Győr és környéke

2018.09.07. 11:47

Díjazták a Győr-szabadhegyi Nótaklub vezetőjét

A kulturális munkájáért járó elismerést nagy örömmel vette át Némethné Varjasi Ildikó nótaénekes.

Ihász Nóra

Nógrádi Tóth István, a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesületének elnöke serleget adott át Némethné Varjasi Ildikónak, a Győr-szabadhegyi Nótaklub vezetőjének augusztus 29-én, a József Attila Művelődési Házban.


A kulturális munkájáért járó elismerést nagy örömmel vette át Némethné Varjasi Ildikó nótaénekes, aki 17 éve vezeti a Győr-szabadhegyi Nótaklubot.

 

Fotó: Ihász Nóra

Havi egy alkalommal tartok foglalkozásokat a közel hatvanfős csoportnak. A megye minden részéről érkeznek a művelődési házba. A rendelkezésünkre álló két és fél óra sosem elég, annyira jól érezzük magunkat

– meséli Némethné Varjasi Ildikó, aki szerint ez a díj nemcsak az ő érdeme, hanem minden klubtagé, akik mind azon munkálkodnak, hogy a magyar nóták fennmaradjanak.


A győr-szabadhegyi nótaklubot Jankovits György, Gyirmóthi Elemér és Tóth János alapította 2000-ben. Az elmúlt években több országos és megyei versenyen is részt vettek a klubtagok, és sok szép eredmény is született.


Az éneklést minden alkalommal hangszerrel kísérik: Némethné Varjasi Ildikó hegedűvel; 15 éven át a néhai Ilmer Sándor, jelenleg pedig Pénzes László harmonikával.


A foglalkozások mindig egy félórás közös énekléssel kezdődnek, majd körülbelül harminc klubtag egyenként felmegy a színpadra, és előad két magyar nótát.

 

A legkedveltebb, apáiktól tanult dalokkal szoktak készülni. Szeretjük énekelni a »Darumadár útnak indul«, az »Édesanyám kössön kendőt«, a »Jegenyefán fészket rak a csóka«, és a »Vörösbort ittam az este« kezdetű nótákat

– idézi fel a klubvezető, akinek személyes kedvencei a „Ne szidjatok soha engem", a „Kiskereki betyár csárda", és a „Zúg a fenyves a Hargitán".


Némethné Varjasi Ildikó, és a klub további tíz állandó résztvevője a Győri Nóta Egyesületnek egyaránt tagja. „Az egyesületet Krasznai Tamás előadóművész vezeti" – mondja a díjazott, aki pályájáról is mesélt a Kisalföldnek.

 

„Elvégeztem a győri konzervatóriumot, de utána más irányt vett az életem. A zene szeretete természetesen megmaradt, húsz éven át a Rába Vegyeskar szólistája voltam. A magyar nótákba viszont akkor szerettem bele igazán, amikor a férjem benevezett a Jákó Vera Nótaversenyre, amin végül részt is vettem."


A szabadhegyi klubban ketten írnak nótaszövegeket: M. Tóth Magdolna és Gyirmóthi Elemér; Némethné Varjasi Ildikó pedig nóta-zeneszerzéssel is foglalkozik.

 

Országszerte már 8-10 íróval tartom a kapcsolatot, és a legutóbbi Nótaolimpián harmadik helyezettek lettünk M. Tóth Magdolnával

– meséli a klubvezető, akinek felemelő érzés, amikor a foglalkozások végén látja, hogy mindenki mosolyogva, sőt énekelve megy ki a művelődési házból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!