Győr és környéke

2019.06.17. 09:58

Először adtak át szülészeti-nőgyógyászati szonográfus diplomákat a győri egyetemen - fotók

Szülészeti-nőgyógyászati szonográfusok vették át diplomájukat a Széchenyi István Egyetemen. Csaknem tízévnyi szünet után, tavalyelőtt Győrben honosították meg újra a korábbinál magasabb szinten a BSc diplomához kötött szakirányú továbbképzési szakot, amelynek első végzős évfolyama meghitt ünnepségen vehette át oklevelét Győrben, az Egyetemi Hangversenyteremben.

Széchenyi-egyetem

Különleges diplomaátadó részesei voltunk. Minden apró részlet azt sugározta, hogy ezen a rendezvényen az életet ünneplik, hiszen a főszereplők a méhen belül fejlődő embrió, majd magzat részletes vizsgálatát végezhetik ultrahang-diagnosztikával, boldog anyukákkal és az őket kísérő apukákkal együtt lélegezve. Újra és újra rácsodálkozhatnak a képernyőn a fejlődő magzat csodájára, hallhatják a szívhangját, és átérezhetik az anyák izgatottságát, minden rezdülését.


Dr. Nagy Sándor, a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának dékánja köszöntötte az ünnepség főszereplőit, a diplomájukat átvevő szülészeti-nőgyógyászati szonográfus szakirányú továbbképzési szakon végzett hallgatókat. Emlékeztetett, hogy a kar 2016-ban nyerte el a szonográfusképzés alapításának és indításának lehetőségét, amelynek feladata olyan szakemberek képzése, akik egyészségügyi intézmények ultrahang diagnosztikai laboratóriumaiban önálló szűrő és diagnosztikus vizsgálatokat végezhetnek.

Először adtak át szülészeti-nőgyógyászati szonográfus diplomákat a győri egyetemen

A képzés célja, hogy az orvos- és egészségtudományi területen szerzett diplomával rendelkező szakemberek munkájukat a kor színvonalának és követelményének megfelelő, legmagasabb igényességgel legyenek képesek elvégezni. Ezen túlmenően a megszerzett képzettség lehetőséget nyújt önálló kompetenciával végezhető, speciális diagnosztikus feladatok ellátására is.

Hosszú előkészítő munkát, szakmai konszenzust követően nyerte el egyetemünk a szonográfusképzés indításának lehetőségét. Ez egyben azt is jelenti, hogy tízéves szünet után újjá szervezhettük, a kor igényeinek megfelelően magasabb szintre helyezhettük a képzési formát. Míg a korábban végzett szonográfusok felsőoktatási szakképzés keretében szereztek oklevelet, addig a jelenlegi képzés színvonaláért a Szakmai Kollégium mellett a Magyar Szülészeti-nőgyógyászati Ultrahang Társaság (MSZNUT) vezetősége, és a szakma legismertebb képviselői vállalnak felelősséget"

– mondta Dr. Nagy Sándor.


Dr. Papp Zoltán, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusa, az MSZNUT alapító, örökös tiszteletbeli elnöke felidézte, hogy hatvan évvel ezelőtt, amikor elkezdte orvostudományi tanulmányait, a szülészeten a magzatot kizárólag sztetoszkóp segítségével tudták észlelni, a magzati szívhangból következtetni arra, hogy mi várható a szüléskor. Így részese lehetett annak az óriási fejlődésnek, ami az elmúlt hatvan évben lezajlott, többek között az új képalkotó eljárásoknak is, amik közül kiemelkedett az ultrahang-diagnosztika, és nélkülözhetetlenné vált szülészeteken.

Azt kívánom, hogy nagyon sok édesanya legyen elégedett és boldog, amikor önökkel találkozik akár a várandósság gondozása, akár a szülés alatt, akár azt követően. Legyen sok örömük a hivatásukban, legyenek büszkék arra, hogy első évfolyamként végeztek ezen az új képzésen"

– mondta a professzor.


Dr. Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem professzor emeritusa, az MSZNUT elnöke rávilágított, hogy az ultrahang-diagnosztika a szülészek-nőgyógyászok, mondhatjuk azt is, hogy a családok régi álmát valósította meg, hiszen a méhen belül fejlődő embrió, majd magzat részletes vizsgálata a szemünk számára hozzáférhetővé vált, a magzat keringési rendszere pedig hallható, mérhető lett.

Nagy öröm számunkra, hogy a győri egyetem felvállalta a szonográfus képzést. A vizsgák tapasztalatai alapján azt tudom mondani, hogy a magas színvonalú oktatásnak köszönhetően önök nemcsak nézik, hanem látják is, hogy mi van a képernyőn. Mi a normális, mi az eltérés, és mindezt magas szinten tudják feltárni"

– hangsúlyozta Dr. Tóth Zoltán.


