Győr és környéke

2018.10.03. 16:24

Előre nem közölt helyeken mér a rendőrség, akár rejtett készülékkel is

Kevesebb balesetet remél a rendőrség attól, hogy nem közli előre a sebesség-ellenőrzések helyszíneit.

Hancz Gábor

Hiába keresik az olvasók tegnap óta a Kisalföldben vagy másutt, hogy hol és mikor számíthatnak traffipaxra. A rendőrség úgy határozott, hogy október 1-jétől nem adja ki ezeket az információkat, nemcsak térségünkben, hanem az országban sehol sem. A döntés hátterét firtatva megkerestük a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság válaszként az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményét küldte el szerkesztőségünknek. Ebben az áll, hogy az előre bejelentett, jól látható sebesség-ellenőrzésekkel gesztust tettek az autósok felé, bízva a szabálykövető magatartásban. 


„Mára bebizonyosodott, hogy a rendőrség e vállalásával egyre inkább magára marad. Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a közlekedők jogkövetési hajlandósága: a baleseti számok – és a mögöttük húzódó jogsértések – változatlan rendőrségi gyakorlat és ellenőrzési intenzitás mellett nőttek. Az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentenek általános visszatartó erőt. A közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van, és esetleges mulasztásának elmarasztalás lehet a következménye" – fogalmazott az ORFK.

 

Lesben állva - továbbra is feltűnnek az utak mellett a traffipaxok, a rendőrség azonban most már nem köti előre senkinek az orrára, hogy hol. Fotó: Kisalföld-archívum/H. Baranyai Edina

Lesben állva – továbbra is feltűnnek az utak mellett a traffipaxok, a rendőrség azonban most már nem köti előre senkinek az orrára, hogy hol. Fotó: Kisalföld-archívum/H. Baranyai Edina


A rendőrség leszögezte: jogszabály nem írja elő, hogy a sebességméréshez használt készüléket a sofőrök számára jól láthatóan kell elhelyezni, azok akár rejtve is használhatók. Ezt a gyakorlatot alkalmazzák például Ausztriában, Szlovákiában Szlovéniában, Csehországban, vagy Németországban. „Az ellenőrzések célja nem a bírságbevételek növelése, hanem a negatív folyamatok megfékezése, a közlekedésbiztonság javítása" – hangsúlyozták.


A változás nyilvánvalóan megosztja az autósokat. Vida Zoltánné, a Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron, Csornán, Kapuváron és Tatabányán is jelen lévő NeTcar Autósiskola vezérigazgatója jogosnak tartja a rendőrség döntését. „Én meg voltam lepődve, hogy eddig közzétették a traffipaxok helyét és idejét. A szabályokat nem véletlenül hozzák, azokat be kell tartani, ha van rendőr a közelben, ha nincs. Mi erre tanítunk mindenkit" – fogalmazott. Ő úgy tapasztalja, hogy szörnyű a hazai közlekedési morál, amit mutat, hogy a sebességhatárokat betartó tanulóvezetőket rendszeresen 60–70-nel, nemritkán anyázva előzik meg lakott területen belül.

Borbély Roland, a népszerű okostelefonos alkalmazás, a traffipaxokat jelző Traffi Hunter győri alapítója a Kisalföldnek elmondta: a rendőrség eddig is csak vezénylési tervet közölt, amitől eltérhetett. Szerinte nem biztos, hogy a változtatással elérik a kívánt hatást, hiszen tavasz óta már civil autókból, menet közben is traffipaxoznak, a baleseti adatok mégsem javultak. Hozzátette: továbbra is működik applikációjuk, amelyhez új algoritmust írtak, így most valószínűségi számítások segítségével azt közlik, hol van nagy esély sebességmérésre. Emellett az eddigieknél is jobban számítanak arra, hogy az autósok a felhasználói jelentések funkciót használva segítik egymást az utakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!