Győr és környéke

2019.08.17. 08:26

Eltűnt villanyszerelők - Mi történt? - A teljes interjú a gyilkossággal gyanúsított É. Imrével, 1. rész

É. Imre elmondja a verzióját arról, mi történhetett Mácsik Zoltánnal és Orlik Vilmossal, akiknek a megölésével őt gyanúsítják.

Sudár Ágnes

Korábban már beharangoztam ezt a beszélgetést. É. Imre szabadulása (házi őrizetbe helyezése) után az első alkalmat megragadta, hogy elmondja a verzióját arról, mi történhetett Mácsik Zoltánnal és Orlik Vilmossal, akiknek a megölésével őt gyanúsítják. Hiba lenne a bíró(ság) szerepét játszani, én arra készültem, minden kérdést felteszek, amelyek, ha jól sejtem, önökben is megfogalmazódnak. (1. rész) 

 

– Ön ölte meg Mácsik Zoltánt? 

– Nem. 

– Orlik Vilmost?

– Őt se. Semmilyen bűncselekményhez nincs közöm. 

– Szomszédja eltűnéséhez van köze? 

– Én azt se tudtam, hogy eltűnt. A börtönben hallottam. 

– Mácsik Zoltánnal milyen ügye volt az utolsó napon, ami után a mosonmagyaróvári villanyszerelő nyomtalanul eltűnt? 

– Több héttel előtte megkértem Zolit, hogy a telken egy szivattyút kössön be. Ez volt az egyik ok. Ennél fontosabb, hogy vissza akartam adni neki a tartozásom döntő részét. 

– Mennyivel tartozott neki? 

– Durván tízezer euróval. 

– A szivattyúbekötés az elhíresült ikrényi telken lett volna? 

 – Igen. 

– Akkor miért az abdai benzinkúton találkoztak, miért nem Ikrényben? 

– Volt ön kint a telken? 

 – Igen. 

– Akkor talán tudja, ha a vízisípályánál elkanyarodunk jobbra, az a dűlőút a választóvonal. A jobb oldala Abda, a bal oldala Ikrény. Az én telkem hivatalosan Abdán van. 

– De nem ez a kérdés, hanem hogy a szivattyúbekötés helyileg a telken történt volna, nem a benzinkúton. 

 – A benzinkúton azért találkoztunk, mert Zoli még soha nem volt a telken. Megbeszéltük, hogy reggel hatkor találkozunk a benzinkútnál, s én elviszem az ingatlanra. 

A villanyszerelők meggyilkolásával gyanúsított É. Imre. Fotó: H. Baranyai Edina

A villanyszerelők meggyilkolásával gyanúsított É. Imre. Fotó: H. Baranyai Edina

A találkozó napja 


– A pénzt odaadta neki? 

– Nem, de ennek hosszabb a története. Belekezdek: előző nap – pénteken – itthon voltam, rengeteg villanyszerelési dolgot vásároltam egy ausztriai munkához. Szombat reggel, pontosabban még hajnalban felébredtem. Nem sűrűn fordul elő velem ilyen, de volt már rá példa, s ilyenkor nem tudok visszaaludni. A börtönben a másfél év alatt háromszor fordult elő velem ilyen. Aznap ugyanez volt. Megittam kényelmesen a kávémat, s gondoltam, hogy ha már úgysem tudok aludni, átrakodom a vásárolt dolgokat a másik autóba. Abba, amellyel a kollégák mentek az osztrák munkára. Ez meg is történt. Végeztem a rakodással, akarom lecsukni az autó csomagtartóját, amikor észreveszem, hogy mellettem áll három férfi. Nem ismertem őket, nem én hívtam oda őket. 

– Mármint hová? 

– A Sport utcába, ott volt a kollégám autója, amibe átpakoltam. Ott álltak tehát hárman, köszöntek, s kérdezték, ismerem-e a Zolit. Mondtam, hogy igen. Ettől még nem értettem, mi ez, fél háromkor ki jön oda egy vadidegen emberhez? 

 – Fél három volt tehát, három és fél órával később találkozott volna Mácsik Zoltánnal? 

– Igen. Nemcsak találkoztam volna, hanem találkoztam is. S a három férfi közül az egyik azt is kérdezte, nálam van-e a tartozás? Mondtam, igen. Hol? A zsebemben – mutattam az ingemre. Nálam volt a pénz, mert az volt a tervem, hogy ha végeztem, kimegyek a kertbe, szeretek ott lenni, sétálni, megnyugtat. Mondták, hogy vegyem elő a pénzt, s adjam oda. 

