Győr és környéke

2016.07.14. 20:35

Elképesztő látvány: a Pokol kapuja előtt jelentkezett be a győrújbaráti motoros - videó!

HUNomád - Payer Gábor és Koteczki Ervin két keréken indult Mongóliába. Miután Ervin megsérült, Gábor egyedül folytatta a nem mindennapi kalandtúrát, elért a Pokol kapujához is.

Szükösdi Judit

Mint megírtuk, Payer Gábor és Koteczki Ervin nem mindennapi kalandra vállalkozott: két keréken indultak Mongóliába. Egy jó ideig minden rendben haladt, Kazahsztánban azonban Ervin elesett a motorral, eltörött a kulcscsontja, meg kellett műteni. Gábor egyedül folytatta, nemcsak az utat, de az élménybeszámolók írását is. 

Tényleg csak ajánlani tudjuk, hogy kövessék a bejegyzéseket a HUnomád Facebook-oldalán, vagy a weboldalán, mert a nagyszerű beszámolók mellett egészen elképesztő fotókat is láthatunk a különböző országokból.

Örömmel olvastuk, hogy Almatiban egy időre csatlakozott Gáborhoz a ˝magyar delegáció˝ - így Ervin is, aki láthatóan már jobban van a sérülése után - szenzációs kalandjaikat itt olvashatják. 

Gábor azóta már elköszönt Kazahsztántól és ˝üdvözölte˝ Szibériát. (Az Almaty és Novoszibirszk közötti úton, ezek a kalandok történtek vele.)

Gábor a Pokol kapujánál

S mivel a Facebookon többen kérdezték a Pokol kapujáról, egy gyorsan összevágott videóban láthatják az oda vezető utat. A türkmenisztáni beszámolót ide kattintva találják.



A Pokol kapuja

Derweze környéke földgázban gazdag. Egy 1971-es fúrás során szovjet geológusok egy földgázzal teli barlangot tártak fel. A fúrótorony alatt beomlott a föld, és a helyén egy körülbelül 70 méter átmérőjű és 20 méter körüli mély kráter maradt. 

A mérgező gázkibocsátás megelőzése érdekében a geológusok úgy döntöttek, hogy a földgázt meggyújtják, remélve, hogy a tűz égése során néhány napon belül elemészti a barlangban található összes földgázt, majd kialszik. A földgáz azonban még mindig ég, immár 45 éve folyamatosan, így a helyiek elnevezték a barlang maradványát "a pokol kapujának".

Forrás: wikipédia

Címkék#fontosgyor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!