Győr és környéke

2015.07.21. 12:28

Éhségsztrájkba kezdett egy nagymama a Győri Járásbíróság előtt

Azért, hogy támogassa súlyos balesetet szenvedett lányát a gyermekelhelyezési perben.

Laczó Balázs


Nem ismeretlen az olvasók előtt a nagymama, aki hétfőn éhségsztrájkba kezdett a Győri Járásbíróság előtt. Kissné Élő Mária tavaly június elején a városháza előtt demonstrált, mivel közgyógyellátását megvonták. Honnan sejthette volna, hogy egy hónappal később egy sokkal drámaibb eset miatt újra találkozunk. Lánya, Renáta iszonyú balesetet szenvedett, amikor frontálisan ütközött egy szirénázó darus tűzoltóval Győrben a Mártírok útjánál. Megsérült az agya, eltört a gerince, a csigolyája, a bordája, sérültek a vállai, kitört a foga. Újratanult élni, anyja tanította meg neki ismét az írást, az olvasást, a beszédet. Ellátta mindenben, ahogy lánya tette vele évekkel korábban, amikor Mária agyi infarktust szenvedett. A sors szívet szorító módon fordította hát meg a szerepeket, mígnem Renáta hatalmas akaraterejének köszönhetően felállt a tolószékből. A Jóakarat hídja támogatását meleg hangú levélben köszönték meg.

Renáta már szépen, érthetően beszél, óriási úton van túl. De memóriája nem tért viszsza, s magára a balesetre egyáltalán nem emlékszik, „csak következtetni tudok – beszél a tragikus figyelmetlenség okáról –, hogy azt hittem: az első, már elvonult tűzoltó szirénáját hallom és nem vettem észre, hogy jön egy második is".

Kiss Renáta, Kissné Élő Mária mindennap a bíróság előtt ül, egy hallássérült sorstársuk is csatlakozott hozzájuk hétfőn. Fotó: Mészáros

Kiss Renáta, Kissné Élő Mária mindennap a bíróság előtt ül, egy hallássérült sorstársuk is csatlakozott hozzájuk hétfőn. Fotó: Mészáros

Szinte bizonyos, hogy egy a csodálatos gyógyulás évfordulóján magunk is meglátogattuk volna Renátát, ám az élet mást diktált, mivel hétfőn kilenc órakor édesanyja, Kissné Élő Mária éhségsztrájkba fogott a Győri Járásbíróság előtt. Mellette ült lánya is, akit a nagymama megpróbált erről lebeszélni. Sőt, tegnap harmadikként még egy fogyatékkal élő hölgy is csatlakozott hozzájuk, sorstársi szolidaritásból, mivel egy facebookos közösség révén megismerték egymást a rokkantnyugdíjas asszonnyal.

– Azt akarom kifejezni, hogy a gyermek joga mindennél fontosabb. A lányom egy szörnyű baleseten van túl, előtte ő gondoskodott a most kétéves kisfiáról és a nyolcéves Noémiről.

– A kapcsolatunk már a baleset előtt megromlott – utal volt élettársára Renáta. – Amíg kórházban voltam, magához vette a kisfiunkat, akit most a bírói végzés miatt csak kéthetente láthatok. Azt szeretném, ha egy hétig nálam, egy hétig az apjánál lehetne, ne kelljen megint kiszakadnia a környezetéből – mondja.

Magánéletből eredő sérelmek hangoznak el a beszélgetés közben, amelyek túl személyesek ahhoz, hogy idézzük.

Dr. Máté Kinga bírósági szóvivő elmondta: az apa által indított per idejére valóban a férfinél helyezték el ideiglenesen a kisfiút, s ha a kéthetenkénti láthatás módjával kapcsolatban bármilyen sérelem felmerül, azt van módjuk a feleknek tisztázni. A felek perpatvarát mediációs útra terelték, vagyis a bíróságnál oldottabb körülmények között egyezhetnek meg a részletekről a gyermek érdekében. Ez folyamatban van – tudtuk meg. Ugyanakkor a korábbi kapcsolatból született Noémit az anya neveli, s miatta is folyik per.

Dr. Máté Kinga hozzátette: a bíróság nem szeretné arra bátorítani az állampolgárokat, hogy éhségsztrájkkal intézzék el ügyeiket, de senki nem gördít akadályt a demonstráció elé. Hasonlóra egyébként – fűzte hozzá – még nem volt példa a bíróságnál.

– Addig szeretnék itt lenni – feleli kérdésünkre a nagymama –, míg válasz nem kapunk a bíróságnak, az érintett önkormányzatnak és a gyámügynek feltett kérdéseinkre. Nyolctól négy óráig fogok itt ülni, vitamint szedek. Nem az éhhalál a célom, tehát ha hetek múlva is ugyanitt tart az ügy, az éhségsztrájkot abbahagyom, de az ülősztrájkot azt nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!