– Ez most fenyegetés volt? Milyen alakokat képzeljünk el?  

– Magasak, erősek, jól öltözöttek voltak, kulturáltan beszéltek. Nem fenyegettek, de nekem az jött le, hogy ha nem azt teszem, amit ők kérnek, fordul a kocka. 

 – Ahogy ön meséli nekem ezt, feltételezhetem, hogy Mácsik Zoltán nagyon közeli ismerősei lehettek. Azok voltak?

– Később tudtam meg, hogy Zoli testvérének van egy adósságbehajtással foglalkozó cége. 

 – S odaadta a pénzt? 

– Igen. Kilencezer euró volt nálam, tehát a tízezres tartozás nagy részét ki tudtam egyenlíteni. Az egyik férfi elvette a pénzt, s mondta, menjünk ki a kertbe, ahol a Zolival is találkozom majd. 

 – De ön mondta, hogy nem a kertben találkoztak volna, hanem az abdai kútnál. 

 – Ő mégis azt mondta, menjünk ki a kertbe. Beült mögém az a férfi, aki elvette a pénzt. A másik kettő nem tudom, hogy akkor még merre ment.  

– Ez a három ember honnan tudta, hogy maga hajnal fél háromkor a Sport utcában lesz, s nem az igazak álmát alussza a saját házában? 

– A logika alapján otthonról kellett, hogy kövessenek. A Zoli tudta, hol lakom. 

– De három órával a találkozó előtt már ott szobroztak az emberek a háza előtt, hátha ön felébred, s elmegy pakolni? 

– Ezek szerint. 

– Azt sem értem, hogy ha megszerezték a pénzt, amiért jöttek, miért nem szólt közülük senki Mácsik Zoltánnak, hogy ne jöjjön, a találkozó már tárgytalan, mert itt a kilencezer euró?  

– Én ezt nem tudom. Ezt az akciót nem én szerveztem, csak a résztvevőjévé váltam. 

 

Az ikrényi tónál


– Kimennek tehát a tóhoz, a telkére. Aztán mi történik?

 – Kimentünk, mondta az ember, hogy nyissam ki a kaput. Kinyitottam. Azt mondta, várjak. Bement, tíz perc múlva kijött. Nem tudom, mit csinált, feltételezem, hogy végigsétált, megnézte, minden rendben van-e. 

 – De a logikát akkor sem értem: nekik ehhez a kerthez mi közük?  

– Nem tudom. Az egészben nincs logika. 

– Bemegy az ember tehát a kertbe, tesz egy kört...

 – ...visszajött, s a lelkemre kötötte, hogy ne menjek sehová, ne hívjak senkit. Az autóban vártunk háromnegyed hatig. Akkor szólt, menjünk el a benzinkútra, ott a Zoli. Odamentünk, csináltam egy kört a Zoli autója körül, ő automatikusan jött utánam. Visszamentünk a kertbe. Kiszálltam, kinyitottam a kaput, kezet fogtam vele, üdvözöltem, s kérdőre vontam, hogy „Mi ez a cirkusz, amit csináltok?" Azt mondta, mindjárt elmeséli. Bementünk a kertbe, a közepén van egy ház. Ott megálltunk, s előállt egy kéréssel, ami Orlik Vili eltűnésével kezdődött. Mácsik Zoltán vette át Orlik Vilmos munkáit... 

– Várjunk: Mácsik Zoltán ezek szerint ismerte Orlik Vilmost? 

– Igen. Együtt dolgoztak. Én a Zolit az Orlik Vilin keresztül ismertem meg, ő mutatott be, ő adta a telefonszámot is. 

 – Miért éppen aznap – amikor elég furcsa körülmények között találkoztak – jutott eszébe Mácsik Zoltánnak Orlik Vilmos?

 – Továbbmondom, s akkor érthető lesz. Orlik Vilmos akkor három éve tűnt el, 2015. június 3-án. Megbeszélésünk lett volna aznap, ugyanebben a kertben, de én aznap nem találkoztam vele. Fél háromkor még hívott, hogy merre menjen, hol kell lejönnie a pályáról. Én elmagyaráztam neki, s mondtam, hogy kimegyek elé a vízisípályához. Kimentem, de nem jött. Hívtam, nem jelentkezett. Vártam rá vagy másfél órát. Utána két hét múlva megkeresett engem a Vili személyesen, ott a kertben.

