Győr és környéke

2019.04.22. 14:46

Csobolyósok húsvéti locsolása - Videó

Egy legény verset mondott, majd jött a zutty.

Először a kisebb, majd a nagyobb lányokat vezették ki a koruk béli, dalolva érkező fiúk hétfőn reggel a Csobolyó Táncház udvarára.

 


A Csobolyó Néptáncegyüttes 1991-ben alakult a Győrtől 10 kilométerre fekvő Győrújbarát községben. Az együttes alapítói Szalóki Géza és Kornélia, akik a kezdetektől 2011-ig tanítottak a Csobolyóban.


Az évek alatt a Csobolyó a Nyugat-Dunántúli Régió egyik legjelentősebb műhelyévé nőtte ki magát. Mintegy 150 győrújbaráti, győri és Győr környéki gyermek, fiatal és felnőtt táncol a Csobolyóban az óvodásoktól az alsós, felsős korcsoporton át az ifjúsági, felnőtt és szülői csoportokig. A táncosok 2001 óta a Harmónia Művészeti Iskola növendékei.


A Csobolyó műhelye fontosnak tartja, hogy az itt táncolók megismerkedjenek a magyarság tánckultúrájával, paraszti hagyománykörével, kiemelt fontosságú számukra a helyi hagyományok ápolása, újraélesztése. A színpadi bemutatók mellett az együttes tagjai a jelen kultúrájába igyekeznek átmenteni a múlt hagyományait, segítve ezzel a közösségteremtést, a tradicionális falusi közösség megtartását - olvashatjuk a néptáncegyüttes honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!