Győr és környéke

2016.08.13. 16:01

Csökkenőben a vérkészletek - véradókat várnak

,,A nyár a feltöltődésről szól, most itt a lehetőség, hogy Ön is feltöltsön másokat!" - ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt. Megyénkben és országosan sincs egyelőre vérhiány, ám hogy ez így is maradjon: kórházi műtét a következő hetekben sem maradjon el, - augusztusban 560 véradóesemény közül választhatnak a segítők.

Harcsás Judit

A nyári időszakban a szabadságolások, a szezonális allergia és akánikulai meleg miatt minden évben kevesebb a véradó. Míg naponta átlagosan 1600-1800-an adnak vért, ilyenkor húsz-harminc százalékkal kevesebben. Idén augusztus első hetében nyújtották legkevesebben karjukat, véradásra. Dr. Vörös Katalin, a győri Regionális Vérellátó Szolgálat vezetője megkeresésünkre elmondta, a régió biztonságos ellátásához havi 1600 önkéntesre számítanak, ez a szám teljesül, - emellett hetek óta pluszban is behívják a véradókat. „Sokéves tapasztalat szerint aki önkéntes volt, az is marad: az igazi véradó nem vár ellenszolgáltatást, - humánumból segít. Győr-Moson-Sopron megye mindig élen járt a segítségnyújtásban, ám mivel szükség esetén akár más megyének is besegítünk, az egyre apadó vérkészletek miatt több véradót várunk."


 

A Magyar Vöröskereszt arra kér mindenkit, aki egészségesnek érzi magát, vegyen részt az országban szervezett véradások valamelyikén éskérje erre családtagjait, ismerőseit, barátait is. Augusztus végéig 560 véradóalkalom közül lehet választani. A pontos helyszínek és időpontok a http://veradas.hu/adj-vert/veradasok  oldalon vagy a Véradás-Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobil applikációval érhetőek el. Országosan egyébként naponta 1800 véradó kellene az optimális és biztonságos vérmennyiség meglétéhez, hogy kórházi műtét sehol ne maradjon el.

Minden egészséges, felnőtt korú adhat vért. Bár ezt mindig ellenőrzik, az is fontos, aki legjobb tudomása szerint nem teljesen biztos abban, hogy teljesen egészséges, vagy szoptat, ne adjon vért. A nők évente háromszor, a férfiak évente négyszer, legfeljebb ötször nyújthatják karjukat és két véradás között legalább 8 hétnek kell eltelnie. Ennél gyakrabban csak akkor lehet, ha csak plazmát vagy vérlemezkét ad a donor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!