Győr és környéke

2019.06.27. 14:49

Elkészült a győri Petz-kórház csőposta rendszere és patológiai osztálya - videón a csőposta+fotók

Az elmúlt hónapokban 13 ezer küldeményt szállított a csőposta hálózat.

kisalfold.hu

Elkészült a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház csőposta rendszere és patológiai osztálya, amelyet Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és dr. Csányi Péter, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár adtak át csütörtökön Győrben.


Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 9,81 milliárdos programja keretében országszerte megújulnak a kórházak patológiai osztályai, valamint korszerű felszereléseket kapnak az intézmények - mondta el a program szakmai vezetője csütörtökön a győri kórház fejlesztésének átadásán.


Takács Szabolcs kifejtette, 37 patológiai osztályra a szövettani vizsgálatok berendezéseit szerzik be, nyolc megyei kórházban csőpostarendszert alakítanak ki, és befejeződött 43 patológiai osztályon a bonctermek és kegyeleti helyiségek felújítása.

Elkészült a győri Petz-kórház csőposta rendszere és patológiai osztálya

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány a 2014 és 2020 közötti időszakban 160 milliárd forintot fordít az egészségügy fejlesztésére.


Az összegből 85 milliárd forintot az infrastrukúra korszerűsítésére használnak fel, a fennmaradó részt a humán terület körülményeinek javítására használják.


Tamás László János főigazgató elmondta, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új csőpostarendszerének és felújított patológiai osztályának fejlesztése 350 millió forintba került, a költségekből 50 millió forintot a kórház állt.


A fejlesztés az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása elnevezésű projekt keretében valósult meg.


A szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezések a terápia alapját képező diagnózis minőségét javítják. A csőposta a különböző osztályok és a központi laboratórium között teremt összeköttetést, az anyagok gyors, gazdaságos és megbízható szállítására nyújt optimális logisztikai megoldást.


A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban összesen 1500 ágy található, ebből 1089 férőhelyen aktív ellátás folyik. A kórházban évente 38 ezer műtétet végeznek, 65 ezer fekvőbeteget látnak el és a járóbeteg ellátás keretében 1,3 millió orvos-beteg találkozóra kerül sor.


Az intézményben 2300 ember dolgozik, közülük 400 orvos és 1600 szakdolgozó. Az intézménynek másfél éve nincs adóssága, a 2018-as költségvetési főösszege 22,5 milliárd forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!