Hallgassa élőben!

Edzés: otthon vagy inkább edzőteremben?

Amikor elérkezettnek látjuk az időt életvitelünk megreformálására és kemény elhatározással (remélhetőleg) rendszeres edzésekbe kezdünk, sokszor bizonytalanok vagyunk az edzés helyének megválasztásában. Mik az előnyei és hátrányai az otthoni és az edzőtermi edzéseknek?

Szeretne tájékozódni a témában?

Győri fitness és edzőtermek a CGR.hu szolgáltatási oldalon.

Fitness, ami elérhető
Az otthoni edzések egyik nagy előnye, hogy bármikor elvégezhetjük a gyakorlatokat. Bármikor, tehát amikor kedvünk tartja vagy időnk engedi.

Az idő, mint befolyásoló tényező korántsem elhanyagolható szempont egy elfoglalt embernél, így pl. kisgyermekes anyukánál, aki a terhesség során felszedett fölös kilóitól szeretne megszabadulni. A baba mellett korántsem egyszerű elszabadulni otthonról akárcsak egyetlen órára is, ez kemény szervezési feladatot jelenthet az egész családnak.

A “kedvünk szerint bármikor edzhetünk” kérdése azonban már sokkal inkább szubjektív tényező. Összekaptunk a kollégával vagy esik az eső? Rosszkedvűen ébredtünk?

Számtalan okunk lehet arra, hogy adott pillanatban NE legyen kedvünk otthon tornázni, edzeni. Ilyenkor aztán egy könnyed mozdulattal visszagurítjuk az ágy alá a súlyzót vagy elfordítjuk tekintetünket a ránk váró sporteszközökről.

Jó esetben teregetésre használjuk a szobabiciklit, addig sem látjuk és nem lesz lelkiismeret furdalásunk.

Az edzőtermi mozgásra azonban könnyebben rávesszük magunkat, ha előre megváltott bérletünk van, hiszen mégsem veszhet kárba a sok ezer forint.

Ha pedig már ott vagyunk, az addigi nyomott hangulatunk is megváltozhat a légkondícionált helyiségekben zajló lendületes, pörgős élet láttán.

Előbbieket szem előtt tartva tehát érdemes számba venni lehetőségeinket. Ha megoldható, mozduljunk ki otthonról, lépjünk ki az egyhangúságból, mely jó alapot adhat egész éltmódunk, életszemléletünk megreformálásához.

Otthoni edzés

Sokan szeretnének konditeremben edzeni, néhány indok miatt inkább otthon maradnak.
Otthon viszont sokkal nehezebb rendszeresen és hatékonyan edzeni.
Szóval ha ezen indokok miatt eddig nem mentél el edzőterembe, akkor mostantól ezek ne legyenek előtted akadályok!

Gátlások
Sokan azért nem mennek el konditerembe edzeni, mert gátlásosak.
Kövérek, vagy csúnya zsírpárnáik vannak. Soványak, vagy vékony izmaik vannak.
Otthon edzve nincs gátlás, hiszen egyedül vagy, nem bámul meg senki.
De az edzőteremben nem fog lenézni senki!
Oda mindenki önmaga miatt jár, nem érdeklik az idegenek.
Légy büszke, hogy te is jársz konditerembe, s eddz lelkiismeretesen!
Szóval a gátlásosság miatt ne mondj le a konditermi edzésről.
Inkább vegyél fel egy bő ruhát, amiben nem látszik az alakod, ha szégyellős vagy.

Ha már ennyit fizettem érte…
Sokan megveszik az otthoni eszközöket a gyors eredmény reményében, Majd néhány hétig hébe-hóba használják, s utána feladják.
Az ember hajlamos áthárítani a felelősséget, jelen esetben az adott fitnesz eszköz lesz az eredménytelenség oka. Mindegy az, hogy olcsó vagy drága egy kondigép vagy fitnesz eszköz, a munkát nem végzi el helyetted.
Szóval ne hidd azt, hogy ha veszel egy gépet, akkor máris megoldottad a rendszeres testedzést!
Ha nem tudod magad motiválni, ha nem tudsz rendszeresen edzeni, akkor ne vegyél drága otthoni gépet, hanem irány a konditerem, s fogadj egy személyi edzőt, aki megtanít, hogyan eddz eredményesen és hogyan motiváld magad.

