Győr és környéke

2017.10.07. 09:06

Egy km-en belül más álláspont: Révfaluban bontanák a falat, Vízivárosban örülnének a zajvédőnek

"Hogy ne riadjunk fel alvás közben, nincs más megoldás, mint a zajvédő fal" - mondta a Víztükör utcában élő Fodor Jenő. Innen alig egy km-re akkor örülnének a 14 lakásos társasház lakói, ha megszabadulnának - ahogy ők csúfolják - a négy méter magas "berlini faltól".

Szeghalmi Balázs

Víztükör utca 15., 52 lakásos társasház, Víziváros, Győr. Itt épült az első vízivárosi lakótömbök egyike. Másfél évtizede csendes kis zsákutca volt, nyugalom honolt a környékén. Az utolsó pár évben nagyot fordult a világ. A szomszédos telkeken gomba módra kezdtek szaporodni a társasházak. Jelenleg is több építkezés zajlik gőzerővel. Minden szabad négyzetmétert kihasználnak, hogy minél több új lakást adjanak el. Ahogy egyre több otthont foglaltak el a családok Vízivárosban, úgy növekedett a forgalom.


A másfél milliárd forintból épült új Bácsai utat 2010-ben adták át. A cél az volt, hogy az 1,3 km-es szakasszal tehermentesítsék a régi Bácsai utat. Ez sikerült, igaz, az ára a vízivárosi lakók nyugodt élete volt. Az útátadás óta probléma, hogy új Bácsai utat egyes autósok gyorsulásai pályának tekintik. A tisztességes sebesség betartását ugyan segíti, hogy két körforgalom tagolja a hosszú, egyenes szakaszt, de a "versenyzőket" ez nem hozza zavarba.


A fal mellé állandó traffipaxot kértek


"A Víztükör utca új Bácsai úttal szomszédos részén élők jogos kérése, hogy az erős forgalom, az építkezésekre folyamatosan anyagot szállító teherautók zajhatása miatt húzzanak fel 2,5-3 m magas falat. Utóbbit az új Bácsai úttal párhuzamosan, 65-70 m hosszan kellene megépíteni" - kezdte a társasház közös képviselője, Pingiczer Szabolcs. Szőcs Réka és Fodor Jenő szerint a legnagyobb gondot az éjszakai száguldozás okozza. "Hiába mérnek nappal a rendőrök gyakran az új Bácsai úton, sötétedés után ez nem tartja vissza a gyorshajtókat. Állandó traffipax telepítésére nincs lehetőség. Hogy ne riadjunk fel alvás közben, szükség van a zajvédő falra" - mondta a vízivárosi férfi. Miután a Kisalföld munkatársai hétfőn találkoztak a lakókkal, nem sokkal később csúnya baleset történt a Víztükör utca és az új Bácsai út kereszteződésében.


 

Vízivárosban több zsákutcát összenyitottak a közelmúltban, az erős forgalommal most szembesülnek a családok.

Vízivárosban több zsákutcát összenyitottak a közelmúltban, az erős forgalommal most szembesülnek a családok.


Pingiczer Szabolcs jelezte a gondokat Bárány Istvánnak, a városrész önkormányzati képviselőjének. A győri Polgármesteri Hivataltól érkezett válasz szerint az önkormányzatnak nincs kötelezettsége itt zajvédő falat építeni és egyelőre nem terveznek zajméréseket végezni. "Azzal érvel az önkormányzat településfejlesztési főosztálya, hogy a zajvédelmi feladatokat az engedélyeztetési tervnek megfelelően az ingatlanfejlesztők megvalósították anno. Valóban építettek olyan zajvédő dombot, ami a földszinti lakásokig nem ér fel. Lehet, hogy ez megfelelt a törvényi kötelezettségeknek 15 éve, de Víziváros óriásit változott az utóbbi években. Amikor döntés születik az ügyben, ezt a körülményt kiemelten kellene figyelembe venni" - közölte Pingiczer Szabolcs.


Józan ésszel


Csavar a történetben, hogy a Víztükör utcától alig egy km-re a Bácsai út 2/a. szám alatti társasház lakói szabadulnának a "berlini faltól". Mint azt nyáron megírtuk, a 14 lakásos társasházban élőket szövetségbe forrasztotta a négy méter magas fal. A felháborodásról sokat mond, hogy közel 20 lakó vállalta a fotót a lakóparkot elcsúfító fal előtt. Az alsó szinten lévő lakásokat árnyékolja a betonmonstrum, ami közbiztonsági kérdéseket is felvett. A józan ész azt diktálná, hogy az utált falat bontsák el vagy legalább csökkentsék a magasságát a Bácsai úton, majd a szétszerelt elemeket állítsák fel a Víztükör utcában. Műszaki szakember kérdésünkre megerősítette: a fal bontható, nincs akadálya a szétszerelésének.


A Bácsai úton lakó Baudentisztl Ferenc szerint erősen vitatható a négy méteres zajvédő fal bizonyos szakaszának indokoltsága, ahol nincs szó új nyomvonalról. "Célunk, hogy ne a fal árnyékában kelljen élnünk, de a lakóközösség nyitott kompromisszumos megoldásra is" - tette hozzá.


 

Fiatal szülők, középkorúak, nyugdíjasok - senki nem ért egyet a barátságos lakópark elcsúfításával a Bácsai úton. Fotó: Kisalföld-archívum

Fiatal szülők, középkorúak, nyugdíjasok - senki nem ért egyet a barátságos lakópark elcsúfításával a Bácsai úton. Fotó: Kisalföld-archívum


Keresik a megoldásokat


Bárány István, Víziváros önkormányzati képviselője elmondta: elvi szinten támogatja a lakóközösségek törekvését, lobbizni fog a mindkét fél számára elfogadható eredményért. Somogyi Tivadar, Győr egyik alpolgármestere, a Bácsai út révfalui szakaszának önkormányzati képviselője új fejleményként értékelte, hogy a közeli Víztükör utcában szívesen látnák a lakók a falat. "Hivatali szinten foglalkozunk a Bácsai úti fal átalakításával. Jeleztem a lakóknak, hogy megértem a gondjukat, dolgozunk a megoldáson. Ehhez a türelmüket kérem, a jogi procedúra hosszabb időt vesz igénybe" - közölte Somogyi Tivadar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!