Győr és környéke

2014.12.11. 17:47

Egy cég lesz a hat Volánból

A Kisalföld Volán helyett az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ járataira szállhatnak fel az utasok január 1-jétől. A buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjuk megszüntetése miatt sztrájkkal fenyegetnek.

Hancz Gábor-Laczó Balázs


Az északnyugat-magyarországi régió négy megyéjében hat Volán-társaság szállítja az utasokat: a Bakony, a Balaton, a Kisalföld, a Somló, a Vasi és a Zala Volán. Január 1-jétől mindegyik cég beolvad az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) Zrt.-be. Az utóbbi cég székhelye Szombathelyen van.

Tegnap kiderült: a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése miatt akár együtt is sztrájkolhatnak december végén az autóbusz-vezetők és a vasúti dolgozók, ha nem érnek el eredményt a kormányzatnál.

A társaságok összevonása létszámleépítéssel jár, Szabó Zoltán koordinációs igazgató azonban kérdésünkre pontos számot nem közölt. Azt ugyanakkor kifejtette: jellemzően a vezetői létszámok csökkentek.
 

Januártól az ÉNYKK Zrt. szolgáltat majd, de a Kisalföld Volán felirat egyelőre a buszokon marad.. Fotó: Mészáros Mátyás

Januártól az ÉNYKK Zrt. szolgáltat majd, de a Kisalföld Volán felirat egyelőre a buszokon marad.. Fotó: Mészáros Mátyás
Többeket nyugdíjaztak

Az egyes szakterületek központosítása és szervezeti változása miatti kisebb munkaerőigényt döntően a már nem aktív korú kollégák nyugdíjazásával kezelik. „Összességében a leépítés szintje Győr-Moson-Sopron megyében minimális, az autóbusz-vezető és a szerelő-karbantartó állományt pedig egyáltalán nem érinti. Naponta Szombathelyre bejárni egy Kisalföld volános alkalmazottnak kell, aki ezt vállalta csornai lakóhelyéről" – hangsúlyozta Szabó Zoltán.

Elkerül a szakirányítás

Az integrációval a szervezeti egységek szakirányítása – például az üzemeltetés, a műszak, a belső ellenőrzés, a jog, a gazdaság – kerül át a szombathelyi központba, ami csak néhány helyi vezetői pozíció megszűnésével jár. A koordinációs igazgató hangsúlyozta: az ÉNYKK Zrt. menedzsmentjében mind a négy megye képviselteti magát: a társaságnak Zala megyei a vezérigazgató-helyettese, Vas megyei az üzemeltetési főigazgatója, Veszprém megyei a műszaki igazgatója és Győr-Moson-Sopron megyei az informatikai igazgatója. Emiatt Győrben marad az informatika, valamint megmarad a teljes megyei üzemeltetési és műszaki szervezet is. A több mint négyezer embert foglalkoztató új cég bérszámfejtési feladatait is a kisalföldi megyeszékhelyen végzik majd.

Szabó Zoltán kérdésünkre azt is hangsúlyozta: az ÉNYKK Zrt. vezetésének a jelenlegi Kisalföld volános munkahelyek megtartása a célja, ezért Győr-Moson-Sopron megyéből tárgyi eszközöket – például bútorokat, számítógépeket – sem terveznek Szombathelyre vinni.

Az utasok a változásból januártól semmit sem vesznek észre, mert a járművek ugyanott fognak futni, ahol eddig.

A kormány tárgyal

Tegnap délelőtt megjelent a Facebookon, hogy december 28–30-án sztrájkolni fognak a buszsofőrök, de az általunk megkérdezettek Győrben a Volán-szakszervezet szavára vártak. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége már szeptemberben kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a buszvezetők korkedvezményes nyugdíjának megtartását, valamint mielőbbi tárgyalásokat szorgalmazott a szaktárca és a Volán-cégcsoport szakszervezetei között. Nem kaptak választ, ezért aláírásgyűjtés kezdődött.

Takács Erika, a Kisalföld Volán Zrt., KKSZ Kisalföld Volán szakszervezeti vezetője elmondta, a december 3-án megtartott „békés meneten" – vagyis a korkedvezmény megszüntetésének tervezete elleni tüntetésen – is részt vettek. „Közösen fogalmaztunk meg petíciót a kötött pályás közlekedés és az egészségügy érdekvédelmi szervezetével a korkedvezményes nyugdíjat érintő tervezet miatt. Úgy látjuk, hogy ez az intézkedés januártól rendkívül hátrányosan érintené a dolgozókat, és az ügyben nem történt semmiféle egyeztetés az érdekvédelemmel. Egyetlen párt volt, amelyik a petíciót nem fogadta be. Az érdekvédelem, a szakszervezet nem politizál, a tiltakozásunk sem kormányellenes, hanem kormányintézkedés-ellenes."

A szakszervezeti vezetőt kérdeztük a lehetséges sztrájkról is, a hivatalos válaszából az derül ki: a tárgyalásban bíznak. „Az érdekvédelem országos szinten törekszik az egységes együttműködésre, ezért ha lesz megmozdulás, akkor az országos méretű és a kötött pályás közlekedés szakszervezeteivel együtt élünk a lehetőséggel" – írta Takács Erika. „Az érdekvédelem a tárgyalásokban keresi és látja a megoldást. A mai napon (vagyis tegnap) pozitív visszajelzés érkezett, a párbeszéd megkezdésének lehetőségével kapcsolatban előreláthatólag a jövő héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az érdekvédelem egyeztetést folytat" – derül ki a vezető szavaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!