Győr és környéke

2018.12.17. 17:03

Egy édesanya és három fia maradt otthon nélkül Láziban, mindene elégett a családnak - fotók

Gyertyagyújtásra várták a négytagú családot vasárnap este Láziban. Nem mentek, mert leégett a házuk, odaveszett mindenük. György Sándornénak és három fiának nincs otthona.

Gyurina Zsolt

„Fürdésre készültünk a testvéreimmel, amikor nagy csattanással elment az áram. Füstöt éreztünk, körülnéztünk, benyitottunk a hátsó szobába: az már lángokban állt – eleveníti fel a vasárnap este történteket Zsolt, a 13 éves legnagyobb fiú. – Füst volt mindenütt. Kiszaladtunk a házból, ablakot nyitottunk, mire belobbant minden."

Fürdött a három gyerek, amikor kigyulladt fejük felett a ház Láziban


Szegény Pityu is megfulladt


Toporgunk a hóban, Zsolt és egy évvel fiatalabb ikertestvérei, Gábor és Tibor a földet nézik. Egy hajdanvolt otthon romjai előtt fázunk a hidegben. A tető nagy foltokban hiányzik, itt-ott gerendacsonk meredezik az ég felé. A kormos falak előtt összeégett ruhamaradványok hevernek, a lábunknál tyúk kapirgálja fagyott tálját. Vasárnap este, ahogy korábban megírtuk, minden bizonnyal elektromos zárlat miatt égett le egy családi ház a Győr környéki Láziban. Egy édesanya lakta három fiával.


„Szegény Pityu is megfulladt – szomorodik el Tibor. – Vissza akartunk menni érte, de a tűzoltók nem engedték. A kalitkája ott volt felakasztva a konyhában..." Pityu, a törpepapagáj október óta élt a fiúkkal. „Nekem a könyveim hiányoznak, főleg a Terülj, terülj, asztalkám meséi" – teszi hozzá Gábor, a nagy irodalmár, aki iskolai tankönyveit is siratja. Zsolt a horgászfelszerelése miatt lógatja a fejét, illetve a családi fényképek elporladását sajnálja. Gábor velem együtt először tér vissza a kiégett hátsó szobába. „Húha!" kiált fel. A földön vastag réteget alkotnak az összeégett, az oltás során átvizesedett játékok, bútordarabok; fejünk felett viszont a kékesszürke ég látható a hiányzó tetőn át.

Galéria kép


Nagyon megijedtem


György Sándorné Ilona 30 éve lakott a 80 négyzetméteres családi házban. Két nagyobb gyermeke már önálló életet él, férje tizenegy éve hagyta el őket. Ilona azóta csak a srácoknak élt, nem dolgozott, velük volt otthon. „Olyan pillanatok alatt égett minden, mint ahogy most így elmondtam – jelenti ki, aztán kis szünet után csöndesen szól: – Nagyon megijedtem."


A veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók értek először a tűzhöz. „Mivel Varsány csak hat kilométerre fekszik Lázitól, előbb értünk oda, mint a hivatásos kollégák. Az első dolgunk volt, hogy kihoztuk a gázpalackot a házból, mert ha az felrobban, még nagyobb lett volna baj. Nem lacafacáztunk, megragadtuk a tizenöt kilós gáztűzhellyel együtt, és a füsttel teli lakáson keresztül kihoztuk a házból" – mesélte lapunknak Pethő Tivadar parancsnok, aki még hozzátette, hogy az ilyen esetek mindig megerősítik: nagy szükségülenne egy korszerű tűzoltóautóra.


A ház előtt a falubeliekkel beszélgetve megtudom, hogy az anya és három fia a település életének aktív tagjai. „Vasárnap este gyertyagyújtást rendeztünk, csodálkoztunk is, hogy nem jönnek. Most már tudjuk, hogy miért" – nyugtázza a helybeli asszony, aki arról is informál, hogy Lázi összefogott, szekrényt, asztalt, televíziót szereztek a szerencsétlenül jártaknak, a pannonhalmi karitász pedig élelmiszert gyűjtött. A karitász korábban is segített, nemrégiben egy új hűtőt adtak át nekik adományként – feketéllő maradványaival magam is találkoztam.

Galéria kép


Talán újjáépíthető


Györgyék egyelőre Veszprémvarsányban, egy ismerősnél húzzák meg magukat. Azt hallom, talán a ház menthető, nagy munkával mégis újjáépíthető; közben betoppan a kettővel arrébbi szomszéd, egy üres, igaz, villany és víz nélküli házat ajánl alkalmi szállás gyanánt. Ilonának és fiainak lassan indulnia kell a romos családi fészektől, hiszen nincs miért maradni. Körbenéznek még a havas-kormos udvaron: Vacakot, az apró kutyát viszik magukkal. Indulniuk kellene, de tétováznak: itt nem maradhatnak, de nincs haza, nincs meleg otthon, ahova mehetnének.

Ha segítene

A Lapcom Média Alapítvány olvasóink jóvoltából 150 ezer forinttal támogatta Györgyéket. Ha segítene, az alábbi számlaszámra utalva teheti meg: Mente Jolán, 11600006-00000000-79892601.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!