Elviselhetetlen a szúnyoginvázió

Tízszer annyi fogy a gyógyszertárakban a szúnyogcsípésre használható szerekből, mint általában. Egy öttevényi család harmincezernél többet költött már riasztókra, hiába. Egy dunaszigeti táborozó gyerek lábán 190 csípést számoltak. A Győr-Szol ígéri: irt, irt és irt.
„Armageddon” – ezzel a szóval jellemezte Kajati Mónika mindazt, ami a falujukban most van. Öttevény olyan utcájában él a családjával – mondja –, ahol legalább negyven gyerek lakik, mindig zsivaj van délután, most viszont síri csend honol náluk. Mindenki a lakásban próbál elbújni a szúnyogok elől. Mónika tegnap is autóba ült, bejött Győrbe, hogy irtó- és riasztószert vegyen a szakáruházban. „Eddig harmincezrünkben van” – jelenti ki. Szerdán csak a virágöntözéshez ezerforintnyi riasztóspray-t fújt magára. 

A hétvégén Mosonmagyaróvártól Győrig evezett két napon keresztül Fűzfa Zoltán és csapata az Ökovolután. „Voltak kritikus pontok, ahol szinte csak ugrálva lehetett kiszállni a kenukból: Dunaszegen és Győrnél” – jelezte. A dunaszigeti ökoparkban szinte elviselhetetlen az invázió: „Egy hozzánk érkező gyereknek egy nap alatt 190 csípést számoltunk meg a lábán. Eközben a szúnyoggyérítéssel a rovarok is pusztulnak” – mondta Fűzfa Zoltán, aki az érintett önkormányzatokkal, civilekkel összefogva felelőst keresne a kialakult helyzetért (erről bővebben a holnapi számunkban olvashatnak).

„Már reggel befújom a székre tett ruhámat, aztán a bőrömre is permetezek a szúnyogriasztóból. Naponta fél dobozzal elfújok, de sokszor ez is kevés” – panaszkodott a győri Horváth Gyula, aki a Marcal-tavon pecázik szinte mindennap.
 

Horgász a pácban

Horváth Gyula, a szenvedélyes horgász már reggel ötkor a vízparton van, de akkor csak hosszúnadrágban lehet kibírni a vérszívók támadását. „Ha erősebb a szél, kevesebb a csípés is: a szúnyoginvázió távol tartja a horgászokat, kevesebben jönnek mostanában” – mondta. 

Akad pecás, aki felvetette: szíve szerint kártérítést kérne, mert hiába váltotta ki a horgászjegyét, a vérszívók miatt ki sem merészkedik a partra.

Így védekezik - Horváth Gyula pecázás alatt napközben már le meri venni a pólóját, reggel és alkonyatkor viszont fél doboz riasztóspray-t fúj magára, hogy kibírja valahogy a szúnyogok támadását. Fotó:
Így védekezik – Horváth Gyula pecázás alatt napközben már le meri venni a pólóját, reggel és alkonyatkor viszont fél doboz riasztóspray-t fúj magára, hogy kibírja valahogy a szúnyogok támadását. Fotó:

Dr. Rácz Elemér állatorvos elmondta: nemcsak mi szenvedünk s nemcsak mi lehetünk túlérzékenyek, a kutya és a haszonállat is. Ráadásul egyre több ragályt terjesztenek a szúnyogok. A közvetítésben – tette hozzá – a gumiszállítmányoknak lehet nagy szerepük, amelyek pangó vizében lárvák érkeznek. Megjelent a szív- és bőrférgességet terjesztő tigrisszúnyog, ami eddig mediterrán országokban volt ismert.