Prof. Dr. Földesi Péter, a Széchenyi Egyetem rektora az élethosszig tartó tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet. A szonográfusok tudnak segíteni abban, hogy a gyermekvállalással, anyasággal kapcsolatos bizonytalanság, az ismeretlentől való félelem oldódjon az anyákban. Azt érezhessék, hogy jó kezekben vannak. Mosolyogva mehessenek be a vizsgálatra, és boldogan távozhassanak onnan.

Azt kérem önöktől, hogy ne csak a tudásukat tegyék a hivatásuk gyakorlásába, hanem lelkükből is adjanak hozzá, hiszen úgy lehetnek igazán jó szakemberek. Mindig keressék az új utakat, a továbbképzési lehetőségeket"

– mondta a rektor.


A diplomaátadó ünnepség résztvevőit Dr. Ruppert István, a Művészeti Kar dékánja Gárdonyi Zsolt „Mozart átváltozások" című orgonaművével köszöntötte. A diplomák átvétele után a hallgatók képviselőinek (Debreceni Franciska, Podlovics Bianka, Szilágyi Enikő) eskütételét Prof Dr. Földesi Péter rektor fogadta a paedumnál.


Dr. Nagy Sándor megköszönte az egyetemi Felnőttképzési Központ munkatársainak, Némethné Farkas Kata központvezetőnek és Kutiné Somogyvári Zsuzsanna igazgatási ügyintézőnek a képzéshez nyújtott hathatós támogatást. Ezt követően az új szonográfusképzés első végzett évfolyamáról és az elnökségéről készült fotó, emlékül az utókornak, és nem maradt más hátra, minthogy szeretteik magukhoz öleljék a frissdiplomásokat.


Dr. Nagy Sándor dékán, aki maga is szülész-nőgyógyász főorvos, és a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályt vezeti a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban, a szonográfus képzéssel kapcsolatban válaszolt portálunk kérdéseire. A tanszékvezető egyetemi docens elmondta, hogy negyvenen végeztek az első évfolyamon, a tízéves szünet után, magasabb szinten újraélesztett, BSc bemenetre épülő szakirányú továbbképzési szakon. Diplomás szülésznők, védőnők, ápolók, egészségügyi szervezők, képalkotó diagnosztikai asszisztensek kerülhetnek be a képzésbe. Miután a korábbi, OKJ-s oktatás megszűnt, a szülészeti szakmában a nyugdíjazások, a külföldi munkavállalások nyomán hamar jelentkezni kezdett a szakemberhiány.

Az MSZNUT és a Szakmai Kollégium szülészet-nőgyógyászati tagozatának egyöntetű támogatásával tudtuk beadni az Oktatási Hivatalhoz a szakalapítási kérelmünket"

– mondta Dr. Nagy Sándor, kiemelve, hogy a szonográfusok a magzati fejlődés legfontosabb stádiumait úgy tudják végigkövetni, hogy az élettani és a kóros változásokat egyaránt észlelik közben. Önállóan meg tudják állapítani, ha valami eltér az átlagostól, ha a magzattal valamilyen probléma van, és ezt azonnal jelzik a szakorvosnak, aki fel tudja állítani a diagnózist. A szonográfusok tehát egy irányított, és rendkívül fókuszált tudással rendelkeznek, önállóan el tudják látni feladataikat, nélkülözhetetlenek a szülészeteken.

Az első évfolyamra két évvel ezelőtt döntően szülésznők, és kis létszámban képalkotó diagnoszták, védőnők jelentkeztek, a munka mellett elvégezhető, gyakorlatorientált oktatásban pedig a MSZNUT támogatásával a szakma legnevesebb, legismertebb képviselői vettek részt. A Petz-kórházat például hat hallgató választotta gyakorlati helyül. A záróvizsgán nyújtott kimagasló eredmények is visszaigazolták a képzés magas színvonalát ugyanúgy, mint a hallgatók felkészültségét"

– hangsúlyozta a dékán.


A szonográfus szakirányú továbbképzést folyamatosan meghirdetik a győri egyetemen, ahol a védőnőképzést is szeretnék meghonosítani. Az Egészség- és Sporttudományi Karon tantervfejlesztéssel támogatják az egymást erősítő ápoló- és szülésznőképzést. Ősztől a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola kari felügyelet alá kerül, így a közép- és felsőfokú oktatás még inkább összehangolhatóvá válik az az egyetem gyakorlóhelyével, a megyei kórházzal szoros együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!