Győr és környéke

2019.05.09. 09:00

Drága köret a krumpli - Sokba kerül az import, de (még) veri a magyar újburgonya ára

Az ugyan nem szokatlan, hogy tavasz elejére elfogy a magyar burgonya, az viszont már kellemetlen meglepetés, hogy jócskán megdrágult az időlegesen helyére lépő import. Mostanra megjött az első hazai újkrumpli, de egyelőre 600-700 forint kilogrammja, ami hétről hétre lejjebb szorul.

Cséfalvay Attila

Tavasz elején már csak Franciaországban vagy Észak-Afrikában termesztett burgonyát vehettünk idehaza, a magyar krumpli ugyanis szinte teljesen elfogyott a boltokból. 

 

A burgonya vetésterülete az 1930-as években még 290 ezer hektár felett volt hazánkban, ám azóta jóval kisebb lett: az elmúlt évben már csak 13,5 ezer hektárra szűkült (igaz, a hozamok egy hektárra vetítve emelkedtek). Idehaza évente nagyjából 600 ezer tonnát fogyasztunk, ám ennek csak a háromnegyedét termeljük meg. 


Minden tavaszra tehát már csak import marad – általában májusig, amikor az újkrumpli lassan ismét kiszorítja a külföldit. 

 Mennyi? – Hetekre elfogyott a piacokról, boltokból a magyar krumpli, mostanra jött meg az új hazai burgonya. Egyelőre még elég borsos az ára (felvételünkön Nyitrai Ildikó). Fotó: Mészáros Mátyás

A tavalyi aszályos időjárás miatt azonban oda az olcsó import, a külföldi burgonya ára megugrott, így aztán februárban 66 százalékkal volt drágább az egy évvel ezelőttihez képest. Ezért most szívhatja a fogát, aki a vasárnapi rántott hús mellé krumplit vásárol valamelyik hipermarketben. 


Józsa Attila a győri vásárcsarnokban árulja a burgonyát: 399 és 599 forintért kilogrammját. „Előbbi import francia, a drágább pedig magyar újburgonya" – magyarázza, miközben egy idősebb vásárló zacskóban viszi hozzá leméretni a külföldit. „Hogy miért ezt választottam? Egyértelműen az ára miatt" – mondta kérdésünkre a nyugdíjas. „Egyelőre csak kóstolónak visznek belőle, nagyobb mennyiséget majd akkor tudunk eladni, ha lejjebb megy a hazai krumpli ára. Mostanitól erre gyakorlatilag hetente lehet majd számítani. Eleinte a nagybani piacon ezer forint felett volt kilogrammja, akkor még nem is hoztam: körülbelül két hete árulom a magyar burgonyát. Tavasz elején valóban kifogyott, akkor egy időre maradt az importáru" – folytatta Józsa Attila. 


Hipermarketekben is körülnéztünk, az árakat vizsgálva: ahol jártunk, a magyar burgonya kilogrammját 699-ért tették a polcokra, a francia 299-ért vihető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!