Győr és környéke

2019.07.10. 18:17

Élet a romok között - Leégett Tóthék otthona Győrben

Az egész azzal kezdődött, hogy a szomszéd átszólt Tóth Gábornak, volna-e egy kannányi vize, merthogy ég a ház. A tűz átterjedt Tóthék gyümölcstárolójára, vagyis a kis, 12 négyzetméteres lakra, amelyben éltek. Egy zacskónyi ruha maradt meg nekik. Olvasóink adományai nélkül esélyük sem lenne az újrakezdésre.

Gyurina Zsolt

"Kellene egy kanna víz, szólt át a szomszéd, de akkor már lángolt az épület. Pillanatokon belül átterjedt a mi házacskánkra is, éppen csak magunkat ki tudtuk menekíteni, mindenünk odaégett. Készpénz, bútorok, még a kerékpár is. Ez az összes, ami megmaradt" – mutat az üszkös romok között árválkodó zacskó ruhára Tóth Gábor.


A 61 éves, magas vérnyomása és egyéb betegségei következtében rokkantnyugdíjas férfi és párja, az 50 éves, agyvérzése miatt szintén leszázalékolt, két mankóval közlekedő Csukás Gyuláné azért kértek segítséget lapunktól, mert július 3-án este leégett Gyűrű utca otthonuk.

Tóth Gábor és Csukás Gyuláné a romok között. Romokban két élet. Fotó: H. Baranyai Edina


A 12 négyzetméteres gyümölcstárolóban tartották mindenüket. Ketten összesen 82 ezer forintot kapnak havonta az államtól, megtakarításuk, biztosításuk nincs. Az olvasóink jóindulatából a Jóakarat Hídján keresztül nekik juttatott kétszázezer forint jelenti nekik az egyetlen esélyt. Ebből megcsináltatnák a tetőt, bútort, háztartási eszközöket vennének, a családsegítő is mindent megtesz érdekükben. Csak addig ne essen az eső, amíg valahogy fedél lesz a házon.

 

"Rezet égettek, állandóan bográcsoztak a szomszédok, többször figyelmeztettem őket, hogy ebből még baj lehet, könnyen tűz üthet ki. Hát így lett. Azóta persze eltűntek" – szól búsan Tóth Gábor. Fekete minden a telken: a megégett hűtő, a halmokban álló cuccok, az ágy. Két lépes ide, két lépés oda a helyiség, amelyben éltek, és amelyben egy-két bútor, apró asztal állt, mostanra persze minden feketében, üszkösen árválkodik.


A kis szobába belépve szembetűnik a tévé, amelynek a teteje megolvadt. Az ablak törött, a víz, a villany, tűzhely, mikró persze a múlté. A szúrós szag mindenüvé elkísér minket. ˝Nagyon köszönjük az olvasók segítségét, anélkül reményünk sem lenne az újrakezdésre˝ – fejezi be hálálkodva Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!