Győr és környéke

2017.07.13. 08:55

Egyetemfejlesztés Győrben - 14,2 milliárd: letették az új bázis alapkövét Szijjártó Péterrel - fotók

Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ alapkövét tették le Győrben a Széchenyi István Egyetemen.

kisalfold.hu

Csütörtök 11.15 - Alapkőletétel

Magyarország stratégiai célkitűzése, hogy versenyképes és sikeres legyen az új világgazdasági korszakban, ahol a termelés és a digitalizáció  között szoros összhang van - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Győrben, az ország első, 14,2 milliárd forint kormányzati támogatásból megépülő Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ (FIEK) alapkőletételén, a Széchenyi István Egyetemen.

 

Alapkőletétel az egyetemen Győrben


[namelink name="Szijjártó Péter"] elmondta, hogy ebbe a "kemény" világgazdasági  versenybe a kormány "komoly nevezési lappal nevezett". Kifejtette, hogy Európában nálunk a legalacsonyabb a társasági adó, a személyi jövedelem adó, folyamatosan csökkenti a munkára rakodó terheket a  kormány, emellett széles körű beruházás-ösztönzési és  -finanszírozási programot hozott létre.


A siker elérése érdekében a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a  kutatás-fejlesztésre szánt költségvetési források 2020-ra a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát érje el, 2030-ra pedig a három százalékát.


Előzmények - A győri Széchenyi István Egyetem, az Audi Hungaria Zrt. és a győri önkormányzat vezetése az elmúlt időszakban kialakította a Felsőoktatási és Ipari Együtt- működési Központ misszióját, hogy az egyetem, az Audi és a régió kis- és középvállalatai együttműködésén alapuló nyitott, a gazdaság számára elérhető kooperációs platformot hozzon létre. A program célja, hogy megalapozza a járműipari innovációs törekvéseket és előkészítse az egyetem és az együttműködő cégek igényeinek kielégítését lehetővé tevő fejlesztéseket. A fejlesztési program egyik elemeként 2015 októberétől egyedi kormánydöntésen alapuló projekt valósul meg a kormány 6,4 milliárd forintos támogatásával, amely magába foglalja az épület- és eszközberuházást, valamint a kapcsolódó egyéb támogató szakmai tevékenységet.

 



A beruházás három fő részből áll. Megépül a Menedzsment Campus, egy háromszintes épület, ahol előadótermeket, irodákat és alkotóhelyeket alakítanak ki. Mögötte elkészül a csomagolásvizsgáló labor, iroda- és laborhelyiségekkel. Az Audi-épület mellett épül fel a háromszintes fékpadépület, amely átmenetet képez a technológiai és iroda-oktatási funkció között: helyet biztosít laboroknak, fékpadoknak, egy osztható előadóteremnek és irodáknak.


A beruházás alapkőletételére csütörtök délelőtt tíz órakor kerül sor a Belsőégésű Motorok Tanszéke (az Audi-épület) közvetlen szomszédságában. Ebben részt vesz [namelink name="Szijjártó Péter"] külgazdasági és külügyminiszter, Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Peter Kössler, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke, dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyekért felelős igazgatósági tagja, Paár Attila, a West Hungaria Bau Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

A tervezett beruházás látványterve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!