Győr és környéke

2016.02.20. 09:52

Burgenland hátát nézzük szinte mindenben!

Alig található olyan mutató, amelyben Győr-Moson-Sopron jobban áll, mint Burgenland.

Hancz Gábor

 
A válság kitörése óta csak egy paraszthajszállal tudott közelebb kerülni Győr-Moson-Sopron Burgenlandhoz gazdasági teljesítményben – egyebek mellett ez a következtetés vonható le a Burgenlandi Tartományi Hivatal Statisztikai Részlege és a Központi Statisztikai Hivatal győri főosztálya által nemrégiben megjelentetett kiadványból, amely a Burgenland, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye alkotta eurégió tagjait hasonlítja össze. Az állítás kizárólag akkor igaz, ha a vásárlóerőt tükröző PPS mesterséges fizetőeszközben számolunk.

A helyzet az, hogy a PPS mesterséges fizetőeszközben kalkulálva Győr-Moson-Sopronban 16,6, míg a szomszédos osztrák tartományban 15,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2008 és 2013 között.
Egyébként euróban kifejezve sokkal rosszabbul állunk és nőtt a lemaradásunk. A Lajtán túli részen csaknem ötödével emelkedett, így 7,5 milliárd euró közelébe került a GDP az öt év alatt, Győr-Moson-Sopronban pedig mindössze 2 százalékos bővüléssel alig sikerült elkerülni az 5,5 milliárd eurót.
 


Nem kétséges, az osztrákok a legtöbb területen megelőznek bennünket. Ugyan Burgenlandban csupán 288 ezren élnek, szemben Győr-Moson-Sopron megye 453 ezer lakosával, de ott 267 ezer gépjármű rótta az utakat 2014-ben, szemben az itteni 196 ezerrel. Ennek ellenére itt másfélszer többen haltak meg az utakon. Hasonló különbségek tapasztalhatók az idegenforgalomban. Hiába található Magyarország második és harmadik műemlékekben leggazdagabb városa Győr-Moson-Sopronban, a 788 szálláshelyen összesen csak 15 ezren tudnak megszállni egyszerre. Turistaforgalomban pedig bő kétszeres a különbség. Érdekesség, hogy a magyarok Burgenlandban 21 ezer, az osztrákok Győr-Moson-Sopronban 89 ezer éjszakára szálltak meg.

A munkanélküliségi ráta a megyében valamivel alacsonyabb volt két éve – ez azon kevés terület egyike, ahol jobb a magyar mutató. Foglalkoztatottságban a számok arról tanúskodnak, hogy a megye szinte beérte Burgenlandot, köszönhetően persze a közmunkaprogramnak is: itt a 15–64 éves korosztály 67, ott 70 százaléka dolgozik.
 

A szél adja az összes áramot és exportra is jut

A burgenlandi szélerőműparkokban előállított áram mennyisége meghaladja a tartomány egész energiafelhasználását. Burgenland 2014-től szélenergia-exportőrré vált. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!