Nyomkövetővel, már otthon. Fotó: H. Baranyai Edina

Nyomkövetővel, már otthon. Fotó: H. Baranyai Edina

 Az Orlik-szál


– Az eltűnése után két héttel? 

– Igen. Mondtam neki, hogy a rendőrség, a családod keres... Azt mondta, hagyjuk, most ne erről beszéljünk. Más problémája van. Elmondta, hogy évek óta dolgozik egy ukrán csapatnak, akiknek Szlovákiában vannak marihuánaültetvényei. Nekik köt be áramot. Ki akar ebből szállni, de ők nem hagyják. Megfenyegették, hogy megölik a családjával együtt, ha kiszáll. El kell tehát tűnnie.  

– S olyan szintű bizalmi kapcsolatban voltak, hogy ezt a titkot elmondta önnek?

 – Nem voltunk kifejezetten barátok, de huszonöt-huszonnyolc évig együtt dolgoztunk, egymásnak munkát adtunk. Ismertem a családját is, voltam a birtokán, barátságból vittem neki faanyagot...

– Ez egy jó kapcsolat számomra, de nem több. Ha engem az ukrán maffia fenyeget, a családomnak talán elmondom, de egy kollégámnak, akivel huszonöt éve együtt dolgozom, nem.

 – A Vili mégiscsak elmesélte nekem ezt. Ezért lépett le. 

– Ekkor látta őt utoljára? 

 – Nem. Rá egy évére találkoztam még vele. 

 – S akkor hol? 

– Szintén Ikrényben.

 – Önt kereste megint? 

– Igen. 

 – És mit mondott? 

– Én kérdeztem, hogy hol él, mit csinál. Nem volt egyedül, egy ázsiai kinézetű hölggyel volt. Megváltozott a külseje, szakállt növesztett – fehér szakálla volt. Ápolt volt, jó egészségben beszélgettünk. 

 – Miközben ilyet állít, nem fordul meg önben, hogy Orlik Vilmos családja most mit érez? Náluk még a fia is gyanúba keveredett, s talán mostanra fogadták el, hogy a férj, az apa bizonyosan meghalt. Erre azt olvassák, hogy egy évvel később egy másik nővel megjelent önnél. 

– Pedig így van.

 

 Miért nem szólt a családnak?

 

– A logikát keresem megint: eltűnik Orlik Vilmos, mert fel akar szívódni, s egyedül önnel beszél, senki mással. 

– Én nem tudom, hogy mással beszélt-e. 

– Ha mással is beszélt volna, más is állítaná, hogy él, így biztosan nem ölhette meg É. Imre, akit ezzel gyanúsítanak.  

– Én még azt sem tudom, hogy aznap mi történt vele, miért nem jött el az eredeti találkozónkra.

– Önnek nem jutott eszébe, hogy mégiscsak szólni kellene Orlik Vilmos családjának, hogy tudják: Vili él. 

 – Megkért, ne szóljak senkinek, hadd intézze el, amit kell. 

 – Mácsik Zoltánnál tehát ez az ügy került szóba másfél évvel ezelőtt...

– Igen. Zoli elmondta, hogy átvette az ukrán megrendeléseket, jól fizető munka volt. Most viszont ő is kiszállna. Segítsek neki, hogy úgy, ahogy a Vili, szó nélkül, nyom nélkül eltűnjön pár évre a színpadról. 

 – Ennek a beszélgetésnek fültanúi voltak azok a férfiak, akik hajnalban önt meglepték? 

– Igen. De én mereven elzárkóztam, mondván, a Vilivel is volt ebből problémám. Emiatt húsz rendőr átkutatta a kertemet, Budapesten poligráfos vizsgálaton kellett részt vennem...  

– Én leragadtam annál a pontnál, hogy három tanú elvileg van, aki hallotta Mácsik sztoriját. Ők nincsenek meg? Elvileg koronatanúk lehetnének az ön számára.

– Hiába mondtam ezt a bíróságon, a rendőrségen, ezzel kapcsolatos tanúvallomást még nem olvastam. Mondtam tehát ott a kertben, hogy nem csinálom meg, amit a Zoli kért tőlem, erre két ember letérdeltetett, s pisztolyt tartottak a fejemhez... 

 

 Jövő héten folytatjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!