Győr és környéke

2019.04.06. 09:50

Elő a lommal! Visszatérnek az egynapos hulladékudvarok Győrbe

Hamarosan újra megnyitják kapuikat az ideiglenesen kihelyezett hulladékudvarok Győrben. Egy év szünet után "látogatnak" a konténerek egy-egy városrészbe. Borítékolható, hogy sokan élnek majd a lehetőséggel, hogy búcsút intsenek a régi kacatoknak.

Szeghalmi Balázs

Ütött-kopott kombi Ladák


Kilenc éve szűnt meg a hagyományos lomtalanítás a kisalföldi megyeszékhelyen. Korábban évente egyszer házhoz jött a kukásautó és szállította a lim-lomot. Maga a rendszer rengeteg vitára adott okot, nem ritkán balkáni állapotokba fulladt a lomtalanítás Győrben. Főleg ha feltűntek az ütött-kopott kombi Ladák. A feleslegessé vált holmik házak elé szórása jelentősen szennyezte a közterületet. Az ország számos pontján "él" a régi lomtalanítási rendszer. A közösségi médiában könnyű belefutni az előbb vázolt, emelkedettnek cseppet sem nevezhető "életképekbe".


Nehézségek


Az érem másik oldalán azonban hamar kiderült: Győrben és a város környékén felállított 43 hulladékudvar nem képes minden igényt kielégítően átvenni a lomtalanítás szerepét. A többség szombaton szeretne búcsút inteni a kacatoknak. Így a hétvége első napján gyakran nyitás előtt kígyózó sor áll a hulladékudvar előtt. (Azokon a településeken, városrészekben, ahol szombaton nyitva van a lerakóhely - a szerk.) Mégis sok család számára a fő gondot az jelenti, hogy a hulladékudvarok igénybevételéhez utánfutót kell bérelni. Már aki tud, mert van vonóhorog az autóján. Győrben 1–2 köbméteres utánfutót 3000-5000 Ft-ért adnak bérbe egy napra. A vonóhorog mindennel együtt (szerelési díj, új műszaki vizsga) 50-70 ezer forint között mozog. Mert az sem magától értetődő, hogy akad a családban, baráti körben vonóhoroggal szerelt autó. Ám ha van is, nem kevés szervezéssel jár a hulladékudvar "látogatása".

A győri szelektív szigeteknél nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy rendeltetés szerint használjuk ezeket. Ne itt váljanak meg a kommunális szeméttől és limlomtól! Fotó: Bertleff András

A győri szelektív szigeteknél nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy rendeltetés szerint használjuk ezeket. Ne itt váljanak meg a kommunális szeméttől és limlomtól! Fotó: Bertleff András


Mindenki jól jár


A mentőötlet 2012-ben vetődött fel. A győri városrészekben kijelölt helyen, egy szombati napon adhatjuk le megunt holmijainkat. Kezdetben 10, majd 8 órán álltak rendelkezésre az "egynapos" hulladékudvarok, amelyek könnyen közelíthető, központi helyen működnek. Tavaly nem helyeztek ideiglenes hulladékudvarokat a városrészekbe. Idén biztosan lesz lehetőség újra "szabadulni" a lomoktól a szóban forgó módon.


"A Belvárosban és Révfaluban több idős ember felvetette, hogy ők nem jutnak el a hulladékudvarokig. Azt kérték anno: ha megoldható, menjünk közelebb hozzájuk a konténerekkel. Akárcsak hét éve, napjainkban is igény van a szolgáltatásra. Az ideiglenesen kihelyezett hulladékudvarok nem csupán a családok problémáját orvosolja, de segít tisztán tartani a városunkat, javítja a közérzetünket" – mondta érdeklődésünkre Dr. Somogyi Tivadar, akik kezdetektől fogva támogatja az ideiglenes hulladékudvarok ügyét. "Reálisan városrészenként évente hányszor van szükség az időszakos konténerekre?" – kérdeztük Győr egyik alpolgármesterétől. "Minden negyedben az évenkénti egy alkalom elég. Ilyenkor nyolc óra áll rendelkezésre, a konténerek mindig megtelnek. Ha nem fér beléjük több lim-lom, a szolgáltató hoz új konténert. Nem állítom, hogy nincs szükség alapos szervezésre, időzítésre a holmik összegyűjtéséhez és szállításához, de tény: ez rengeteg családnak sikerül" – válaszolta Dr. Somogyi Tivadar.

Ilyen, amikor a fél spájz a szelektív sziget mellett landol. Ne felejtsék: Győr területén belül hét hulladékudvar működik állandóan. Fotó: Kisalföld-archívum

Ilyen, amikor a fél spájz a szelektív sziget mellett landol. Ne felejtsék: Győr területén belül hét hulladékudvar működik állandóan. Fotó: Kisalföld-archívum

Kik vehetik igénybe?


A felesleges lomokat azok vihetik az "egynapos hulladékudvarokba", akik a szemétdíj rendezését számlával igazolják. Társasházban élőktől lakcímkártyát vagy Győr-kártyát is elfogadnak, hisz ha a lakóközösség közösen fizet, akkor egyénenkénti számla nem áll rendelkezésre. 

Három időpont már megvan


Nagy Csaba, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere kérdésünkre elmondta: egyelőre három városrésznek van biztos időpontja az idei évre. Április 27-én az adyvárosiak, május 11-én a Marcalváros II-n élők, június 29-én a ménfőcsanakiak készülhetnek a régi holmikkal. A konkrét helyszínt és időpontot külön közöljük majd a Győr-Szol információi alapján.


Cél, hogy a városrészek többségébe – vagy olyan helyszínre, ami szomszédos másik negyeddel – eljussanak az ideiglenes hulladékudvarok. 2017-ben városrészenként – Marcalváros I., Adyváros, Szabadhegy, Belváros, Gyárváros, Győrszentiván, Pinnyéd, Sziget, Marcalváros II., Gyirmót, Ménfőcsanak, Révfalu – egy alkalommal szerveztek kihelyezett szelektív hulladékgyűjtést. Előfordulhat, hogy egy-egy negyedbe ősszel jutnak el a konténerek. Két éve lom, építési-bontási, elektronikai és zöld hulladékból szállítottak a legtöbbet az ügyfelek a győri kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő helyekre. A tizenkét helyszínre 135 800 kilogramm hulladékot vittek a győriek. Tekintettel, hogy tavaly nem volt erre lehetőség, idén jó eséllyel megdől a két évvel ezelőtti adat.

Nem olcsó mulatság


Az ideiglenes hulladékudvarok kihelyezése nem kevés pénzébe kerül a Győr-Szol-nak. Az "akciót" a győri önkormányzati képviselők saját képviselői keretükből támogatják.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!