Győr és környéke

2017.09.16. 09:41

Elegük van a száguldozásból a győri utca lakóinak

Szerkesztőségünk klasszikus, tértivevénnyel feladott Olvasói panaszt kapott az újvárosi Liget utcából. A postai levelet tizenketten szignózták. A lakók gondja, hogy a Nép utca irányába sok autós száguldozik. Az aggodalmat növeli, hogy kisgyerekek cseperednek a környéken.

Szeghalmi Balázs

Inkább lemondanak az elsőbbségről


"Az ész nélküli száguldás eredménye, hogy több macskát halálra gázolnak havonta. A szerencsétlen állatokat rendszeresen az utcabeliek takarítják el. A közeli Achim utcához hasonlóan ide is fekvőrendőrökre és 30-as sebességkorlátozó táblákra van szükség.


Ami súlyosbítja a helyzetet, hogy a Liget utcában többen nem ismerik vagy nem akarják ismerni a jobbkéz szabályt. Az itt érvényes KRESZ szerint a Haladás, az Újító, az Élmunkás és a Viola utcát nem rendelték alá a Liget utcának. A száguldozók gyakran nem adnak elsőbbséget az említett négy utcából érkező autósoknak. A lakók szívesen lemondanak az elsőbbségükről a biztonságuk érdekében. Ehhez négy táblát kérnénk és azt, hogy hivatalosan változzon meg a forgalmi rend" - közölte az aláírást kezdeményező Horváth Zoltán. A győri férfi két kinyomtatott fotót mellékelt leveléhez. Az elsőn egy teherautó sofőrje biztosan fittyet hányt a jobbkéz szabályra, a másikon egy személyautó a Liget utca melletti árokba csúszott.

 

A közeli Achim utcában fekvőrendőr és 30-as tábla is vigyáz a lakók testi épségére. Fotók: Bertleff András

A közeli Achim utcában fekvőrendőr és 30-as tábla is vigyáz a lakók testi épségére. Fotók: Bertleff András


Fekvőrendőrt kértek, aztán felszedették


"Valóban érdemes beszélni a jobbkéz szabályról. Több olyan győri városrész akad (Szabadhegy, Adyváros, Nádorváros), ahol az autósoknak ügyelniük kell az előírásra. Tapasztalataink szerint pont azok az autósok nem veszik figyelembe a jobbkéz szabályt, akik adott utcában vagy annak környékén laknak. A helyiek közül többen megszokásból közlekednek és hajlamosak lazán venni, hogy elsőbbséget adjanak a jobbról érkező járműnek. Pedig ha a szabályt betartanák, önmagában sebességcsökkentő hatása lenne a Liget utcában. Ez is a cél!" - kezdte Máthé-Tóth Péter.


A Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke hozzátette: az olcsónak nem mondható fekvőrendőr lerakását kétszer meggondolják. Több győri utcában ugyanis előfordult, hogy fekvőrendőrt kérő lakók alig pár hónap elteltével maguk követelték a felszedését. A fekvőrendőrön áthaladó teherautók, utánfutók komoly hanghatást váltanak ki, ami sokakat zavar. "A Liget utca tömegközlekedéstől távol eső részében a 30-as táblák kihelyezését hamarosan megvizsgáljuk" - zárta szavait Máthé-Tóth Péter.





 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!