Elviselhetetlen a szúnyoginvázió

Tízszer annyi fogy a gyógyszertárakban a szúnyogcsípésre használható szerekből, mint általában. Egy öttevényi család harmincezernél többet költött már riasztókra, hiába. Egy dunaszigeti táborozó gyerek lábán 190 csípést számoltak. A Győr-Szol ígéri: irt, irt és irt.
„Armageddon” – ezzel a szóval jellemezte Kajati Mónika mindazt, ami a falujukban most van. Öttevény olyan utcájában él a családjával – mondja –, ahol legalább negyven gyerek lakik, mindig zsivaj van délután, most viszont síri csend honol náluk. Mindenki a lakásban próbál elbújni a szúnyogok elől. Mónika tegnap is autóba ült, bejött Győrbe, hogy irtó- és riasztószert vegyen a szakáruházban. „Eddig harmincezrünkben van” – jelenti ki. Szerdán csak a virágöntözéshez ezerforintnyi riasztóspray-t fújt magára. 

A hétvégén Mosonmagyaróvártól Győrig evezett két napon keresztül Fűzfa Zoltán és csapata az Ökovolután. „Voltak kritikus pontok, ahol szinte csak ugrálva lehetett kiszállni a kenukból: Dunaszegen és Győrnél” – jelezte. A dunaszigeti ökoparkban szinte elviselhetetlen az invázió: „Egy hozzánk érkező gyereknek egy nap alatt 190 csípést számoltunk meg a lábán. Eközben a szúnyoggyérítéssel a rovarok is pusztulnak” – mondta Fűzfa Zoltán, aki az érintett önkormányzatokkal, civilekkel összefogva felelőst keresne a kialakult helyzetért (erről bővebben a holnapi számunkban olvashatnak).

„Már reggel befújom a székre tett ruhámat, aztán a bőrömre is permetezek a szúnyogriasztóból. Naponta fél dobozzal elfújok, de sokszor ez is kevés” – panaszkodott a győri Horváth Gyula, aki a Marcal-tavon pecázik szinte mindennap.
 

Horgász a pácban

Horváth Gyula, a szenvedélyes horgász már reggel ötkor a vízparton van, de akkor csak hosszúnadrágban lehet kibírni a vérszívók támadását. „Ha erősebb a szél, kevesebb a csípés is: a szúnyoginvázió távol tartja a horgászokat, kevesebben jönnek mostanában” – mondta. 

Akad pecás, aki felvetette: szíve szerint kártérítést kérne, mert hiába váltotta ki a horgászjegyét, a vérszívók miatt ki sem merészkedik a partra.

Így védekezik - Horváth Gyula pecázás alatt napközben már le meri venni a pólóját, reggel és alkonyatkor viszont fél doboz riasztóspray-t fúj magára, hogy kibírja valahogy a szúnyogok támadását. Fotó:
Így védekezik – Horváth Gyula pecázás alatt napközben már le meri venni a pólóját, reggel és alkonyatkor viszont fél doboz riasztóspray-t fúj magára, hogy kibírja valahogy a szúnyogok támadását. Fotó:

Dr. Rácz Elemér állatorvos elmondta: nemcsak mi szenvedünk s nemcsak mi lehetünk túlérzékenyek, a kutya és a haszonállat is. Ráadásul egyre több ragályt terjesztenek a szúnyogok. A közvetítésben – tette hozzá – a gumiszállítmányoknak lehet nagy szerepük, amelyek pangó vizében lárvák érkeznek. Megjelent a szív- és bőrférgességet terjesztő tigrisszúnyog, ami eddig mediterrán országokban volt ismert.

 „Egy héttel ezelőtt magam is találkoztam – eddig először – egy kutyával, aminél pozitív lett ez a teszt. A szívüregben kialakuló férgesség nagyon nagy mértékben lerontja az életképességet, a kutyán azt látjuk, hogy fáradékony, köhög. Lehet a fertőzést kezelni, de igen költséges” – mondja a győrújbaráti orvos. 
Ez csak a kutyákra jelent veszélyt, de a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz már a legyengült immunrendszerű – túl fiatal vagy idős – emberre is veszélyes szövődménnyel járhat. A doktor nemrég lónál találkozott ezzel a számunkra idegen betegséggel.

 A lovardákban is küzdenek, egy szigetközi lótartó kérdésünkre elmondta: rovarriasztó spray-vel permetezik az istállókat, mely legalább három napig védi a lovakat a csípésektől. Segít, ha hideg vízzel hűtik a négylábúakat.

A szúnyogirtásról

A Győr-Szol – a helyzetre és közhangulatra reagálva – közleményt adott ki az irtásról, ebben azzal kezdik, hogy „a beavatkozások április végén megkezdődtek, először földi melegködös eljárással, majd légi gyérítéssel. A »májusi ősz«, a csapadékos, szeles időjárás miatt az elmúlt hónapban az időjárás akadályozta mind a földi, mind pedig a légi vérszívóirtást, ugyanakkor a nedves levegő, majd a hirtelen emelkedő hőmérséklet kedvezett a szúnyogok szaporodásának.” A jelenre térve: „ezen a héten kedden, majd szerdán, csütörtökön és szombaton is naponta két repülőgéppel és két melegködös egység bevetésével gyérítik a szúnyogokat Győrben. Az előttünk álló napokban a város teljes területén kétszer megtörténik a szúnyoggyérítés. A program szerint végzett munka során a vizes élőhelyek mellett a lakott területeken és a lakótelepeken is találkozhatunk a szúnyogirtókkal.”

