Győr és környéke

2018.07.02. 08:30

Cafeteria: tiltakozik az Audi szakszervezete

A több mint hétezer tagot számláló Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) nyílt közleményben tiltakozik a cafeteriát érintő tervek ellen.

Sudár Ágnes

Az AHFSZ Magyarország legnagyobb vállalati szakszervezete, így ha állásfoglalást fogalmaz meg s ad ki, annak súlya van. Hogy mindent értsünk: a 2017. év eleji, Audi vállalatvezetése és a szakszervezet közötti bérmegállapodás egyik pontja úgy szól, hogy a béren kívüli juttatás az Audi dolgozóinak 2017-ben 600.000, 2018-ban pedig 620.000 forint. 

 

Az Országgyűlés elé került a 2019-es adócsomag, amely alapjaiban változtatná meg a béren kívüli juttatások rendszerét. A hírek mindenekelőtt azt emelték ki, hogy míg 2018-ban a 100 ezer forint mellett Széchenyi Pihenő Kártyát adhattak a munkáltatók béren kívüli juttatásként, addig jövőre csak a SZÉP-kártya maradna ebben az adózási kategóriában. De ezen kívül más változások is lesznek. 


A tervezetre reagált az AHFSZ az alábbi közleménnyel: "A vállalatunknál hosszú évek alatt kialakult »választható béren kívüli juttatás« rendszere nemcsak egyszerűen lett, hanem kemény bértárgyalások során formálódott és mára a bérezési rendszerünk szoros és elengedhetetlen részévé vált. Tudatos munkavállalóink saját élethelyzetüknek megfelelő döntéssel kaphatják meg jövedelmük egy részét ezen juttatás keretein belül – kedvezményes adózással. A cafeteriát érintő tervezett kormányzati változtatás most ezt teheti lehetetlenné!"


Ahogy a cikkünk elején látták, nem kicsi a tét, ezért is folytatja így az AHFSZ: "Az Audi Hungaria Független Szakszervezet nagyon fontosnak tartja, hogy munkatársaink jövedelmének alapbérrésze a piaci trendeknek megfelelően erőteljes felzárkózásba kezdjen az Európai Unió és az anyavállalat alapbéreihez képest. Azt azonban elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ezen törekvés a cafeteria terhére történjen meg."


Ezt követően az AHFSZ "mint az ország gazdaságát meghatározó járműipari szektor jelentős résztvevője, felajánlja, hogy tapasztalatait, véleményét akár konzultáció keretein belül is megosztja a kormánnyal, a döntéshozókkal, amennyiben arra igény van". Ha lesz, a témát innen folytatjuk.

Audi-szakszervezet 7300 taggal az országban a legnagyobb vállalati érdekképviselet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!