 „Egy héttel ezelőtt magam is találkoztam – eddig először – egy kutyával, aminél pozitív lett ez a teszt. A szívüregben kialakuló férgesség nagyon nagy mértékben lerontja az életképességet, a kutyán azt látjuk, hogy fáradékony, köhög. Lehet a fertőzést kezelni, de igen költséges” – mondja a győrújbaráti orvos. 
Ez csak a kutyákra jelent veszélyt, de a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz már a legyengült immunrendszerű – túl fiatal vagy idős – emberre is veszélyes szövődménnyel járhat. A doktor nemrég lónál találkozott ezzel a számunkra idegen betegséggel.

 A lovardákban is küzdenek, egy szigetközi lótartó kérdésünkre elmondta: rovarriasztó spray-vel permetezik az istállókat, mely legalább három napig védi a lovakat a csípésektől. Segít, ha hideg vízzel hűtik a négylábúakat.

A szúnyogirtásról

A Győr-Szol – a helyzetre és közhangulatra reagálva – közleményt adott ki az irtásról, ebben azzal kezdik, hogy „a beavatkozások április végén megkezdődtek, először földi melegködös eljárással, majd légi gyérítéssel. A »májusi ősz«, a csapadékos, szeles időjárás miatt az elmúlt hónapban az időjárás akadályozta mind a földi, mind pedig a légi vérszívóirtást, ugyanakkor a nedves levegő, majd a hirtelen emelkedő hőmérséklet kedvezett a szúnyogok szaporodásának.” A jelenre térve: „ezen a héten kedden, majd szerdán, csütörtökön és szombaton is naponta két repülőgéppel és két melegködös egység bevetésével gyérítik a szúnyogokat Győrben. Az előttünk álló napokban a város teljes területén kétszer megtörténik a szúnyoggyérítés. A program szerint végzett munka során a vizes élőhelyek mellett a lakott területeken és a lakótelepeken is találkozhatunk a szúnyogirtókkal.”

A bokrokba fújható szúnyogirtó elfogyott, mutatja Tóth János; a készletet más termékeknél is újra kellett tölteni. Győrladaméron este hat órakor, tíz perc udvaron töltött kintlét ezt eredményezte. Fotók: H. Baranyai Edina és olvasó-tudósító
A bokrokba fújható szúnyogirtó elfogyott, mutatja Tóth János; a készletet más termékeknél is újra kellett tölteni. 

Mi a probléma?

 A Győr-Szol közleménye kitér arra is: „a munka hatékonyságát befolyásolja, hogy Győrhöz nagyon közel van Szigetköz, ahol sok vízzel elöntött terület található, ezek egy része sekély, gyorsan melegedő víz, ami jó tenyészhelye a szúnyognak. Győr térségében az uralkodó szélirány északnyugati, ez azt jelenti, hogy eredményes győri szúnyoggyérítés esetén is előfordulhat, hogy a szigetközi szúnyogok a légmozgás miatt városunkba sodródnak. A szúnyogokat a szél akár tizenöt kilométeres távolságra is tudja továbbítani. Szigetköz és Győr viszonylatában tehát összehangolt és együttes szúnyoggyérítés jelenthet megoldást.”

Azonban: „Megtörtént a Szigetköz elárasztása, azóta volt egy jelentősebb árhullám, amelyet követően az elhúzódó apadás a mai napig tart. Eközben a kora tavaszból az egyik napról a másikra nyár lett, szerdától már elrendelték a hőségriadót. Ugyanakkor az ártérben áll és melegszik a víz, optimálissá téve ezzel a feltételeket a szúnyogok szaporodásához. (…) Mindezekkel együtt a Győr-Szol Zrt. a lakosság türelmét megköszönve mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevesebb szúnyog legyen Győrben.” 

