőben volt dolguk és a hideg, szeles időjárás miatt délután visszatértek Győrbe és még találkoztak a piacon összegyűlt óriási tömeggel, akik Kossuth Lajost és a szabadságot éltették. Az asszony beszámol arról is, hogy este Kossuth tiszteletére kivilágították a várost és felvonulást szerveztek. A nép a Széchenyi térről a Király utcán vonult a Karmelita térig, de a forradalmat éltetve Újvárosban is megfordultak.


A másik és talán ismertebb feljegyzés a forradalomról Ecker János kereskedő, városi tisztviselő naplója, amely valóban nagy érték és hiteles dokumentum. Nagyon komolyan és alaposan ír le mindent, jellemrajzokat készít azokról, akik korábban a régi rendszert éltették, március 15. után pedig a forradalom zászlaját lobogtatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!