Győr és környéke

2019.06.14. 09:00

Elviselhetetlen a szúnyoginvázió

Tízszer annyi fogy a gyógyszertárakban a szúnyogcsípésre használható szerekből, mint általában. Egy öttevényi család harmincezernél többet költött már riasztókra, hiába. Egy dunaszigeti táborozó gyerek lábán 190 csípést számoltak. A Győr-Szol ígéri: irt, irt és irt.

kisalfold.hu

„Armageddon" – ezzel a szóval jellemezte Kajati Mónika mindazt, ami a falujukban most van. Öttevény olyan utcájában él a családjával – mondja –, ahol legalább negyven gyerek lakik, mindig zsivaj van délután, most viszont síri csend honol náluk. Mindenki a lakásban próbál elbújni a szúnyogok elől. Mónika tegnap is autóba ült, bejött Győrbe, hogy irtó- és riasztószert vegyen a szakáruházban. „Eddig harmincezrünkben van" – jelenti ki. Szerdán csak a virágöntözéshez ezerforintnyi riasztóspray-t fújt magára. 


A hétvégén Mosonmagyaróvártól Győrig evezett két napon keresztül Fűzfa Zoltán és csapata az Ökovolután. „Voltak kritikus pontok, ahol szinte csak ugrálva lehetett kiszállni a kenukból: Dunaszegen és Győrnél" – jelezte. A dunaszigeti ökoparkban szinte elviselhetetlen az invázió: „Egy hozzánk érkező gyereknek egy nap alatt 190 csípést számoltunk meg a lábán. Eközben a szúnyoggyérítéssel a rovarok is pusztulnak" – mondta Fűzfa Zoltán, aki az érintett önkormányzatokkal, civilekkel összefogva felelőst keresne a kialakult helyzetért (erről bővebben a holnapi számunkban olvashatnak).


„Már reggel befújom a székre tett ruhámat, aztán a bőrömre is permetezek a szúnyogriasztóból. Naponta fél dobozzal elfújok, de sokszor ez is kevés" – panaszkodott a győri Horváth Gyula, aki a Marcal-tavon pecázik szinte mindennap.

 

Horgász a pácban


Horváth Gyula, a szenvedélyes horgász már reggel ötkor a vízparton van, de akkor csak hosszúnadrágban lehet kibírni a vérszívók támadását. „Ha erősebb a szél, kevesebb a csípés is: a szúnyoginvázió távol tartja a horgászokat, kevesebben jönnek mostanában" – mondta. 


Akad pecás, aki felvetette: szíve szerint kártérítést kérne, mert hiába váltotta ki a horgászjegyét, a vérszívók miatt ki sem merészkedik a partra.

Így védekezik - Horváth Gyula pecázás alatt napközben már le meri venni a pólóját, reggel és alkonyatkor viszont fél doboz riasztóspray-t fúj magára, hogy kibírja valahogy a szúnyogok támadását. Fotó:

Így védekezik – Horváth Gyula pecázás alatt napközben már le meri venni a pólóját, reggel és alkonyatkor viszont fél doboz riasztóspray-t fúj magára, hogy kibírja valahogy a szúnyogok támadását. Fotó:

Dr. Rácz Elemér állatorvos elmondta: nemcsak mi szenvedünk s nemcsak mi lehetünk túlérzékenyek, a kutya és a haszonállat is. Ráadásul egyre több ragályt terjesztenek a szúnyogok. A közvetítésben – tette hozzá – a gumiszállítmányoknak lehet nagy szerepük, amelyek pangó vizében lárvák érkeznek. Megjelent a szív- és bőrférgességet terjesztő tigrisszúnyog, ami eddig mediterrán országokban volt ismert.


 „Egy héttel ezelőtt magam is találkoztam – eddig először – egy kutyával, aminél pozitív lett ez a teszt. A szívüregben kialakuló férgesség nagyon nagy mértékben lerontja az életképességet, a kutyán azt látjuk, hogy fáradékony, köhög. Lehet a fertőzést kezelni, de igen költséges" – mondja a győrújbaráti orvos. 

Ez csak a kutyákra jelent veszélyt, de a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz már a legyengült immunrendszerű – túl fiatal vagy idős – emberre is veszélyes szövődménnyel járhat. A doktor nemrég lónál találkozott ezzel a számunkra idegen betegséggel.


 A lovardákban is küzdenek, egy szigetközi lótartó kérdésünkre elmondta: rovarriasztó spray-vel permetezik az istállókat, mely legalább három napig védi a lovakat a csípésektől. Segít, ha hideg vízzel hűtik a négylábúakat.


A szúnyogirtásról


A Győr-Szol – a helyzetre és közhangulatra reagálva – közleményt adott ki az irtásról, ebben azzal kezdik, hogy „a beavatkozások április végén megkezdődtek, először földi melegködös eljárással, majd légi gyérítéssel. A »májusi ősz«, a csapadékos, szeles időjárás miatt az elmúlt hónapban az időjárás akadályozta mind a földi, mind pedig a légi vérszívóirtást, ugyanakkor a nedves levegő, majd a hirtelen emelkedő hőmérséklet kedvezett a szúnyogok szaporodásának." A jelenre térve: „ezen a héten kedden, majd szerdán, csütörtökön és szombaton is naponta két repülőgéppel és két melegködös egység bevetésével gyérítik a szúnyogokat Győrben. Az előttünk álló napokban a város teljes területén kétszer megtörténik a szúnyoggyérítés. A program szerint végzett munka során a vizes élőhelyek mellett a lakott területeken és a lakótelepeken is találkozhatunk a szúnyogirtókkal."

A bokrokba fújható szúnyogirtó elfogyott, mutatja Tóth János; a készletet más termékeknél is újra kellett tölteni. Győrladaméron este hat órakor, tíz perc udvaron töltött kintlét ezt eredményezte. Fotók: H. Baranyai Edina és olvasó-tudósító

A bokrokba fújható szúnyogirtó elfogyott, mutatja Tóth János; a készletet más termékeknél is újra kellett tölteni. 

Mi a probléma?


 A Győr-Szol közleménye kitér arra is: „a munka hatékonyságát befolyásolja, hogy Győrhöz nagyon közel van Szigetköz, ahol sok vízzel elöntött terület található, ezek egy része sekély, gyorsan melegedő víz, ami jó tenyészhelye a szúnyognak. Győr térségében az uralkodó szélirány északnyugati, ez azt jelenti, hogy eredményes győri szúnyoggyérítés esetén is előfordulhat, hogy a szigetközi szúnyogok a légmozgás miatt városunkba sodródnak. A szúnyogokat a szél akár tizenöt kilométeres távolságra is tudja továbbítani. Szigetköz és Győr viszonylatában tehát összehangolt és együttes szúnyoggyérítés jelenthet megoldást."


Azonban: „Megtörtént a Szigetköz elárasztása, azóta volt egy jelentősebb árhullám, amelyet követően az elhúzódó apadás a mai napig tart. Eközben a kora tavaszból az egyik napról a másikra nyár lett, szerdától már elrendelték a hőségriadót. Ugyanakkor az ártérben áll és melegszik a víz, optimálissá téve ezzel a feltételeket a szúnyogok szaporodásához. (...) Mindezekkel együtt a Győr-Szol Zrt. a lakosság türelmét megköszönve mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevesebb szúnyog legyen Győrben." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!