Győr és környéke

2015.08.12. 12:23

Buszsofőrnek állna? Az ÉNYKK a tanfolyam idején nyolcórás minimálbért fizet a jelentkezőknek!

Egyre vészesebb a buszsofőr hiány megyénkben. A helyzetet jól mutatja: az ÉNYKK saját buszain, reklámhirdetések segítségével toboroz új munkatársakat. Szavazás.

Szeghalmi Balázs


Újabb hiányszakma

A keddi top OKJ képzéseket bemutató cikkünkben több hiányszakmát (ács, bádogos, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő) is felsoroltunk. Nos, úgy tűnik, még egy foglalkozást minden további nélkül a listához tehetünk.

"Azonnal munkába állhatnak"

A buszos tömegközlekedést biztosító Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél (ÉNYKK) ugyanis több győri busz ablakán reklámhirdetésben toborozza a sofőröket.

"Társaságunk a hirdetések útján egyrészt a működési területén jelentkező - a személyszállító és árufuvarozó vállalkozásoknál általánosan és országosan jellemző - autóbuszvezető-hiányt kívánja pótolni, másrészt a nyugdíjba vonuló munkatársak helyett tervezetten keresünk autóbuszvezetőket, vagyis időben szeretnénk gondoskodni a kollégák utánpótlásáról" - kezdte érdeklődésünkre Kuti Piroska.

Az ÉNYKK kommunikációs csoportvezetője rögtön hozzátette: "amennyiben a jelentkezők sikeresen teljesítik a vizsgakövetelményeket, azonnal munkába állhatnak".


Kovacsics Béla buszsofőr közel 25 éve, 1991 óta szállítja az utasokat balesetmentesen.

Kovacsics Béla buszsofőr közel 25 éve, 1991 óta szállítja az utasokat balesetmentesen.

A tanfolyam idején napi nyolcórás foglalkoztatásnak minimálbért fizetnek

Az új autóbuszvezetőket elsősorban a helyi (városi), illetve a regionális forgalomban kívánja alkalmazni a közlekedési társaság.

Hogy mennyire szüksége van az ÉNYKK-nak buszvezetőkre, jól mutatja: a cég nem csak ingyen vállalja az új sofőrök képzését, de a tanfolyam idején napi nyolcórás foglalkoztatásnak megfelelő minimálbért fizet, illetve díjmentes utazást biztosít a jelentkezők lakóhelye és a képzés helyszíne között.

"Ha a jelentkező nem rendelkezik "C" kategóriás vezetői engedéllyel, ennek megszerzési költségeit szintén átvállaljuk" - közölte Kuti Piroska.


Fotók: Béres Márton

Fotók: Béres Márton

Íme, az átlagos fizetés és a juttatások listája


A buszsofőr vezetői engedély megszerzéséhez összesen 29 órát (legalább 348 kilométert) szükséges teljesíteniük a jelentkezőknek. Amikor számot adnak tudásukról az új sofőrök, négy vizsgafeladatot kell megoldaniuk.

Ha sikerrel járnak, a következő juttatásokra számíthatnak az ÉNYKK-tól: időbéren alapuló bér a végzett feladatok függvényében, a négyhónapos próbaidőt követően cafetéria (bruttó 25 ezer forint havonta), formaruha-juttatás, családi utazási kedvezmények.

A Fizetések.hu oldal szerint az autóbuszvezetők jelenleg havi bruttó 198 420 forintos fizetést kapnak. (Utóbbi összeg a Magyarországon nyújtott alapbért jelenti; az oldalra regisztrált és fizetésüket "eláruló" buszsofőrök átlagbérével egyenlő.)

A hirdetés az egyik győri buszon

A hirdetés az egyik győri buszon

"A helyi fluktuáció a személyszállításra jellemző átlagos, országos értékeket mutatja"

Arra a kérdésünkre, hogy éves szinten hány százalékos a cserélődés a sofőrök között Győr-Moson-Sopron megyében, következő választ kaptuk Kuti Piroskától: "a helyi fluktuáció a személyszállításra jellemző átlagos, országos értékeket mutatja".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!