Győr és környéke

2014.09.19. 17:05

Célegyenesben a Baross híd: aszfaltozás, majd jöhet próbaterhelés - videó

Pénteken és szombaton az egyik leglátványosabb szakaszba érkezett a Baross híd felújítása: aszfaltozzák a műtárgyat.

Szeghalmi Balázs

15.49 - Pénteken a közbenső kötőaszfaltréteget helyezték fel közel 1400 négyzetméternyi felületen  

"A Baross Gábor híd aszfaltozási munkálatainak első szakasza már július első felében lezárult. Ekkor a Nádorváros felőli feljáró szakaszának és a híd túloldali felének kocsi-pályáját aszfaltoztuk le két rétegben, mintegy 1200 négyzetméternyi felületen. Ezen munkálatok nagyjából egy hétig tartottak" - kezdte érdeklődésünkre Nacsa Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei hídmérnöke.

"Az aszfaltozási munkálatok ezen a héten folytatódhattak. Ennek első mozzanataként a belváros felőli `fél´ hídon elkészült szigetelésre helyeztük fel a szigetelésvédő öntött aszfaltréteget. Ezzel párhuzamosan beépítettük a kiegyenlítő aszfaltburkolatokat a feljáró szakaszon.


Aszfaltozzák a Baross hidat


Majd a pénteken a Szent István úti csatlakozástól hídközépig beépült a közbenső kötőaszfaltréteg közel 1400 négyzetméternyi felületen. Szombaton a `KS-2013 Konzorcium´ tervei szerint felkerül a teljes kocsi-pálya szakaszra az utolsó, kopóaszfaltréteg.

Természetesen a többi burkolat elhelyezése is megoldásra váró feladat; így a közel 900 négyzetméternyi aszfalt beépítése a feljáró szakaszok gyalogosjárdáin. Ezen túlmenően a hídon lévő járdaszakaszok járható betonfelület-védelmi bevonatának elkészítése, illetve egyéb (térbeton-elemes, lapburkolatú) burkolatok képzése is még hátra van" - magyarázta Nacsa Tamás.

Vasárnapi próbaterhelés: jönnek a hídra a jól megrakott teherautók

Arra a kérdésünkre, hogyan zajlik vasárnap a híd próbaterhelése, mit mérnek ilyenkor elsősorban a szakértők, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei hídmérnöke úgy válaszolt: "a méréssel a főtartószerkezetek megfelelő viselkedését kell ellenőrizni.

Ehhez a statikus próbaterhelés folyamán a nyílásközép-keresztmetszetekben a szegélyek mentén és a pályatengelyben állandósított mérőpontokon mérik le a teherállásokból - szemcsés anyaggal megrakott és lemérlegelt tehergépjárművek közreműködésével - kialakuló függőleges eltolódásokat.

Fotók: Cseh Róbert.


Majd ezeket az adatokat összevetik az ugyanazon teherállások alapján számított alakváltozási értékekkel. A próbaterhelést megelőzően és azt követően a szakértők a hídszerkezet legfontosabb szerkezeti elemeinek állapotát is ellenőrzik és megvizsgálják, hogy a terhelés folyamán nem alakult-e ki bennük kedvezőtlen változás, sérülés, hibahely.

Végül az állandósított pontokban a teljes hídszerkezet alakját a vizsgálatot végző szakemberek bemérik és a két mérés eredménysorát összevetik; az esetleges eltéréseket meghatározzák és értelmezik".

Ha sikeres a híd próbaterhelése, utána a következő munkálatokra kell még számítani a hídon

"Betonfelület-védelmi bevonatokat kell elhelyezni egyes hídelemeken (híd járdáin, lépcsőkön, szegély külső felületén), a klinkertégla burkolatok építését kell befejezni a belváros felőli támfalakon, hídfőn és pilléreken. Továbbá a korlátok felállítása is nagy erőkkel zajlik a hídon és a belváros felőli feljárószakaszon.

A visszahelyezett kőelemek és a beépített kőlapburkolatok antigraffiti védőbevonatokat kapnak. Folyamatban van a közvilágítási rendszer, a térmegfigyelő rendszer és parkolási beléptető rendszer újrakábelezése, illetve beüzemelésük előkészítése. Az Eszperantó utcában a hídvédő-kapuk felállítását is el kell majd végezniük a kivitelezőknek. A végleges forgalmi rend kialakítása szintén elkezdtük kialakítani.

A hétvégén elbontjuk a Révai Miklós utcai hídnyílások mellől a zsaluzatokat és állványzatokat. A végleges forgalomtechnikai jelzésrendszer visszaállításán szintén dolgoznak a szakemberek. A Bisinger sétány melletti emlékmű térrészt szintén eredeti állapotba helyezzük vissza.

Az összes feladattal november 15-ig kell végeznie a kivitelező `KS-2013 Konzorciumnak´, ám addig is elindítjuk az ideiglenes-, majd végleges forgalomba-helyezési és a műszaki átadás-átvételi eljárást is" - zárta szavait Nacsa Tamás.

Így dolgozik az úthenger



Péntek, 15.10

A kisalfold.hu információi szerint ha minden jól alakul, akkor vasárnap jól megpakolt teherautók közreműködésével megtartják a híd próbaterhelését.

Hamarosan újabb információkkal jelentkezünk, érdemes tehát később is kattintani cikkünkre.

A Baross híd felújítását bemutató videós sorozatunk legutóbbi részét ide kattintva nézhetik meg!


Videó: Cseh Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!