Pár perc elég alakformálásra – állítólag
Sokan bedőlnek a profi modellekkel bemutatott fitnesz eszközök, vagy a 10-20-30 nap alatt teljes átalakulást ígérő edzésprogramok reklámjainak, melyek csak napi 5 perc edzést igényelnek.
A rendszeres testedzésnek csak akkor van eredménye, ha minden nap csinálsz valamit, azaz a rendszeres testmozgás a napi rutinod szerves részét képezi. Persze nem kell minden nap kifulladásig edzeni, de egy átmozgató tornát minden nap végre kell hajtani, s az is legalább 20 perc.
A komoly eredményekhez viszont jóval több idő kell, legalább hetente 3-4 egyórás edzés, melyekből kettőt a konditeremben kell végezni!

Idő és motiváció az egészségért
Sokan azért választják az otthoni testedzést, hogy megtakarítsák a konditerembe utazáshoz szükséges időt. Való igaz, ezzel akár 1-2 órát is spórolhatsz egy nagyvárosban.
Gondolhatod, hogy otthon tudsz edzeni bármikor, sőt még géped is van otthon.
De mivel az mindig ott van, ezért az edzéshez való motivációban nincs szerepe.
Szóval ne feltétlenül spórolj az utazási időn, mert a konditeremben sokkal motiváltabban tudsz edzeni, mint otthon.
A legjobb megoldás, ha gyalog vagy biciklivel mégy edzeni, azzal két legyet ütsz egy csapásra!

Otthon vagy edzőteremben?
Szóval összességében bárki, bármit, bármivel tud otthon edzeni.
Ezen változatosság ellenére az otthoni edzést csak kevesen gyakorolják, mert nehéz otthon önmagunktól rendszeresen és hatékonyan edzeni.
Én úgy gondolom, hogy az otthoni edzés kiegészítésnek kiváló.
Nagyon fontos lenne mindenkinek otthon is elvégezni minden nap néhány gyakorlatot.
A fő edzést kiegészítő gyakorlatok ezek: úgymint reggeli torna, esti torna, légzőgyakorlatok, nyújtások, önmasszázs, érzékszervek gyakorlatai.
De természetesen a fő edzést is el lehet végezni otthon, azaz az otthoni testépítést, az otthoni zsírégetést és az otthoni jógázást.

Otthoni edzésterv vagy kondi edzésterv?
Mindkettő! A fő edzéseik a konditeremben zajlanak, a kiegészítő edzések pedig otthon.
Számtalan statisztika bizonyítja, hogy a konditeremben végzett edzés hatékonyabb.
Ha úgy érzed, hogy nem tudod biztosítani az otthoni edzés kritériumait, akkor a konditeremben a helyed.

Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
Palkovics: kiemelt ágazatként tekint a kormány a védelmi iparra
Megerősítik a védelmi ipar kutatási, fejlesztési és innovációs képességét.
Csütörtöktől karbantartás lesz a győri Rába vasúti hídon – Tilos lesz a gyalogos közlekedés
Szalai Ádámnak másfél hónapot kell kihagynia
A középcsatár bal térdét a porcgyűrű (meniszkusz) sérülése miatt kedden artroszkópos eljárással megoperálták.
Rábapordány is „Az Év Digitális Faluja” lett
Rábapordány, Alsómocsolád, Nagypáli, Füzérradvány nyerték „Az Év Digitális Faluja”-díjat a Digitális Jólét Program (DJP) által idén először meghirdetett pályázatán.
Gyász
Gyászol az ALCUFER Kft. Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy az Alcufer Kft. nyugdíjas dolgozója, gépkezelője, ID. MÁTÉ FERENC életének 73. évében váratlanul elhunyt. Máté Ferenc több évtizedes példamutató munkájával jelentős mértékben hozzájárult vállalatunk fejlődéséhez. Búcsúztatása 2021. szeptember 24-én 12 órakor lesz a rábapatonai temetőben. Az Alcufer Kft. osztozva a család gyászában, dolgozóját saját halottjának tekinti. Emlékét megőrizzük: ALCUFER Kft.
Szívünkben el nem múló szeretettel emlékezünk HEKLI TIBOR halálának 5. évfordulójára. Évre év jön, az idő tovaszáll, de a gondolatunk mindig Rád talál. Az élet csendesen megy tovább, de a fájdalom elkísér egy életen át. Szerető lányaid, vejeid és unokáid
Fájó szívvel és el nem múló szeretettel emlékezünk édesapánk MOGYORÓS GYÖRGY JÓZSEF halálának 1. évfordulóján. Még fáj, s talán örökre így marad, de mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad. Szerető lányod, fiad és családjaik.
„Már nincs holnap, ennyi volt az élet. Sirassatok csendesen, mert én a szívetekben élek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága szerettünk, BARACSKAI LAJOSNÉ szül. Szitás Ilona életének 74. évében csendesen elhunyt. Temetése szeptember 23-án, csütörtökön 15 órakor lesz a dunakiliti temetőben. Az engesztelő szentmisére 14.15 órakor kerül sor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Csak az hal meg, kit elfelednek, örökké él, kit nagyon szeretnek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Szerettünk, DOMBI MIHÁLYNÉ szül. FEKETE MÁRIA (MARIKA NÉNI, SOPRON-BÁNFALVI HAJNAL TÉRI LAKOS) életének 87. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 15 órakor lesz a sopron-bánfalvi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. A részvétnyilvánitás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem vársz már bennünket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. Az otthonod a mennyország lesz, ezután angyalként vigyázol ránk, szereteted kísér tovább. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁNGLI TERÉZ 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken 14 órakor lesz a lövői temetőben. Előtte, 13.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk lelki üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem, amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédim, apósunk és rokonunk, ID. MÁTÉ FERENC életének 73. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken 12 órakor lesz a rábapatonai temetőben. Lelki üdvéért 11.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Külön köszönet az ALCUFER KFT. vezetőségének támogatásukért. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Már nincs holnap, ennyi volt az élet, Sirassatok csendesen, mert én a szívetekben élek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Id. Kránitz Lajos volt Gysev-dolgozó életének 77. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken 15.30 órakor lesz a soproni evangélikus temetőben, katolikus szertartással. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a Kisbaboti Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, Kisbabot díszpolgára, NÉMETH JÓZSEF életének 72. évében elhunyt. Kisbabot lakóinak szeretete, tisztelete és megbecsülése övezte egész életén át. Kisbabot Község Önkormányzata saját halottjának tekinti. JÓZSI BÁCSI, NYUGODJ BÉKÉBEN! Földi maradványait 2021. szeptember 23-án 13 órakor a kisbaboti temetőben helyezzük örök nyugalomra. Kisbabot Önkormányzat Képviselő-testülete
,,Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, anyósom és rokonunk, NÉMETH JÓZSEFNÉ (KATI) öntésmajori lakos életének 66. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 13.30 órakor lesz szentmisével egybekötve a kapuvári Szent Kereszt- temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Már nincs holnap, ennyi volt az élet, Sirassatok csendesen, mert én a szívetekben élek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ ISTVÁN NYUGALMAZOTT BV-DOLGOZÓ életének 71. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Kérjük, egy-egy szál virággal búcsúztassák. Gyászoló család
„Fogtuk a kezed, úgy zokogtunk érted, hittük, hogy szeretetünk visszatart majd téged. Nem leszel magányos, odafent már várnak, Adj, Uram, nyugalmat Drága Jó Édesanyánknak.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, testvérünk, sógornőnk és rokonunk, SZELLE FERENCNÉ szül. Szücs Magdolna életének 74. évében, hosszan tartó betegség után csendesen megpihent. Temetése szeptember 23-án, csütörtökön 13 órakor lesz a halászi temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága Férjem, Édesapám, Nagypapánk és Apósom, TÓTH ÁRMIN életének 85. évében, hosszú betegség után elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 23-án 10 órakor lesz a soproni Szent György-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Küzdöttél, de már nem lehet, Csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, apósunk, testvérünk, nagypapánk, dédnagypapánk, sógorom és rokonunk, VARGA IMRE 86 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. szeptember 22-én, szerdán 16 órakor lesz a mezőörsi római katolikus temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 15.30 órakor mondatunk a helyi katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„A világ szegényebb lett egy tiszta szívű édesanyával, testvérrel, társsal, családtaggal. Szívünk világa őriz. Nyugodj békében.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy WEISZ ZSUZSANNA 54 éves korában csendesen elhunyt. Temetése szeptember 22-én, szerdán 15 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család