Győr és környéke

2018.03.09. 08:25

Egész megyét érintő botrány: elúszott a vokis dolgozók fizetése

Csaknem száz tanár ütheti bottal pénze nyomát. Tíz éve kezdődött gyalázatos történet végére került pont - így értékelte a Kisalföldnek Árvay Péter, a Vocational Academy botrányának egyik károsultja a döntést.

Hancz Gábor

A Győri Törvényszék jogerősen felszámolta a korábban tucatnyi iskolát működtető Vocational Academy Alapítványt. Csaknem száz tanár ütheti bottal pénze nyomát. Tíz éve kezdődött gyalázatos történet végére került pont – így értékelte a Kisalföldnek Árvay Péter, a Vocational Academy botrányának egyik károsultja a döntést. A pedagógus a sopronkövesdi általános iskolában tanított annak idején.


A sopronkövesdi általános iskola fenntartását a helyi önkormányzat 2007 nyarán átadta a győri Vocational Academy Alapítványnak, amit általában csak Vokinak neveztek. Több más településen döntöttek hasonlóan, így például Cirákon, Osliban, Vágon, Vitnyéden, Újkéren, Rábapordányban. Az ok mindenütt ugyanaz volt: az állam a 2007/2008-as tanév előtt szigorította az oktatási normatívák kifizetését, amelyhez minimális tanulólétszámokat írt elő. Több kisebb település felső tagozata vagy egész alma matere bezárását elkerülendő belement, hogy intézménye 2007 nyarától annak a Vokinak a tagiskolája legyen, amely akkor már régóta működtetett iskolákat Győrben, Téten, Csornán és Kapuváron.


Nagyon hamar kiderült azonban, hogy nincs szó valódi megoldásról. Az alapítvány 2007 decemberétől nem tudta fizetni a dolgozók bérét, akik így általában ingyen, szívességből tanították végig a tanévet. Néhány faluban az önkormányzat kölcsönként adott fizetést néhány hónapig a pórul jártaknak, amit azonban utóbb vissza kellett fizetniük.


Az akkor Sopronkövesden tanító Árvay Péter lapunknak azt mondta: az ő esetében a bíróság kimondta, hogy 890 ezer forinttal és annak kamataival tartoznak neki. Ebből mintegy 300 ezer forintot kapott kézhez a Bérgarancia Alapból, a többire már keresztet vetett. Tudomása szerint rajta kívül 86-an járnak hasonló cipőben, többeknek egy-két millió forintja veszett kárba.


A felszámolási iratokból egyébként kiderül, hogy az alapítvány 892 millió forinttal tartozott bankoknak, az adóhatóságnak, közműszolgáltatóknak, önkormányzatoknak, munkavállalóknak. A felszámoló 8,8 millió forint készpénzt és több mint egymilliárd forintnyi tárgyieszköz-vagyont talált a szervezetnél. A Voki ingatlanjait független szakértő által készített értékbecslés alapján 609 millió forintos irányáron, nyilvános eljárás keretében hirdették meg több alkalommal, de mindössze 163 millió forint bevételre sikerült eladásukból szert tenni, ami két pénzintézet követelésének részbeni kifizetésére ment el, a munkabértartozásokra viszont nem nyújtott fedezetet.

A történetnek sok tanulsága van, egyet Árvay Péter osztott meg velünk. „Ha egy munkáltató nem fizet, azonnal ott kell hagyni. Nekünk is ezt kellett volna tennünk – mondta. – Erkölcsileg szép, hogy ingyen, becsülettel befejeztük a tanévet, de anyagilag teljes ráfizetés volt."

Adósság

892 millió forinttal tartozott az alapítvány a bankoknak, az adóhatóságnak, közműszolgáltatóknak, önkormányzatoknak, munkavállalóknak. Mindez a felszámolási iratokból derül ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!