Gyász
„Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, KONDOR GYÖRGY döri lakos életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 17-én 13 órakor lesz a döri temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 12.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAROSI ALAJOS életének 74. évében, 2019. október 5-én súlyos, türelemmel viselt betegségben csendesen elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló szerettei
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSERPES JÁNOS (Hanesz) 2019. 09. 06-án, életének 92. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk búcsúztatója 2019. október 18-án 16 órakor a soproni Szent György-templomban tartandó misét követően a templom urnatemetőjében lesz. Drága emléke a szívünkben él! Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, szeretett édesapám, fiam, papánk, apósom, testvérem, sógorunk, nagybátyánk, keresztapánk, unokatestvérem, rokonunk és barátunk, GYŰRŰ LÁSZLÓ építész 71. évében rövid szenvedés után, családja körében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 18-án, pénteken 12 órakor lesz a győr-szabadhegyi új köztemetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Én a földön csak átvonuló vagyok... (zsoltár) Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy kedves hozzátartozónk, PAP JÓZSEFNÉ szül. Visy Alfonza Jozefa volt tanítónő életének 95. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 19-én 13 órakor lesz a rábapordányi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 12.15 órakor a helyi templomban. Külön köszönetet mondunk a győri Szent Anna Otthon minden dolgozójának lelkiismeretes munkájukért, valamint mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló szerettei
„Ha földi sátrunk összedől, Istentől kapunk lakást: örök otthont a mennyben, amit nem emberi kéz épített. (Szt. Pál) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérünk, apósunk és rokonunk, BÓNA GYÖRGY LÁSZLÓ csornai lakos életének 80. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2019. október 18-án 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Engesztelő szentmise 2019. október 25-én 18 órakor a Jézus Szíve-templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hittünk, bíztunk, reménykedtünk, hogy tévedés talán, rettenetes a fájdalom, hogy nem élhetünk együtt tovább. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiunk, testvérünk, unokánk, rokonunk, TAKÁCS BENCE (Picur) életének 22. évében, október 9-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 17-én, csütörtökön 15 órakor lesz a veszkényi temetőben. Az engesztelő szentmise 14.15 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és mély gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család és a mentős bajtársak
„Küzdelmes volt életed, legyen áldott pihenésed. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Keresztanyánk és Rokonunk, SZABÓ REZSŐNÉ Horváth Anna életének 89. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 18-án, pénteken 16 órakor lesz a ravazdi temetőben. Lelki üdvéért október 19-én, szombaton 18 órakor mondatunk engesztelő szentmisét. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOCSMÁNDI LÁSZLÓ (dió) életének 88. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 18-án, pénteken 14.30 órakor lesz a süttöri temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nekem már mindenhogyan jónak kell, hogy legyen. (2019. 10. 09.) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesapám, nagyapánk, nagybátyánk, keresztapánk, apósom, nászom, rokonunk, BÉLYI GÁBOR (asztalosmester) életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetési szertartása 2019. október 18-án, pénteken 17 órakor lesz a vámosszabadi (Vámosi) temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.15 órakor a helyi katolikus templomban tartunk. Köszönjük mindenkinek, aki utolsó útjára kíséri vagy megemlékezik róla. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Örök az arcod, nem száll el a szavad. Minden mosolyod a szívünkben marad. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, lányom, édesanyám, testvérem, menyem és rokonunk, NÉMETHNÉ TELL ANDREA életének 53. évében türelemmel viselt, súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 18-án, pénteken 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRIZSNÁNSZKY LAJOS TAMÁS életének 81. évében elhunyt. Temetése 2019. október 18-án, pénteken 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy KRASZNAI FERENCNÉ szül. Huszár Margit, a sokak által tisztelt és szeretett Gitke néni 2019. október 4-én, 91 éves korában visszaadta lelkét teremtőjének. Drága halottunkat 2019. október 21-én 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a sopronbánfalvi temetőben. Részvétnyilvánítások mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, HORVÁTH ISTVÁN „BIMBI” 70 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 18-án, pénteken 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet a diáktársaknak, az osztályfőnöknek, akik 45 éves osztálytalálkozójuk alkalmából emlékeztek IFJ. KLEÉ ISTVÁN osztálytársukra. Köszönettel: szülei és hozzátartozói.