Győr és környéke

2019.05.31. 16:50

Dunai hajókatasztrófa - A medvei híd alatt haladt el a Viking - videó, fotók

Gönyű és Vámosszabadi mellett ment fel a Dunán, majd Bősnél zsilipelt a pénteken az a svájci szállodahajó, mely szerdán ütközött Budapestnél egy kisebb utasszállítóval: a balesetben heten haltak meg, 21 vízbe esett embert keresnek. A Viking kapitányát őrizetbe vették.

Cséfalvay Attila

Pénteken reggel indult el Budapestről az eddig hét áldozattal járó szerdai hajóbalesetben érintett szállodahajó (utasaival együtt) a magyar határ felé.

A Viking Sigyn dél körül ért Gönyűre, Vámosszabadira, majd Bősnél a zsilipelés után a nap második felében érte el Pozsonyt. A svájci felségjelzésű szállodahajó 64 éves ukrán kapitányát, az odesszai C. Yuriyt csütörtök este vették őrizetbe, s gyanúsítottként hallgatták ki a magyar rendőrök (aki ez ellen panasszal élt), miután a bizonyítékok érintettségére utaltak. A hajó már egy másik kapitánnyal hagyta el az országot – a vízi jármű méretét (135 méter hosszú) és erejét jelzi, hogy a medvei híd alatt elhaladva sérülést is alig láttunk rajta.

 

Dunai hajókatasztrófa - A medvei híd alatt haladt el a Viking. Fotók: Bertleff András - Mészáros Mátyás


A Viking Sigynen utazók egyébként arról számoltak be, hogy aki a hajójukról kevesen látták az ütközést, a több mint száz méter hosszú hajó fedélzetén nem is lehetett érezni. 

 

"A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt és még annál is többet megtesznek a kutatásban, a mentésben és a tragédia körülményeinek feltárása érdekében" - mondta a hajóbaleset helyszínére látogató Szijjártó Péter külügyminiszter. Kang Kjung Vha dél-korei külügyminiszter megköszönte a magyar kormány és a mentésben részt vevő szereplő segítségét. 

 

Eközben a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat közölte: szerdán Dunacsúnynál szlovák jégtörő húzott félre egy 1200 tonna rakománnyal irányíthatatlanul sodródó ukrán tolóhajót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!