A bokrokba fújható szúnyogirtó elfogyott, mutatja Tóth János; a készletet más termékeknél is újra kellett tölteni. Győrladaméron este hat órakor, tíz perc udvaron töltött kintlét ezt eredményezte. Fotók: H. Baranyai Edina és olvasó-tudósító
A bokrokba fújható szúnyogirtó elfogyott, mutatja Tóth János; a készletet más termékeknél is újra kellett tölteni. 

Mi a probléma?

 A Győr-Szol közleménye kitér arra is: „a munka hatékonyságát befolyásolja, hogy Győrhöz nagyon közel van Szigetköz, ahol sok vízzel elöntött terület található, ezek egy része sekély, gyorsan melegedő víz, ami jó tenyészhelye a szúnyognak. Győr térségében az uralkodó szélirány északnyugati, ez azt jelenti, hogy eredményes győri szúnyoggyérítés esetén is előfordulhat, hogy a szigetközi szúnyogok a légmozgás miatt városunkba sodródnak. A szúnyogokat a szél akár tizenöt kilométeres távolságra is tudja továbbítani. Szigetköz és Győr viszonylatában tehát összehangolt és együttes szúnyoggyérítés jelenthet megoldást.”

Azonban: „Megtörtént a Szigetköz elárasztása, azóta volt egy jelentősebb árhullám, amelyet követően az elhúzódó apadás a mai napig tart. Eközben a kora tavaszból az egyik napról a másikra nyár lett, szerdától már elrendelték a hőségriadót. Ugyanakkor az ártérben áll és melegszik a víz, optimálissá téve ezzel a feltételeket a szúnyogok szaporodásához. (…) Mindezekkel együtt a Győr-Szol Zrt. a lakosság türelmét megköszönve mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevesebb szúnyog legyen Győrben.” 

Gyász
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesapám, Nagyapánk, Isten Veled! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, nagyapánk, SZABÓ BÉLA életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 23-án (szerdán) 14 órakor lesz a fertőd-süttöri temetőben. Előtte, 13.30 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elgyötört testem örökre megpihent, Uram, fogadd be hozzád lelkemet! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSISZÁR LÁSZLÓNÉ szül. Szalai Mária Magdolna életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 25-én, pénteken 13.30 órakor lesz a röjtöki temetőben. Előtte az engesztelő szentmise 12.45 órakor lesz a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, itt hagytál mindent, amiért küzdöttél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesanyánk, Isten Veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÉTER-WERR MARGIT Mancika volt fogorvosi asszisztens, pannonhalmi lakos 78 éves korában elhunyt. Szentmisével egybekötött búcsúztatása 2019. október 25-én, pénteken 15 órakor lesz a győri Szent Imre-templomban. Gyászoló család
„Elmegyek, mert el kell mennem... az elválás nagyon nehéz... belátom! Szólítottak, nincs mit tennem... isten veled, földi élet, család, s barátok!” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérünk, sógorunk, rokonunk és barátunk, SIMON LAJOS „CSUCSU” börcsi születésű, rábapatonai lakos életének 67. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 16 órakor lesz a börcsi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 15.15 órakor lesz a római katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves Szerettünk, Isten Veled! Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósom és rokonunk, HIDEG JÁNOSNÉ szül. Benczik Irén csornai lakos életének 82. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 24-én 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Engesztelő szentmise a temetés napján, 18 órakor a helyi premontrei templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szerető Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Dédnagypapánk, Testvérem és Rokonunk, GRÁFI JÓZSEF életének 96. évében elhunyt. Temetése 2019. október 24-én, csütörtökön 15 órakor lesz az öttevényi régi temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk az evangélikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló Család
„Mikor az erőm elhagyott és lelkem roskadozva vittem, csendesen és váratlanul átkarolt az Isten. Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY LÁSZLÓ F.f.M.g-i szőlő-, gyümölcstermesztési szaktechnikus életének 76. évében elhunyt. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 10.30 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem sokat, de már nem lehet. Az örök haza vár, isten veletek. A lelketek mélyén mindig ott leszek, soha ne felejtsetek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS ANTAL volt Győr, Földes G. utca 13. sz. alatti lakos életének 69. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 24-én, csütörtökön 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
„Váratlanul élt halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérünk, apósunk és rokonunk, TRIPAM MIKLÓS életének 80. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2019. október 24-én, csütörtökön 14.30 órakor lesz a beledi temetőben. Előtte az engesztelő szentmise 14 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapám, KATÓ IMRE 87 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 25-én 12 órakor lesz a szili temetőben. Előtte engesztelő szentmise a helyi templomban. Egyben köszönetet mondok mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászomban osztoznak. Gyászoló lánya
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALÁZS CSABA a Horváth Lovas Kft. dolgozója 56 éves korában, hosszú szenvedés után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 25-én, pénteken 17 órakor lesz a győrzámolyi temetőben. Előtte, 16.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a helyi templomban. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy BALOGH GYULA ácsi születésű, kónyi lakos életének 70. évében elhunyt. Temetése október 25-én 15 órakor lesz a kónyi temetőben. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapám, nagypapánk és rokonunk, MAGYAR ATTILA SÁNDOR (régi közmű-dolgozó) életének 73. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 25-én, pénteken 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARCZA KÁROLY életének 75. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 25-én, pénteken 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kegyeletüket, kérjük, egy szál virággal róják le. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel emlékezünk VARGA LÁSZLÓNÉ szül: Nyikos Anna halálának 15. évfordulóján. A múló évek nem felednek, nem halványul emléked, mert a szeretet, amit adtál, egy életre emlékeztet Rád. Szerető férjed és fiad.