Győr és környéke

2014.10.16. 11:31

Egy plusz egy szavazat, avagy fellebbezés fellebbezést követ megyénkben

"Kellemesen csalódtam, nem gondoltam volna, hogy ennyire tisztességesen fog zajlani minden." Nos, bennem tíz éven keresztül tartott ez a hit.

Szeghalmi Balázs

2004-ben az első Magyarországon rendezett európai parlamenti választásokon tagja voltam az egyik győri szavazatszámláló bizottságának. Akkor még olyan időket éltünk, hogy a választások nem voltak eleve lefutottak, s nem volt fix 1-es a Fidesz sikere. Ennek megfelelően az akkori legnagyobb ellenzéki párt minden egyes szavazókörbe saját megfigyelőt ültetett. Miután összeszámoltuk a szavazatokat, s végeztünk a ránk bízott munkával, a Fidesz delegáltja a következőket mondta: "kellemesen csalódtam, nem gondoltam volna, hogy ennyire tisztességesen fog zajlani minden".

Nos, bennem tíz éven keresztül tartott ez a hit. Egészen mostanáig úgy voltam vele: ha országos szinten akadnak is furcsaságok minden egyes választás során, legalább szűkebb pátriánkban nem férhet kétség a szavazás tisztaságát illetően. Most több mint szomorúan hallottam, hogy Öttevényen olyan tagja volt az egyik szavazatszámláló bizottságnak, akinek közeli hozzátartozója képviselőjelöltként indult, s be is jutott az új testületbe. Ez minden, csak nem etikus viselkedés.

Mosonmagyaróváron tíz körzetből kilencben fellebbeztek, így a héten csak a polgármester és egyetlen körzet nyertese veheti át a megbízólevelét. Bőnyön szintén fellebbezésbe torkollott a választás. Muraközi László kihívója, Szabó Csaba veszített egyetlen vokssal.

A 4. számú győri egyéni körzet pedig olyan matekozásba ment át a független Bárány István és a fideszes Morvay László között, amit valóban nehéz követni. Egyetlen, jóval egyszerűbb matematikai kérdésem ez ügyben nekem is lenne: ha Morvay László neve mellett találták három újabb érvényes szavazatot, akkor Borkai Zsolt neve mellett miért nem? Elég nehéz ugyanis elképzelni, hogy hárman szavaznak a kormánypárt győri képviselőjelöltjére, míg az ország egyik legnépszerűbb fideszes polgármesterére nem.

Természetesen tudom, mindez csupán fikció, hiszen Borkai Zsolt szavazatait nem kell újraszámolni, így a feltételezésem megmarad az élet nagy, megválaszolatlan kérdéseit összegyűjtő noteszlapjaimon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!