Győr és környéke

2018.08.14. 09:09

Bűzös szemétlé folyt az utakra Győrben, utánajártunk - fotók

"Révfaluban, a Dózsa rakparton dolgozó kukásautó az ürítéskor iszonyú bűzt árasztó lét enged ki. Hetek óta ugyanez a helyzet. A képeken jól látszik, hogy a kukás autóból folyik a hulladékból szivárgó lé" - írta győri Olvasónk. Hasonló esetről kaptunk tudósítást Gyárvárosból is. Másik Olvasónk szerint náluk is gyakran csordogál hulladéklé az aszfalton.

Szeghalmi Balázs

Utánajártunk a problémának, hisz nem csak kellemetlenséget okoz, hanem közegészségügyi következményei is lehetnek az útra folyt, szemétből származó folyadéknak.


Kilencéves kukásautók, az újak 60 milliónál kezdődnek


"A GYHG Nonprofit Kft.-hez augusztus 6-án 9 óra 10 perckor érkezett bejelentés, miszerint a Dózsa rakparton a kukaedényeket ürítő járatból `bűzös lé´ folyik. A szóban forgó járművet a diszpécser azonnal visszarendelte a telephelyre, a munkát cserejárattal folytatták" - kezdte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs vezetője. A jármű vizsgálata után a sashegyi javítóműhelyben másnap, augusztus 7-én a hátfaltömítés cseréjét elvégezték, az építményen talált további repedéseket hegesztették. A kilenc éves kukásautót a héten nagyjavításra viszi a szolgáltató. A Dózsa rakparti társasház közös képviselőjét a GYHG írásban tájékoztatta.

 

A Révfaluban készült felvételeken jól látható, hogyan került a szemétlé az aszfaltra.


"Az edények ürítésekor szinte bármilyen anyag bekerülhet a járművek építményébe, ennek ellenőrzésére nincs lehetőség. A korosodó kukásautóknál előfordulhat, hogy a tömítések nem zárnak megfelelően. Ezt rendszeres karbantartással igyekszünk megelőzni" - folytatta Ozsvárt Tamás. A Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a rendszer kilenc évvel ezelőtti indulása óta nem vásárolt hulladékgyűjtő gépjárműveket. Akkor nagyrészt uniós forrásból valósult meg a fejlesztés. Információnk szerint egy jól felszerelt kukásautó piaci ára jelenleg 60-65 millió forint.


Irány a szerviz


Az üzemeltető GYHG Nonprofit Kft. tavaly év végétől kezdte a hulladékgyűjtő járművek építményeinek rendszeres javítását szakszervizben. Egyetlen jármű esetében a szerviz 1-1,5 havi kiállást jelent, vagyis viszonylag hosszú ideig kell pótolni a "betegszabadságon lévő" kukásautókat.


"A szolgáltató az összes hulladékgyűjtő jármű felújítását tervezi, hogy hasonló esetek ritkábban fordulhassanak elő" - tette hozzá Ozsvárt Tamás. Amennyiben a győriek és a Győr környékén élők hasonló gondokat tapasztalnak, észrevételeiket az [email protected] és a [email protected] e-mail címre küldjék. A szolgáltató ígérete szerint intézkednek a jármű visszarendeléséről, a hiba elhárításáról.

 

A nyári kánikula idején különösen kellemetlen szaggal jár a bűzös szemétlé. Ezt Gyárvárosban is megtapasztalták a lakók. Fotók: Tudósítók


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!